自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

仔女会見到父母点样愛自己……吾駛提佢地都会主动愛相親……鏡一样

侯爵府

引用:Quote:carryman+發表於+16-12-31+13:33+父

原帖由 Rice_bunny 於 16-12-31 發表
我媽嗰晚係度話養兒防老,我就同佢講生小朋友係要俾好嘅生活佢而唔係為咗自己老咗靠佢養。佢大咗肯養自己 ...
呢d就係代溝

男爵府

非常認同!

水晶宮

孝順唔一定係講錢,係愛和關懷。你愛仔女,想佢長大都愛你,人之常情。

但如果用孝順去逼仔女攞錢,苛索無道,甘就非常難頂。天下無不是之父母,係呃人假話。如果覺得對方太過份,就唔好太委屈自己。

侯爵府

Ada1031 發表於 16-12-31 13:52
孝順父母我覺得係應該囉..係美德...但睇下點睇孝順囉....

有d人就覺得有錢俾就孝順...有d人就覺得咩都就晒 ...
認同.
我D女無錢,但佢肯揪空和我行山睇芒草睇日落,遲下會去CAMP(佢有節制知不可亂留物品在山野),已很知足
世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

irenelwl 發表於 16-12-31 17:20
回覆 nicolatinlok 的帖子

所以有時唔係仔女唔孝順,係父母自己覺得仔女唔孝順,咁咪盞自己唔開心。 ...
EXACTLY!有時好用心, 但原來佢覺得我係衰女...仲同人講我好衰, 佢好慘..
但我都算, 佢係我媽, 唔開心完都要原諒佢..幾難受都要接受
不過有好多時, 真係好難頂...而家佢仲嬲埋我, 我有try示好, 佢都嬲, 我唔會再tum佢...
所以其實好心傷...

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

應該只對有盡過責,真心愛子女的人盡孝。

只是上過床,一心救只求回報,但又對子女不好的,絕對可以不理這廢話。

公爵府

Rice_bunny 發表於 16-12-31 17:34
我媽嗰晚係度話養兒防老,我就同佢講生小朋友係要俾好嘅生活佢而唔係為咗自己老咗靠佢養。佢大咗肯養自己 ...
上一代父母尢其過六、七十歲好多養兒防老,我父母覺得賜我地生命係恩典,肯供書教學已好偉大,所以佢地旨望我回報養番佢地,俾安穏生活佢地,真係好似還債,我都報左好幾倍了,佢地現在生活俾佢地後生時好得多。但對我來說,好大壓力。所以我曾經同阿爸講我唔旨望我仔將來養我,所以我努力工作賺錢,我爸反應唔like,仲潤我,話"睇下點!",我心諗鬼叫你無儲蓄,將$拎去供馬會咩!

首頁

尾頁

跳至