婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

引用:Quote:littledot 發表於 16-7-30 00:03 叫

原帖由 Ssssyiu 於 16-07-30 發表
老公覺得6299老,想多啲帶孫見佢地,又覺得我無咁嚴重 ... 唉
又唔係唔俾佢哋見,點解要逼你返去住?

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-30 00:31
通常係老公用揹帶揹b,我係搬野個個,而佢係唔會幫手執不過都決定順佢意試下返去一次先,希望無事發 ...

為乜係佢揹呀b~~~而你搬野呢~~~~平日返去幾個鐘就話拎幾條片一個奶樽姐~~~家陣話住兩日喎~~實大包細包啦~~~仲有你兩個大人d衫啦~~~住兩日唔洗沖涼唔洗換衫呀~~~我係你就一定揹住個仔~~~等佢搬野囉~~~

唔幫手執你咪慢慢執~~~執佢三五七個鐘囉~~~由應該朝早出門去既~~~咪執到下午先出發囉~~~

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-30 00:34
醫生話呢招已試過,初生時餵人奶我話醫生話bb唔需要飲水住,99就話你識咩,以前佢都係咁餵,又同bb講話你 ...

你老公食人奶大??

咁你老公對於依個件事咩睇法~~~點處理呢??~~~有叫奶奶唔好俾水BB飲~~~定叫你收聲俾奶奶餵飽佢呢??

當你奶奶話你識咩既時候~~~你要壓住自己d火~~一面天真無邪咁話~~我唔識架~~醫生識呀麻~~~人地醫生讀咁多書~~又有醫學根據~~更係信醫生啦~~~

然後對住呀B講~~~BB大個都要讀多d書~~做醫生做律師~~~~

明話你奶奶讀得書少信唔過架~~但我又天真無邪扮傻咁講呀~~你咬我食呀~~~佢知你乜意思鬧你影射佢既~~~你咪扮委屈縮係老公到話冇咁諗過囉~~當然如果同你平日性格差太遠既~~你要慢慢變啦~~一次過變到咁鬼信你咩~~~

大宅

你太林善只會比人蝦

子爵府

美菲絲 發表於 16-7-30 00:12
搬返去果日咪捉埋老公一齊執野~~~等佢慢慢搬囉~~~重要係拎d兩日後又要搬返走既野(冇理由買多套係奶奶到架~ ...

咪就係要個男人執餐勁既,拎餐死既
兩大一細住兩日,d野多到好似「走難」咁,淨係bb用品都一堆啦,仲要執大人衫...住兩日又「走難」咁搬返堆野返屋企,淨係諗下都頭暈

子爵府

Ssssyiu 發表於 16-7-30 00:34
醫生話呢招已試過,初生時餵人奶我話醫生話bb唔需要飲水住,99就話你識咩,以前佢都係咁餵,又同bb講話你 ...

搬返去住兩日,梗係你揹b,佢執野同搬野,男人之家重野比晒老婆拎有無搞錯!執野果陣記得慢慢執,要執齊哂所有野,大至bb沖涼盤,bb床單被鋪,細至bb棉花棒都要執,叫你老公執齊晒先出發....其實我想知返去住兩日bb訓邊?bb床都搬返去?

奶奶話比水bb飲,你答醫生話係無問題,問題在於你奶奶份人係點你已心中有數,你夠膽放低bb比奶奶湊一陣真係預實有事發生.....我奶奶都係咁話bb要飲水,我都答醫生話唔洗,奶奶都不停講,講到唔比bb飲水好陰公,我害緊bb咁,佢鍾意up咩咪由佢,總之我唔會比bb同奶奶獨處,我有病要返醫院覆診一定搵媽媽幫手睇住bb。我領較過,出院時奶奶襯我執緊野就抱走bb行得勁快,我追上去見到奶奶一腳踢開對門咁行過去,(講明先,有老公接我出院叫左奶奶唔洗黎),所以依加只要奶奶在場,我視線唔會離開bb,奶奶抱住bb行去邊我跟到實。
坐月想返娘家坐我就同老公講,初生bb飲人奶兩個鐘一餐,夜晚成日喊會無得訓,長期嘈醒全屋人....老公即刻贊成我返娘家坐月(實情係懷孕初期奶奶煲安胎湯我飲,飲到肚痛,後來又成日叫我飲涼茶,我坐月要避開奶奶)

平時老公放假會一齊去奶奶度,奶奶有日話要過黎,我答:好呀!不過bb見有人黎到會掛住玩唔肯訓晏覺,到夜晚就會訓訓下不停喊......(實情係奶奶唔比bb訓覺)老公一聽到夜晚無得訓,即刻話咁等放假我地去奶奶度

總之表達時唔需要提奶奶有咩問題,轉另一個方式去講,咁樣老公就唔會覺得你怪緊奶奶,甚至可以講到為老公着想都得。

美菲絲    發表於 16-7-30 14:01

大宅

Ssssyiu 發表於 16-7-29 15:21
C6本身經過呢件事後話要一星期返99到住兩日,我話99岩岩先咁樣呃完我地,仲要返去住?
(未坐完月時我去過9 ...

