跳至

首頁
34567...60

尾頁

別墅

掏寶買衫差不多係我家姐攪掂,不過佢都會睇sellers d comments, rating, 始終隔山買牛. 我家姐幫我買0左紗巾, 尿''煎'', nursing pad....果d essential, 平好多好多, quality 係出口日本or 外國果d. 我有放入dryer, 大部分都ok. 唔會狂縮. 仲有好多唔同size 0既夾衣, new born 和尚袍同蝴蝶衣, 真係好好用, beselsel都有stock 真係太聰明啦,特別係出院後一兩星期, 呀newborn 豆腐林jiji, 你真係唔想過頭lup 佢. 而家我都可以同owen 著過頭lup啦. 和尚袍同蝴蝶衣真係ichiban!!!醫院0既姑娘都話佢未見過owen 0既蝴蝶衣, 話好靚tim.

不過如果係canada 我未必會買, 因為煩, 又要set up account, 又要同seller deal, 又要比shipping, 一下唔覺意, 比custom charge 埋duty, 得不常失. 我好彩有家姐幫我攪dim哂.

係canada 襯佢on sale買都好好呀. 今日我去baby gap 又有收獲. 買到件organic 夾衣, 特價0左$7.9, 再extra 25% off!!!! 加tax 都係7蚊唔洗, 唔買真係對唔住呀仔! 買0左一件12-18, 等owen 出年著~~ ahbocat 我等唔到你朋友0既coupon 已經買0左lu xp

原帖由 ahbocat 於 09-5-20 07:45 發表

係呀!新生更係著新衫啦!哥哥全部野都係新嘅,而家細路好多都要用返哥哥o個啲,盡可能都會買少少新嘅比細路。

我最近喺Winners買咗3件新底衫比細路,係Paul Frank嘅,好可愛o架!

我都有去H&M睇過,但係我去o個間個童裝部唔係 ...

別墅

係呀, 你唔洗擔心, baby 一出世, 已經好似饑民0甘, 饑不擇食.

醫院有lactation consultant 同姑娘去教你同幫你. 唔知係唔係canada 真係好encourage breastfeeding, 所以佢地好緊張你餵唔餵到. 加上我果時醫院d nurse 都好helpful, 我又識得醫院個人奶顧問姨姨, 我地出0左院, 佢都有去我企企探我, correct我餵奶0既bad habit, 真係多得佢!!因為first week 唔識, 比呀仔咬到損, 痛到呀ma都唔認得.
我唔係唔夠奶, 但latch 得唔好, 食一次, 痛一次 顧問auntie 教我先將個breast 好似sandwich 0甘hold 住, 唔係hold nipples, 係hold 上好多, 再等bb 打開獅子0甘大個口, 再將sandwich 失入bb 個口. 開始都見到好似好pushy. 但0甘樣先可以唔令baby 啜到nipples 損. 而家我可以單手餵. 好似ahbocat 講, bb 熟0左手勢自己都latch 得好d. 醫院都有postpartum breastfeeding class, 你都可以考慮sign up.

最緊要最緊要儘快學識點latch bb, latch 得好, 就會餵得好, 自己又開心!!

奶泵我都無買...奶樽而家有兩個, 一個係sil 幫我買0既glass, 一個係nestle 送0既sample plastic. 我未用過呀. 但就0甘睇好似glass果隻好d 0甘, sil 幫我係toys 買, 好似$3一隻, 果時特價買.

原帖由 ahbocat 於 09-5-21 12:14 發表

你唔洗驚喎,BB一定飲到!佢係啜你個乳頭加少部分乳暈之嘛,唔使好大個口,出自娘胎就識啜o架啦!

如果你用玻璃樽就小心玻璃碎啦!

我冇買奶泵,上兩年冇咁多款式同咁平,Medela啲人就話最好,但係真係好貴!上次我喺醫院租嘅,$90左右 ...

別墅

me too!!! 雖然無人話有所謂, 奶奶本身都係生0左女先生我老公, 但終於都有d 心理壓力.

無錯, 我都唔係唐人買衫, 奶奶反而有, 我就入去3秒就想走, 因為真係好似花園街街邊d 衫0甘, 又唔係真係平~ 係掏寶十幾廿蚊港紙買到件出口0既底衫仔, 點解我要係加拿大買件幾蚊加紙0既內銷國貨底衫呢...

