自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

侯爵府

畀面勳章

tingting2200 發表於 17-6-16 10:12
今年派彩真係麻麻,我親戚小朋友都派得唔好,堅X第二小學,佢同我講,,如果叩門失敗,就比小朋友重讀K3, ...

每個小朋友只可參加一次小一派位,就算佢重讀,下年不可再派,只可考直丶私,或者等人派完去叩門,又或者等人地派哂睇下邊度仲有位等教育署"安排"個位比你去見。

tingting2200    發表於 17-6-16 12:14

男爵府

回覆樓主:

我亦係一位派得唔好d媽媽,日日等緊電話

子爵府

回覆樓主:

下年考好成績再接再黎啦
http://uccfs.paran.com/PUD/co/conut1004/IMG/20110227/1298810488_201102272141582684200601_0.jpg

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

9月開學頭一星期仍有機會!!!

珍珠宮

castle100 發表於 17-6-16 04:12
到底係咩問題?個心好疼好累!到底那𥚃出了問題?不斷係咁問自己.係亞仔問題定我的問題定我的教育 ...

雖然我唔係叩得好多間, 但每叩完一間個刻我都充滿希望……而每天對住唔響嘅電話,就會問自己當初點解要咁樣填表
我都有呢個自責嘅心態~
不過……大家加油

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

子爵府

BK Milk勳章

唔使唔開心,塞翁失馬,焉知非福,可能小朋友去呢間學校讀得更開心呢!
我下個月都面對呢個問題, 個仔升中放榜,我問佢擔唔擔心, 佢話:我唔擔心, 派邊間都一樣要讀書ga la, 派band3唔使讀咩?諗諗下, 佢又講得有道理,同樣道理, 係小朋友眼中, 邊間學校都一樣, 反而家長反應仲對小朋友大影響。
你一早裝備咗小朋友, 又唔會冇用嘅, 第時呈分試,你就知係一間差少少嘅學校keep到係band1個pool 度, 點都好過係龍頭學校嘅band2 個pool度, 對派位好有影響, 始終派中學係比成績,唔係比運氣。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

男爵府

開心吸收勳章

你甘大壓力真的要消化下,唔系的話你倒下來怎麼辦?
只是上學,承隨盡力就好.
想肯定是想去好一D的學校啦.但是唔系個個人都心想事成呀.
加油!

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我囡當年小四先轉校都成功,真係無位,咪考好D,明年考插班,唔好咁灰啦,你嘅情緒會影響小朋友嘅自信,唔係你同小朋友有問題,小學都無問題,最大問題係無咁多後補位啫。。

伯爵府

陪月勳章

SARIDON 發表於 17-6-16 12:21
我囡當年小四先轉校都成功,真係無位,咪考好D,明年考插班,唔好咁灰啦,你嘅情緒會影響小朋友嘅自信,唔 ...

八卦想問一問. 點解小四重會想轉校?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

亂噏24 發表於 17-6-16 05:03
如果真係唔想讀呢間,有能力的話去讀私校,唔就腳都去!加油!

Agree

伯爵府

想生BB熱投

你有無証書渣手去扣門?
I am Agent P

別墅

castle100 發表於 17-6-16 04:12
到底係咩問題?個心好疼好累!到底那𥚃出了問題?不斷係咁問自己.係亞仔問題定我的問題定我的教育 ...

證明你小朋友唔掂,夾硬入名校反效果,不如是旦一間學校算

琥珀宮

castle100 發表於 17-6-16 04:57
我已經唔係燒到埋身先知道緊張果類人了!由K2開始已經個個星期二堂英文了.中文.普通話自己教.珠心算出面 ...

小一叩門,學校考小二程度嘅卷(筆試),呢d也不是一缐小學?

子爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

加油
我個女派咗保險線學校
都有去叩心儀學校
但阿女太怕醜
唔太適合面試
都知機會好渺茫
叩咗就算
已經盡咗自己能力
唯有努力讀書
希望出年有機會插班

珍珠宮

樓主,我係fb見到一個建議,吳知你用吳用得著,同時亦吳知道這方法是否合法,所以都請其他jm幫忙判斷,以免又中招

果個方法係話,去埋四大長老啲校網度叩門,以提高命中率

伯爵府

castle100 發表於 17-6-16 07:49
回覆 gracelam 的帖子

我間間都打了、間間都冇位晒!有D表都唔收!

公爵府

回覆 Angel_Rose 的帖子

4大長老住同區.我跨區叩左三間.未有消息

男爵府

回覆樓主:

見到你好緊張都替你心痛, 因為我都發惡夢很多1次了
有無問過校車可以幫我手嗎? 當年我朋友喊住搵校長幫手, 最終校長幫手打去最2志願度講下, 之後就收左啦! 同埋為意下你間幼稚園上年最多派邊間學校, 通常嗰間好鐘意你阿仔!
如果都係無消息就再寫信俾學校 校長
加油

首頁
34567...14

尾頁

跳至