自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我有個中學同學識左10幾20年, 不果好耐無見, 最近見佢係2000年我結婚, 其餘只有大時大節佢SMS d 祝福語比我. 上星期佢竟然打電話比我, 一開口問我借10萬用黎找咭數. 佢大陸同香港都有樓, 自己有基金, 老婆有股票. 不果佢話依家賣樓/股票同基金都要蝕. 我問不如加按d樓或者申請personal loan, 咁點都好過咭數還min pay. 佢話依家每個月份糧只夠生活同供樓, 就算銀行肯借, 佢暫時都無能力還. 所以想搵過有多餘錢的人借$比佢, 1-2年後個市好d先慢慢還. 你話呢個世界係唔係咩人都有呀 . 唔知當我低能, 白痴定羊'古'
原帖由 pigmei 於 09-1-19 15:16 發表
same as you! 奇怪!D老同學/老朋友(應該話現好多人)借左錢好像都無想要還的,借果時就話每月分期還,但都6年啦,一仙都末還過......但見她個手機,手袋,件衫,介指....全部貴過我好多...什麼世界...火都來...

...

大宅

而家香港嘅經濟前境, 肯借2萬蚊比人都好有人情味嘞,借咗出去,郁d都會收唔番,你妹妹肯借2萬蚊比你過年,己經好好嘞, 如果真係唔夠就問銀行借囉,但一定要衡量自己嘅還款能力先好借呀!

題外話 - 4萬蚊過一個年先夠使, 你開支一定好大

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

問人借錢, 叫人還錢, 都係一個字....

"難"
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

由其開口叫長輩還仲難........

大宅

問人還錢仲難

侯爵府

借錢比人又何常唔係一件慘事呢.
以前有個好friend嘅同事問我借左兩皮嘢, 我知佢出得口問我嘅, 一定係好緊要, 佢係幫亞妹借黎生意上周轉, 話借半年, 計埋息比我, 點知成年之後先肯還, 連豆零息都無, 飯都無請過我食. 我攞得返個本都已經偷笑啦.
我只係借過一次錢比人, 以後咪攪.

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

唔好話借錢ar...問人還錢仲慘ar...話說5-6年前阿妹破咗產...每個月都借3-4仟比佢...屋企有乜嘢壞同買電器...都係老公幫佢比埋...買電腦又要入$8000...交學費又入萬幾二萬...總之開親口借都即時過數比佢...加加埋埋淨借都10幾廿萬...其他已經唔計...好喇...破產期完咗...又話會慢慢還比我地...e+都2年幾...聲都唔聲...仲借d二唔妥我地...不過我地都冇出過聲叫佢還...老公話始終一家人...費事開口wor...但你唔還都講聲ar...簡直過橋抽板

樓主...可能你阿妹都有困難呢...聽你語氣好似怪你妹咁...過一半比你巳經好好喇...你老公好似冇乜責任感wor...唔好張d責任推晒你妹度la...你都有責任維持家庭開支ga...過年je...有錢咪買多d嘢...冇錢咪睇餸食飯lor

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 揚莉煒媽咪 於 09-1-19 07:13 發表
問人還錢仲難呀

我完全同意!!!!
好幾年前,就係借左D錢比個朋友,冇得還!
都係小事!
最仲連朋友都冇得做!!!!!

複式洋房

睇到大家的意見
令我諗返起一件事
我表舅父唔鍾意打工
成日都要做老闆
十幾年前問我媽借五萬元(十幾年前喎,五萬好多架)
我媽係家庭婦
無收入
D錢都係平時慳返黎
同佢講話無咁多錢
佢不停咁死A
終於我媽怕左佢
好似都借左成三萬比佢
但唔敢比我爸知
同佢講話係我哥借比佢
叫佢盡快還
點知過左好多年當然無還過
姨婆(表舅父的媽媽)都唔抵得
因表舅父有舖頭,住赤柱,有私家車
幫媽追數
起初都會"哦"
但都無還
到哥哥結婚,後來生埋二個BB
姨婆都以呢D事做借口提佢話哥哥開支大左
叫佢還返D錢比哥哥
佢都係得個"哦"
到今年,哥哥二個小朋友入幼稚園
姨婆再同佢講
話哥哥的小朋友讀書開學樣樣都要錢
叫佢好還錢
點知佢今次竟然話無借過
真係無賴
而家反而係媽媽叫姨婆唔好咁勞氣
咁多年媽媽都無諗過佢會還錢
但佢竟然可以年年都仲黎我家拜年
佩服

