自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

遲1分鐘都算遲到!
但我吾會篤個例遲人出嚟,又吾係咩大件事!
佢自己冇品,佢嘅事!就算日日遲1個鍾就吾會理,因為吾關自己事。

男爵府

唔會影響到我既~我唔會理~亦唔會同上司講~

大宅

其實要睇返個同事有冇同上司講過,我以前做人事,有位同事係一定遲。

我起初入職唔知咩事,但後來見佢日日遲,按公司規定我問吓佢,佢同我講佢有同上司申請遲返,上司又批,跟住我借意問上司,又真係有呢回事,後黎的其他同事有反映,我就同佢地講返原因,安安全全到我無做。

不過遲到同事佢都好幫手+識做。

男爵府

引用:日日返工遲到2-5分鐘,好聲好氣提示下,事

原帖由 KiNnK 於 16-10-24 發表
日日返工遲到2-5分鐘,好聲好氣提示下,事主話咁唔係遲到,叫我唔好咁計較

你係我, ...
間公司係你o既你咪出聲,唔係o既,關你乜事,阻人搵食,罪大惡極。

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

做好自己就足夠

大宅

回覆:日日返工遲到2-5分鐘,咁唔係遲到😨

我公司基本上10點起先開始有人返。當時都有同事9點幾返既。不過多數10點左右先陸續有人返。我地細公司。得10個人唔夠。基本上係自己做好自己既野。遲到早退食2個鍾lunch.係唔會有人覺得有問題既。。。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔會出聲, 我又唔係ADMIN, 如果係ADMIN咪TIMESHEET到HIGHLIGHT遲到既日子囉

不過我新阿姐日日都遲半個鐘, 由未係我阿姐變左係我阿姐, 佢都係風雨不變咁遲

水晶宮

薯圈 發表於 16-10-24 22:59
睇下嘜野工,如果接更就唔係咁好,阻人地收工。 但如果係一般office, 2-5 分鐘根本唔算遲到
...
我office 遲一分鐘都係遲... 仲要係ibank 喎

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

KiNnK 發表於 16-10-24 23:17
原來大家對返工準時咁無所謂

唔係冇所謂
你亦唔係有所謂
你係唔抵得姐
如果你公司文化係大家都有10分鐘BUFFER
而你係因為唔抵得所以同公司投訴
全世界冇左呢10分鐘
最後你難做人姐
都係個句
除非你係佢上司,OR你係HR,OR佢遲到會對你工作有影響
如果唔係自己衝出黎__就唔係幾好啦
唔抵得都係收埋係心入面好了

如果夾硬講,你都可以講佢遲呢5分鐘影響左你工作士氣GE...

男爵府

KiNnK 發表於 16-10-24 22:49
日日返工遲到2-5分鐘,好聲好氣提示下,事主話咁唔係遲到,叫我唔好咁計較

你係我, ...

遲到2-5mins可接受。。咁都同呀頭講跟你好慘

伯爵府

回覆:KiNnK 的帖子

返工遲1分鐘都喺叫遲喇. 如公司有allowance就當然要用儘添

我舊公司有個同事每日例遲最小1個鐘返嚟(仲喺打的喎),喺1hour 呀. 部門老頂知㗎. HR亦都知㗎. 咁我哋同lev 嘅可以話佢咁過份咩.

伯爵府

回覆:pooh仔 的帖子

咁相對遲2-5分鐘都不是過份喇.

男爵府

回覆樓主:

其實個重點唔係佢遲唔遲到,而係.....你又唔係佢supervisor(即使佢低級過你又或者同你同級都),咁對你做成既影響係咩? 點解要去無啦啦篤人,唔係好明
利申: 我每日早45分鐘返到公司,所以唔係話遲到係岩

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

遲5分鐘好小事,你咁都睇唔開
你做人都幾難開心

子爵府

我亞head係咁,成班人企係度等佢開門,d借口聽到悶

大宅

我公司有番唔同鐘數既同事兼有半個鐘俾同事走盞,正常番工時間系9點到6點,早上遲幾多分鐘番到公司,甘收工既時候就補番個幾分鐘就無人會出聲,我有時都會遲番兩三分鐘,但收工一定會補番,甘多年都無問題,視你地公司既規定。

大宅

回覆 大姑娘 的帖子

珍珠宮

畀面勳章

最憎人遲到仲要咁樣態度

不過我唔會出聲

因為如果有問題一早阿頭會出聲

佢到今時今日都仲keep得住尼個習慣咁證明無事同無人理,咁又可必要自己出手

公爵府

我好憎人遲到, 不過都好憎人督背脊.

約左人, 對方成日遲到我當然會話佢, 因為影響我.

如果係返工, 佢唔係我下屬, 而我又唔係hr, 我係無權去話人就無謂出聲.

如果係同team, 而佢遲到影響到自己, 我才會出聲.

呢d唔係叫做接受, 只是閒事莫理.

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:日日返工遲到2-5分鐘,咁唔係遲到😨

好憎呢d多管閒事小學雞

咁都話要督人背脊向上司投訴

首頁
34567...9

尾頁

跳至