有時係joe 減價, 都買到d 又平又唔錯0既bb 衫仔, 佢quality 雖然無baby gap 0甘好, 但洗完乾完都keep 得幾好, 如果有啱organic cotton果d 就仲soft, 就算唔clearance 都唔算太貴. 以前我成日係joe 買衫比我香港0既兒生仔, 但而家就調轉佢幫我買fr taobao.

原帖由 ahbocat 於 09-5-20 09:15 發表

如果係你產科醫生介紹都應該唔錯,唔知會唔會派資料比你地,所以我建議你帶定紙筆去抄。

我同你感覺一樣,第一胎生咗個仔真係壓力少咗,起碼啲親朋戚友唔會太多野講,雖然我奶奶冇喺我面前講啲乜,但係我心知佢都係重男輕女啲 ...

別墅

唔知食嘢太狼點呢?? 好耐唔見佢, 唔知係唔係襯long wkend go out town呢?

ahbocat, oscar果時有無攪滿月呀? owen 快滿月啦, 奶奶問我攪唔攪, 我想自己屋企人(其實即係老公果邊d 親戚) 係企食餐飯算. 如果攪,請自己d 朋友, 又怕人地要買野破費, 但如果唔擺, 會唔會miss 0左d 野好可惜0甘呀?

不過就算唔擺滿月, 我一定會買個cake, 比大利是bb.

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

唔該幫我買隻肥雞比owen,thx~

原帖由 OwenJC 於 09-5-22 05:19 發表
唔知食嘢太狼點呢?? 好耐唔見佢, 唔知係唔係襯long wkend go out town呢?

ahbocat, oscar果時有無攪滿月呀? owen 快滿月啦, 奶奶問我攪唔攪, 我想自己屋企人(其實即係老公果邊d 親戚) 係企食餐飯算. 如果攪,請自己d ...

這世上有個不變道理,那就是耶穌愛您

別墅

sure la bobo 姨媽

原帖由 anniekwok 於 09-5-22 02:34 發表
唔該幫我買隻肥雞比owen,thx~

別墅

原帖由 OwenJC 於 09-5-22 05:19 發表

ahbocat, oscar果時有無攪滿月呀? owen 快滿月啦, 奶奶問我攪唔攪, 我想自己屋企人(其實即係老公果邊d 親戚) 係企食餐飯算. 如果攪,請自己d ...

等我得閑PM吓食嘢太狼先!我見到佢喺第二版留言。

我有同Oscar攪滿月呀,不過淨係請親戚同best friends,擺咗3圍,如果要請哂所有人,真係好似結婚擺酒咁要十幾廿圍...咁就太煩喇!

我自己BB時就冇擺,媽咪話o個時因為我係女,啲長輩就話唔使擺,幾十年前真係幾封建,重男輕女得好犀利!我媽咪都有啲遺憾...所以我一定要幫Oscar擺,我唔想有遺憾,同埋始終Oscar係我老爺o個邊嘅同姓長孫(我姑奶都有個仔,但係就係外孫),而且又係我爸爸o個邊第一個孫...所以都想大家開心吓!擺幾圍都唔算好貴,而且Oscar啲利是錢都賺返...不過我地當然冇用嚟cover個expense,啲錢蓄起比佢讀書用啦!

嚟緊細佬都會擺,我唔會偏心!

別墅

原帖由 OwenJC 於 09-5-22 04:44 發表
掏寶買衫差不多係我家姐攪掂,不過佢都會睇sellers d comments, rating, 始終隔山買牛. 我家姐幫我買0左紗巾, 尿''煎'', nursing pad....果d essential, 平好多好多, quality 係出口日本or 外國果d. 我有放入dryer, ...

哈哈哈!我都話幫BB買衫真係停唔到手o架啦!

嘩!GAP BABY減價貨仲有extra discount咁正?我都走落去睇睇先!我公司樓下有間!哈哈,有時真係賺埋都唔夠去樓下shopping!我啲friends仲有時搵我去Bloor shopping...會破產o架!