我一年帶小朋友見6299大約10次咋
不過同你唔同係....老公都唔鍾意返去見99

大宅

回覆樓主:

C6 個態度好重要囉!
我都係因為有C6幫手,99冇得過手揍咋
俾佢玩一陣就冇所謂
99唔識揍係主因,冇謂搵個B做實驗品丫

男爵府

回覆 Ssssyiu 的帖子

其實bb幾大?三個月後都可以帶出街,如果太小就唔好,出面又咁熱,去下d室內兒童遊樂場,
因為我bb好鍾意去街,佢一出街就訓,
同你都可能有產後情緒,
當時我都一樣,我勁嬲人地唔照我想法去湊,但一過左三個月,hormones正常返,我突然覺得無所謂,
好小事,安全就可以

大宅

ccgirlcc 發表於 16-7-30 21:45

其實bb幾大?三個月後都可以帶出街,如果太小就唔好,出面又咁熱,去下d室內兒童遊樂 ...

Bb 3個幾月,最唔開心係講過好多次唔好都要做,由未滿月已不佔係咁,仲要講大話

珍珠宮

Ssssyiu 發表於 16-7-29 15:21
C6本身經過呢件事後話要一星期返99到住兩日,我話99岩岩先咁樣呃完我地,仲要返去住?
(未坐完月時我去過9 ...

睇下邊個話事啫
我唔洗見99 但都會俾老公帶仔去見佢 1星期 2次左右 每次幾個鐘
時間講咗唔可太耐 因為6299太縱孫 我仔跟得佢地多唔掂當

男爵府

唔好放大件事,對你同老公都唔好,bb安全就算,佢訓唔好又喊,更好同你99講,睇下出左去後果,等佢大小小先

別墅

MommyPanel勳章

Ssssyiu 發表於 16-7-30 22:08
Bb 3個幾月,最唔開心係講過好多次唔好都要做,由未滿月已不佔係咁,仲要講大話
...
BB得3個幾月, 梗係唔好周圍去...仲要一個星期住兩日? 你C6想慳錢就叫佢自己返去住, 點解一定要帶埋你同BB? BB就算住一晚, 要帶幾多野去, 等同搬家咁。我認同有JM講, 等你老公執野同拎野, 總之一樣都唔可以漏, 等佢覺得返去住係小事丫...而且BB成日搬嚟搬去, 佢都辛苦啦, 你可以同你C6講, BB唔慣夜晚會喊, 咁你C6係咪都要你哋返去住先?

大宅

jchiu38 發表於 16-8-1 13:47
BB得3個幾月, 梗係唔好周圍去...仲要一個星期住兩日? 你C6想慳錢就叫佢自己返去住, 點解一定要帶埋你同BB? ...

係,就算老公知bb去到唔慣會扭會喊都照要我地返去過夜,而且係唔會幫手。
每次我返到去都比平時攰九倍,一早個仔又扭又係我搞掂,夜晚一訓著99又狂敲門要睇孫!

大宅

namnamnamlolo 發表於 16-7-31 06:50
睇下邊個話事啫
我唔洗見99 但都會俾老公帶仔去見佢 1星期 2次左右 每次幾個鐘
時間講咗唔可太耐 因為6299 ...

C6係要我地每星期去住兩日

大宅

艾森 發表於 16-7-30 12:53
搬返去住兩日,梗係你揹b,佢執野同搬野,男人之家重野比晒老婆拎有無搞錯!執野果陣記得慢慢執,要執齊哂 ...

C6唔會理,就算我地係到99都會狂要抱孫,餵奶換片就掉比我,又抱住佢係咁搖,明明bb眼訓都唔俾訓。又要夜一夜先走到(最早都夜晚十一點幾,最夜就凌晨十二點幾),每次呀b去完99到都無教好訓同生理時鐘亂晒,第二日又狂扭又喊,但c6都唔覺得有問題,最緊要99高興,結果就係我執手尾,一較返好個時間又去99到然後又亂晒,不停重複。

大宅

艾森 發表於 16-7-30 12:53
搬返去住兩日,梗係你揹b,佢執野同搬野,男人之家重野比晒老婆拎有無搞錯!執野果陣記得慢慢執,要執齊哂 ...

係99家我地都有買張bb床,通常返去前我會同bb沖好涼整好晒所有野先帶返去,所以平時只會帶奶粉奶樽同尿片

大宅

littledot 發表於 16-7-30 01:09
又唔係唔俾佢哋見,點解要逼你返去住?

C6覺得見得少,而且話返去住兩日慳錢喎,但我估應該係99同c6我想我地返去住,但老公知我唔想先話一星期住兩日,因為99成日呻見孫見得少

大宅

美菲絲 發表於 16-7-30 01:48
你老公食人奶大??

咁你老公對於依個件事咩睇法~~~點處理呢??~~~有叫奶奶唔好俾水BB飲~~~定叫你收聲俾奶 ...

我本人就係做醫療行業,但無論同佢點解釋點講都好佢都唔會信,淨係一味話佢啲仔女都係咁湊大,又唔見有事,有時真係聽到好炆。

大宅

今日無意中發現原來c6當日私底下同99夾好,等我同佢出左去比99自己帶孫出去,仲夾好晒咩時間我地會返去,叫99到時返返屋企。

原來佢兩母子一早商量好晒,係得我一個唔知

首頁

尾頁

跳至