自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

公爵府

最後回覆 發表於 16-10-15 17:59
我好耐無見過工唔知
但點都要睇張中學同大學畢業證書啦下話

公司係美國幫,自然會想請美國幫。如果我in人,見到師妹自然有分加。但前提係入到zone. 點叻嘅名校都無可能100 % 入大學,入場券都無,講咩見工有着數。

琥珀宮

引用:請jm+share+小時經歷及感受

原帖由 hermanmum 於 16-10-15 發表
請jm share 小時經歷及感受
會揀band 1,overall 讀書氣氛一定好過band 2,學壞機會細d。

我自己老公及子女都讀band 1(只淨阿囝未畢業,成績都係中間人,校園生活開心,同學間亦無歧視成績唔好的,無乜hea人,大家都上進,知道讀好書係做學生責任!

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

hermanmum 發表於 16-10-15 15:34
我仔係邊緣人, 練左band 2A快活人, 暫時未知好唔好, 同樣都係英中, 如果比我再練多次, 都係會練band 2, 我想佢有自信地開心學習, 如果band 1係墊人底果批, 被學校遺棄的一群, 一定會好唔開心!

男爵府

有機會一定band one!
我自己讀band two, 年年精英班考級頭二十。
十分快活又自以為好掂,出左去見人地原來D英文咁叻,又smart,真係#底之蛙。
寜可早D面對現實,知道咩standard比心機努力追吓叻人提升下自己,六年後考dse大家都係考個份卷。

子爵府

回覆樓主:

這同讀書唔是求分數,有異曲同工之妙,是入唔到B1的安慰良句

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

Band 1, 人望高處,有多啲比自己叻嘅人,就有目標不斷進步。

請勿打招呼~

公爵府

回覆樓主:

樓主嘅topic其實好錯。band 1 邊緣人去到band 2 都唔會係快活人。而大家對學校亦簡單化。未有DSE前,band 1 墊底嗰班係無可能上返band 1 A level, 部份衰學校係逼走夠分升中六嘅學生,收band 2 學生勁嘅學生,於是,band 2 養嘅學生就以band 1 學校身份入U. 現在DSE, 9 成9 係自己學校養大嘅。當band 1 唔係100 %入U, band 2 唔係0 %入U, 條數點計,大家就明白。Band 1 學生唔係一日band 1 永世band 1,band 2 學生亦然。有信心喺戰場越戰越勇,而且中英文根底好嘅,當然可以一搏,否則,應該揀一個自己有優勢嘅戰場。

珍珠宮

melody228 發表於 16-10-15 18:18
Band 1, 人望高處,有多啲比自己叻嘅人,就有目標不斷進步。
人望高處係好, 但另一個現實係, 大抽獎Number唔好, 排得後, 又或者攪錯左band, 而你又太進取, 好易跌落B2甚至B3!

大宅

Band 1
正所謂遇強越強
學校風氣同同學質素好影響讀書成果

伯爵府

回覆:零願做band 1 邊緣人, 定band 2 頭快活人

band1 邊緣人,有機會有進步唔做邊緣人。
Band2快活人, 有機會以為自己好勁好叻,做咗井底蛙都唔知

大宅

回覆:heilok 的帖子

Totally agree

大宅

如果要講到咁,咁Band3即係死得人啦?!係咪?!

伯爵府

hermanmum 發表於 16-10-15 15:34

我仔果間係老牌男校,小學中學同一校系 band 2頭, 感恩仔算叻但唔用功, 6年小學都頭10名, 今年升中2, 成績是前5名, 以佢成績相信去更好的可以但佢係hea讀, 同佢唔捨得轉去其他學校, 轉左相信佢會係成績尾果批, 我已經成日同佢洗腦叫佢要加油唔係點讀大學, 但目前我想佢開心舒服緊要d, 佢學校d學生雖然唔算叻但可喜是風氣簡樸,我覺得呢樣緊要d

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Band 1 ,入大學率高好多!

伯爵府

睇性格,本身性格越唔強烈、越冇個性,就應該考慮band 1,讀書風氣好、亦有peer group influence;相反性格鮮明、唔衰得、好勝,反而要小心考慮,成也風氣、敗也風氣,可能過強風氣反而造成壓力

珍珠宮

Bloomberg 發表於 16-10-15 18:25
band1 邊緣人,有機會有進步唔做邊緣人。
Band2快活人, 有機會以為自己好勁好叻,做咗井底蛙都唔知 ...
我相信正常人係會有自知之明!

公爵府

認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

heilok 發表於 16-10-15 17:55
人以類聚,物以群居,未必係小朋友睇唔起成績差嘅,但好自然叻嘅會一堆,差嘅會一堆。
...

係物以類聚,人以群分

公爵府

Michelmcy 發表於 16-10-15 18:34
係物以類聚,人以群分

原來自己手快打錯。不過,後半句自己都係記錯咗,多謝提點。bk真係多嘢學 :)

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我細個係Band 1邊緣人,當年仲係得三個Banding , 我亞媽都打定輸數入唔返直屬中學,點知又比我好運碌返入去。當然,初中時期既我係完全追唔上,因中學係全英文,小息同食飯都要同老師講英文,我當時係印度老師教英文同history ,上堂完全唔知老師up乜,中二留級係理所當然,再留級時成績都唔好得去邊,當時老師都唔理我,連班主任叫我轉校,唯一係亞媽無放棄,死唔肯轉校。上到中三,個人突然成熟左,好似開左竅,除理科外,其他成績開始跟得上,中五時會考仲得好好。我覺得讀Band 2唔代表一定開心快樂,我當年成績好差,確實受左唔少老師同同學白眼,但開始明白事理後,亦都激發左我奮鬥心,努力讀書追返當時同學水準。如果我當年讀左一間Band 2 學校,可以學業上輕鬆些(當年有唔少考第尾同學去左第二間學校考第一),但也許會滿足現狀,以為自己好叻,從而未能激發潛能。

首頁
34567...13

尾頁

跳至