自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大力大力 發表於 18-1-27 06:14
x 2

大膽估計,婆婆可能已不是第一次犯案~

曾經萬寧返過工,唔好話拎印花,間鋪地下執到一個印花都要交比收銀,我由頭到尾唔覺得萬寧有錯,打得佢既工就要守佢既規矩,唔知香港幾時變成咁,老就可以有豁免,人情可以當法律。

伯爵府

oneone11 發表於 18-1-27 04:46
你睇返52樓嘅内容先,疑點唔係保安嘅証供,香港法律係咁,疑點利益歸於被告,先令阿婆甩到身,並唔係法官 ...

呢D案邊會有陪審員呢

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

chitchitmum 發表於 18-1-26 22:32
我發覺好多香港人都係懶,唔肯睇多d資料,淨係睇標題,同所謂懶人包,仲有有bias 既media :igiv ...

標題黨

男爵府

hennyyoyo 發表於 18-1-27 07:13
呢D案邊會有陪審員呢

多謝提醒,已改番

侯爵府

回覆樓主:

如果有個人未問過你就入你間屋,隨手攞件嘢走,之後還返比你,咁我想知佢入你間屋既動機係乜先?如果間屋係你,你會點處理呢?

公爵府

回覆樓主:

好多人一睇七十歲三份工就定左位。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

無罪唔等於無做, 只不過係疑點歸於被告, 所以判無罪.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

子爵府

回覆樓主

我睇fb好多留言....其實個婆糸有做過....法官放佢一馬甘。

我自己就覺得,其實都幾十歲,你告到佢又點姐....晒時間同金錢。佢都還左米算。

琥珀宮

oneone11 發表於 18-1-27 04:46

你睇返52樓嘅内容先,疑點唔係保安嘅証供,香港法律係咁, ...

「而裁判官在比較被告的口頭招認、警方錄影會面、及被告於事發翌日歸還印花的舉動後,認為有細小的可能性各方面證供有不脗合之處,故不能百分百肯定被告有不誠實意圖或打算永久剝奪萬寧財產。」

呢段?法官認為有細小的可能性各方面證供有不脗合之處,呢點奇怪,佢冇詮釋到具體係點樣唔脗合。細小,仲係可能性,即係唔確定,仔細想想就獲得當中訊息,想放馬,當然要搵個點㗎啦!

如果有留意平時其他法官判詞,就會發覺當中玄機。

係裁判處審當然係法官想點判就點判啦!冇法官監察委員會 㗎,要反對咪上訴囉,上訴庭推翻先前判決亦好平常嘅事,好似退休警司朱經緯果單案一樣,近年法官所判嘅案一對比就好奇怪。

侯爵府

醒目開學勳章

peggykeung 發表於 18-1-26 17:56
發現好多都系

呢D就係 想當然耳

琥珀宮

千千萬萬 發表於 18-1-27 06:41
曾經萬寧返過工,唔好話拎印花,間鋪地下執到一個印花都要交比收銀,我由頭到尾唔覺得萬寧有錯,打得佢既 ...

呃綜援者不乏長者,最勁係個英國人退休法官兩夫婦添,英國有物業,大把錢都呃綜援。

男爵府

SandyKL 發表於 18-1-27 19:16

引用:細小,仲係可能性,即係唔確定,仔細想想就獲得當中訊息,想放馬,當然要搵個點㗎啦!
香港行嘅係普通法,係預設被告無罪,要入佢罪,就要所有証供&推論都要絕對肯定先得,細小,仲係可能性,即係唔確定,既然有唔確定嘅嘢,法律程序上就唔可以以此斷定阿婆一定有罪,雖然很明顯 阿婆有做過。法官只係負責根據証供同雙方辯詞,經過分析作出判決,揾疑點幫被告打甩官司係被告律師做嘅,你唔係以為法官乜都做,連律師嗰份都撈埋吖嘛
至於你所講退休警司朱經緯一案,我唔清楚事件,所以不予評論。

男爵府

SandyKL 發表於 18-1-27 19:16

你嘅諗法比較接近大陸法律,預設被告有罪,被告要証明自己無罪,案中有疑點但証明唔到,咁個疑點就幫唔到被告,被告就會被定罪

琥珀宮

oneone11 發表於 18-1-28 02:16
引用:細小,仲係可能性,即係唔確定,仔細想想就獲得當中訊息,想放馬,當然要搵個點㗎啦!
香港行嘅係普 ...

你似乎冇睇哂全句,係細小可能性各方證供有不脗合地方,即係全部脗合,只有好少部份存在可能唔脗合咋,可能咋,即係亦可能全部脗合喎。

我唔係好明點解你指出我認為法官做埋律師果份,我只係集中講梗佢嘅判詞部份,佢嘅判決放咗阿婆一馬,全個法庭只有佢可做到判決,點做埋辯方律師果份呢?

男爵府

SandyKL 發表於 18-1-28 02:46
你似乎冇睇哂全句,係細小可能性各方證供有不脗合地方,即係全部脗合,只有好少部份存在可能唔脗合咋,可 ...

copy你講過嘅嘢
想放馬,當然要搵個點㗎啦!

你所講嘅點,係唔係指疑點?如果係,即係話法官想放馬,所以要搵個疑點,咁我就冇講錯喇,如果唔係疑點,可否解釋下嗰個點指嘅係咩?

只有好少部份存在可能唔脗合,既然講咗可能,就唔係百分百肯定,只要唔係肯定全部脗合,疑點歸益被告,被告就無罪。
呢一方面就係香港法律同大陸法律嘅唔同之處。所以我咪話你嘅諗法比較接近大陸法律。只有好少部份存在可能唔脗合,被告証明唔到唔脗合嘅地方,所以會被定罪,香港掉返轉,唔使被告去証明,而係由控方來証明,如果控方証明唔到,咁就會判被告無罪。

琥珀宮

oneone11 發表於 18-1-28 02:44
你嘅諗法比較接近大陸法律,預設被告有罪,被告要証明自己無罪,案中有疑點但証明唔到,咁個疑點就幫唔到 ...

你覺得法官係機械人?被注入法律程式嗎?

琥珀宮

oneone11 發表於 18-1-28 03:17
copy你講過嘅嘢
想放馬,當然要搵個點㗎啦!

多謝指教喎,你睇多啲如今裁判官判案至有得講,否則你仲係把持你零碎嘅法律知識及信仰,再講落去都冇意思。

男爵府

SandyKL 發表於 18-1-28 09:38
你覺得法官係機械人?被注入法律程式嗎?

吓?你從邊啲字句可以得出法官係機械人呢個結論?

男爵府

SandyKL 發表於 18-1-28 09:43
多謝指教喎,你睇多啲如今裁判官判案至有得講,否則你仲係把持你零碎嘅法律知識及信仰,再講落去都冇意思 ...

問題係你唔明白,解釋畀你聽你又唔接受, 死撐自己嗰套,而家講緊呢單案,當然只評論呢單案, 就算有其他案你覺得法官判決有問題,係咪就等於呢件案都一樣呢?

子爵府

peggykeung 發表於 18-1-26 17:25
你有冇睇判詞呀

咪係囉。。

首頁

尾頁

跳至