有時間我都去掏寶研究吓先,我好鍾意上網買野!如果係細公司,可以要求報關張單寫少個額。

別墅

原帖由 OwenJC 於 09-5-22 05:13 發表
me too!!! 雖然無人話有所謂, 奶奶本身都係生0左女先生我老公, 但終於都有d 心理壓力.

無錯, 我都唔係唐人買衫, 奶奶反而有, 我就入去3秒就想走, 因為真係好似花園街街邊d 衫0甘, 又唔係真係平~ 係掏寶十幾廿蚊港 ...

Agree! 冇理由用加紙價錢買國內內銷貨嘛!

Joe都唔錯!我都有買佢啲衫褲。兩年前我買咗兩件Cashmere比自己,$5件咋!之後我去親Loblaws都會去睇吓有冇正野!啲BB連身衫有啲縮水啦,所以要買大啲,不過啲色就冇淡到,幾好!

複式洋房

Owen JC, when you start to fit your baby with 過頭 lup clothing? I am thinking to wear the 袍仔 until my baby is 3 months old, like you said, they might be lump geegee like a piece of tofu.

I have been to Joe, Sears, even Children Place, most of these stores are have pretty clothes and are better quality too.

My friend told me, Children Place have a 6 months return policy, just to make sure your price tag is not taken out.

I am also thinking to 擺滿月 for my baby, since is the first 同姓 grandson, my parents and my in-law all really excited and already start thinking who to invite ... ,
and personally want to have it in the same place when I was having my wedding banquet :;pppp:
***** Beselsel *****

別墅

哈哈哈!初生真係好難著衫,我地兩公婆都攪咗好耐,但係見我媽咪同護士就熟手到不得了!我冇買好多袍仔,但係就有好多過頭笠底衫,出世到而家都係咁著,慢慢就慣。一歲過後同Oscar著衫,佢已經識伸隻手出袖...好快o架咋!

嘩!Childred Place有六個月咁耐退款期呀!我都冇留意添!所有BB野我都keep單o架,有時就算退唔返錢都可以換store credit。

別墅

beselsel, 我未生之前都同ahbocat 佢地d mama 講我好怕newborn 豆腐, 但生0左之後我發現佢都係一件硬豆腐, 唔係真係0甘易整親佢.

我大概兩星期比過頭笠比owen 著, 因為著哂d 袍仔又唔想開機洗衫住. 我覺得係睇你有無信心ja. 好似我出院第二日就同bb sponge bath 洗白白, 過多兩日就take full bath, 臍帶都未甩, 我又覺得ok, 最緊要盡量唔整濕佢, 同埋快d 印番乾. 所以唔洗太擔心ga.

我都幾中意著袍真係好方便, 換片片又快, 但問題係佢好多時會突隻腳仔出泥, 然後我奶奶就會話...ayia...凍親bb 呀....佢會冷親呀....blahblahblah....
又例如你要bb 坐carseat, 腳仔有cover感覺上會secure d. 所以奶奶係度, 我都盡量唔expose 佢隻腳.著長袖有腳0既sleeper, 唔想煩

別墅

聽你0甘講..我又心思思想擺呀...係個memory嘛, 第時呀仔大個睇埋相, 都好special.

我同老公講0左, 佢就同奶奶講下. 奶奶話唔一定去酒樓. 佢地諗緊係mandarin擺. 我都無所謂, 因為主要都係男家果邊0既親戚, 加少少我0既朋友. 都係兩,三圍

我見有d mama 會係番自己擺酒果間, 擺滿月, 我都想ga. 不過國金軒貴0左少少....bb出0左世又唔想搵dd 錢洗, 自己又成個幾月無咩教學生.

原帖由 ahbocat 於 09-5-22 07:15 發表

等我得閑PM吓食嘢太狼先!我見到佢喺第二版留言。

我有同Oscar攪滿月呀,不過淨係請親戚同best friends,擺咗3圍,如果要請哂所有人,真係好似結婚擺酒咁要十幾廿圍...咁就太煩喇!

我自己BB時就冇擺,媽咪話o個時因為我係女,啲 ...

