自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

mlcbb 發表於 17-4-14 09:32
我就係網上check in 後去左轉左位..

check in 咗,客人已有boarding pass有print 座位可以直接上機,若airline 再轉座位,在機上都好麻煩混亂,可能真係臨時轉咗機型才無辦法一定要轉。

大宅

快樂得得B 發表於 17-4-13 17:00
幾年前我都試過坐CX係日本返香港,預早2個半到機場,去到櫃檯空姐問我地願唔願搭明天中午機,提供既offer:1 ...

其實咁樣航空公司都要比好高成本去 settle!

伯爵府

木土土 發表於 17-4-14 10:14
check in 咗,客人已有boarding pass有print 座位可以直接上機,若airline 再轉座位,在機上都好麻煩混亂 ...
去到閘口上機前, 已經準備左另一張boarding pass.. 所以無乜關係

子爵府

reego 發表於 17-4-13 15:46
今早去韓國仁川,搭10:55分機,大約9点攞機位,話架機好滿了,我地6個人全分開坐,我地訂票時無比劃位費, ...
超賣應該好普遍, 睇下前線處理得好唔好, 係有D公司一向以為自己大晒, 冇人敢反彈, 連處理都費時處理. 我今日機, 國泰係咁出EMAIL叫我早2日ON-LINE CHECK IN 及劃位. 我早1日半上去劃位已經冇咩位比我選擇.

子爵府

Gerard 發表於 17-4-13 17:12
通常無啦啦upgrade 個D都已經係超賣啦,不過係lucky 版
如果係咁相信20幾30年前已經有超賣, 我當年讀書時試過2次無啦啦upgrade.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

上文,無比劃位費分開坐,正常;
下文,另外個家人咁遲check in 無位就慘d
樓主好好彩呀,祝旅途愉快

男爵府

情願一早劃埋位安心D

公爵府

回覆樓主:

不是新聞,间间航空公司都会超賣。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

Hke 有無補錢比 無位乘客

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

lovelykitty 發表於 17-4-13 15:56
超賣都好正常....每個機位都係收入...
如果有人no show...or改o左機位就會多o左...
所以基本上一定會超賣.. ...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實真係好容易搭唔到班機,我女試過去機場落錯車站,結果唔俾上機.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

我試過搭港龍去台北8點機, 早2 個鐘到check in, 去到原本班機又係full, offer 我地搭就仲有20 mins 起飞嘅機,或改搭下午機。 4 個同行朋友, 人一個眼色後,就 比4個職員經特別通道, 好似走難咁跑去boarding, 上到去, 有2個仲upgrade business, 我地包剪揼咁爭個upgrade 位。 結果, 睇錶, 我地到咗台北, 原本我地班機仲未起飛

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

舊年聖誕坐Delta 美國內陸機返紐約遇著overbook,我地唔趕時間而且紐約又有地方住, 於是舉手做volunteer 自願唔上機 ,結果賠左$1000美金同一晚Hilton suite 套房,仲可以玩多晚,勁開心

珍珠宮

麵包超人^o^ 發表於 17-4-13 16:59
請問網上check in咗係咪一定會有位?定要去到counter寄行李時才知自己有冇中咗冇得上機果啲?
我睇完ua單新 ...

其實你早去到checkin好少會話無位嘅,今次ua上咗機坐好先叫佢落機,我就未見過喇。
通常係checkin時比offer

伯爵府

超賣係航空公司既潛規則, 但無人會超賣而叫上左機既客落機囉。 就算叫落機, 都唔係以暴力令人落機囉。 根本只會不停用錢, 用upgrade offer 來引人落機。

伯爵府

回覆樓主:

大陸超賣也會賠償?

男爵府

jandk 發表於 17-4-14 02:59
最近我都打過去hke嘅cs問, 想改遲幾日走, 我發現訂過張新仲抵過改機票, 咪問cs點refund d tax同點cance ...

原來no show可以refund tax??
我3月底時no show一程去韓國機票, 是否直接打去refund??

禁止訪問

侯爵府

lo913 發表於 17-4-13 18:12
網上check in 可以簡位,跟著去counter寄行李同拎boarding pass。如果冇簡位先,係counter未必可以一齊坐
...

是否起飛當日,自己在機場做網上check in ?

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

Gerard 發表於 17-4-13 17:12
通常無啦啦upgrade 個D都已經係超賣啦,不過係lucky 版

首頁

尾頁

跳至