男爵府

回覆 # 的文章

我的借錢 case 有︰
1. 十幾年前, 老公懶有義氣, 幫人做擔保借錢, 每個月幫人還 1200 蚊 (十四五年前), 還足兩年, 次次追條友還, 都話無; 而家連個屋村都拆埋, 電話更加唔使講, 老公亦無打算搵佢還!

2. 我姑奶, 問佢細佬 (即係我老公哥哥)借左不下四五次, 總共應該有十萬, 佢老公當時應該破埋產, 而家破產期應該過左, 月搵二萬幾, 住公屋, 兩個仔女 (廿幾歲, 應該有野做), 姑奶就做醫院打什, 理應有錢還比人, 唔好多, 個個月還二千, 人地個心都無咁嬲; no way, 成日見姑丈買呢樣買果樣, 電腦音响, 最近仲買埋車, 不過奶奶果邊全不知情, 只有我同老公知, 你話人幾自私!

3. 姑奶個女 (上面講果個姑奶)上個月打比我, 問我可唔可以幫佢碌卡買個鋼琴, 佢比左幾千蚊訂, 仲爭2萬, 叫我幫佢碌呢2 萬, 我吹水話︰下........ 我兩張卡都係淨番幾千。我問, 你無錢又買?佢話︰我有, 我有錢比, 但我唔想一次個比, 最多我個個月還番比你吖!我真係 O 晒咀, 心諗, 你都幾自私, 最後, 我梗係無應承佢!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 旻旻豬 於 09-1-19 23:00 發表
我的借錢 case 有︰
1. 十幾年前, 老公懶有義氣, 幫人做擔保借錢, 每個月幫人還 1200 蚊 (十四五年前), 還足兩年, 次次追條友還, 都話無; 而家連個屋村都拆埋, 電話更加唔使講, 老公亦無打算搵佢還!

2. 我姑奶, 問佢細 ...

我老公咪又係咁,時有個所謂朋友問佢借幾萬,次次借前都約我老公出去話有傾,跟手就料,又話生意唔掂,幫幫忙,唔借會死隻! 其實,我都無$$借,老公問我,我話咁無就梗係唔借啦!

但佢個朋友一早收晒行情,計晒數,出去傾就係教我老公問銀行借,仲已計埋銀行息比佢睇,總之就叫我老公幫佢借(我當時都已話鬼我老公,點解佢自己唔去借,老公話佢已同銀行借爆晒周轉!)

最終,條友分期還到7-8成到,又叫我老公再去借比佢,又話要養妻,又話要活兒,總之幫幫忙再做多次指定動作,又係借幾萬,我老公死都話佢還得準時,又有交帶,唔會佢唔到,堅持話人好慘之類(當時,我已同老公為呢樣鬧晒交!)

最終,舊債未清,新債又下,條友初頭都到,我老公已同佢講到好慘,話佢搞到我日日鬧大交之類。條友咪最後失埋蹤,搵佢唔到,最終咪又係自己死慳死抵還幾萬!! (今次,我無再同老公鬧交,因佢自己知衰話以後聽我講!)

最奇係,過一段時間,條友又無端端還兩期,跟手又打比我老公話約佢出有傾,原來又係想再借,又話會還等! 後尾,我同佢講,條友再還,由得佢,唔還都唔洗追,呢都唔係fd,就當我投資蝕幾萬蚊算數! (最慘係條數係我自己都叫心咁命抵,叫自己享受過丫,無啦啦要幫人還幾萬蚊,還2-3年呀!!)

老公今次都費時睬佢,佢仲死纏,口甜舌滑,最終,我老公block佢號碼,佢一打自動飛去留言,佢一輪電話攻勢後見老公都無睬佢,咪又自動消失囉!

首頁

尾頁

跳至