男爵府

各位你好,見到你哋傾bb嘢傾得咁開心,我可唔可以加入呢?我都好想生第2個,不個老公唔制/高齡產婦,所以而家唔要攞,陀bb嘅感覺真係好開心/滿足/幸福,老公問我最開心嘅時刻係幾時?結緍?我答佢係個囡出世,嗰種興奮,開心嘅感覺係我呢世都冇可能忘記.
OwenJc媽咪見到owen仔d相好得意.咁快就就嚟滿月,時間過得真係快.
ahbocat媽咪我收到你pm我,呢幾日我好得閒,我因食咗d放射性药物,要隔離係房度,セ都唔駛做,好爽呀,真係可以休息下.
多謝你哋關心,食完药就冇時啦.

男爵府

我就好d,媽咪屋企好多人,我係大表姊,有d表妹弟差我二十幾年,我成日有bb玩,我有勁鍾意bb,返工都要接觸,所以到我bb出世,換片,餵奶,沖涼著衫,呢d都冇問題.壓力冇咁大.

別墅

原帖由 OwenJC 於 09-5-23 22:09 發表
beselsel, 我未生之前都同ahbocat 佢地d mama 講我好怕newborn 豆腐, 但生0左之後我發現佢都係一件硬豆腐, 唔係真係0甘易整親佢.

我大概兩星期比過頭笠比owen 著, 因為著哂d 袍仔又唔想開機洗衫住. 我覺得係睇你有 ...

你講開我先醒起點解我唔係買好多袍仔,Oscar係冬天出世㗎嘛,十二月露腳仔唔包到堪實聽比人鬧!

別墅

i totally understand!!!

原帖由 ahbocat 於 09-5-23 19:31 發表

你講開我先醒起點解我唔係買好多袍仔,Oscar係冬天出世㗎嘛,十二月露腳仔唔包到堪實聽比人鬧!

別墅

good to hear u are doing fine.

take care ar食嘢太狼

原帖由 於 09-5-23 08:52 發表
各位你好,見到你哋傾bb嘢傾得咁開心,我可唔可以加入呢?我都好想生第2個,不個老公唔制/高齡產婦,所以而家唔要攞,陀bb嘅感覺真係好開心/滿足/幸福,老公問我最開心嘅時刻係幾時?結緍?我答佢係個囡出世,嗰種興奮,開心嘅 ...

別墅

原帖由 OwenJC 於 09-5-23 22:19 發表
聽你0甘講..我又心思思想擺呀...係個memory嘛, 第時呀仔大個睇埋相, 都好special.

我同老公講0左, 佢就同奶奶講下. 奶奶話唔一定去酒樓. 佢地諗緊係mandarin擺. 我都無所謂, 因為主要都係男家果邊0既親戚, 加少少 ...

你地最後去咗邊度慶祝?我淨係見到Owen仔有個滿月蛋糕,同埋你地喺屋企啲溫馨家庭照!祝Owen仔快高長大,身體健康!

別墅

原帖由 食嘢太狼 於 09-5-24 00:52 發表
各位你好,見到你哋傾bb嘢傾得咁開心,我可唔可以加入呢?我都好想生第2個,不個老公唔制/高齡產婦,所以而家唔要攞,陀bb嘅感覺真係好開心/滿足/幸福,老公問我最開心嘅時刻係幾時?結緍?我答佢係個囡出世,嗰種興奮,開心嘅 ...

更係歡迎啦!好耐冇見你啲post喇!女女好嗎?你都要保重身體呀!

陀B真係好開心!尤其係feel到佢郁嚟郁去o個時,而家細佬一郁我就同佢傾吓計,摸吓佢!感覺好奇妙,真係陀過B嘅女人先感受到。

我有啲朋友(未有BB/有啲婚都未結)問我洗唔洗咁快生第二個,有啲就問我係咪放產假開心得滯未夠一年又放...我唔奇怪佢地有哩啲問題,因為佢地未做人父母,唔係好清楚有小朋友嘅開心!我同我老公都好鍾意小朋友同好有小朋友緣。有時我都"鄧"哩啲朋友擔心,講真做得我啲同學朋友都差不多年紀,都肯定年過三十!唔好話講生仔,婚都未結/拖都未拍嘅女仔就唔好話自己唔心急...

首頁
34567...60

尾頁

跳至