自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有, 我細佬, 不過佢唔係遇世隔絕, 算半癮青, 讀成10年書, 本來好好地做左幾年工, 突然有1日話朋友介紹做差人, 叫佢讀毅進, 讀完入硬, 最後梗係衰左啦, 錢佢無得比人呃, 我有懷疑過佢係咪痴左, 之後又考呢樣果樣, 由20幾歲讀到30幾歲, 最美好果10年白白浪費。
前幾年阿爸有cancer, 佢地就醒哂, 即cut所以錢+罵爆佢, 阿爸唔知仲有幾多年, 我媽有錢又唔會過佢手, 細佬都知無得再逃避, 死死地氣去搵工, 由散工開始, 以家份工做左成2-3年, 話年尾結婚啦。

琥珀宮

小源 發表於 18-6-23 02:54
唉 我屋企有個隱青幾年唔做野 日日打機 食玩訓 男人20幾歲人啦 樣叫正常又有17幾CM高

點解一家人可以幾個月都唔講野?

珍珠宮

小源 發表於 18-6-24 10:57
佢無其他專長,只記得佢小學一至4年級成績好由其中文數學科次次差不多100分,亦做過班長,但5年級後成績愈 ...

之前xxx檔案講隱青,有個都係小學數學成績好叻
佢地應該係資優,可能思維有別於普通人,所以同同學溝通容易出現問題,人際關係問題令佢地封閉自己,或者係學校比欺凌......

隱左咁耐好難即刻返工,或者試下叫佢一齊做義工,去游水/打波/踩單車,比佢接觸返外界,慢慢建立返自信心

侯爵府

2018復活節勳章

小源 發表於 18-6-23 02:54
唉 我屋企有個隱青幾年唔做野 日日打機 食玩訓 男人20幾歲人啦 樣叫正常又有17幾CM高

我有一個親戚嘅仔都係咁。一個大學畢業,成績唔錯,仲考左政府工,等消息。其間一間銀行立馬請左佢。佢返左一陣話壓力大冇做,索性返家等份政府工請佢。而家咪日日做緊隱青嘅野囉。聽講前後踎响屋企兩年喇。兼職唔肯做,其他工唔搵。佢阿媽都冇晒辦法。

男爵府

...

翡翠宮

回覆樓主:

都識人仔以考政府工为終点。pt都耍只做政府。当然冇咁易啦。
其実我覺逃避現実。

男爵府

coolalalala 發表於 18-6-25 15:25
啊...我睇到你咁講又覺得好矛盾
我屋企有個長輩 情況有啲唔一樣, 佢有返工, 有一班豬朋狗友, 成日出去飲酒 ...

你個緊係唔算啦!穩青穩中直頭唔想見人、冇社交,冇乜朋友!

侯爵府

plumtree 發表於 18-6-25 15:14

我有一個親戚嘅仔都係咁。一個大學畢業,成績唔錯,仲考左 ...

我有個親戚個仔又係咁,大學畢業後只肯考政府工,其他工唔吼。而家成27、8歲人,都未返過一日正式的全職工,開頭都有去做吓part-time,而家索性乜工都唔返!

翡翠宮

MKma 發表於 18-6-25 16:13
我有個親戚個仔又係咁,大學畢業後只肯考政府工,其他工唔吼。而家成27、8歲人,都未返過一日正式的全職工 ...

真似乎好多人糸咁!

子爵府

回覆樓主:

其實佢地受到好多人的指摘……好慘……
有d穩青係除左懶唔想面對外界,係因為對屋以外的環境感到恐懼……
身邊人制裁他孤立他可能只今迫他去死角……
唯有多付出關心,引領他們走出第一步……打破窘局……
猛閙他們廢只會加重負擔……
希望大家比多d愛比佢地,引他們走出來……
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

伯爵府

plumtree 發表於 18-6-25 15:14

我有一個親戚嘅仔都係咁。一個大學畢業,成績唔錯,仲考左 ...
大學畢業兩年唔返工 見工時一定GG 有無叫佢做兼職?

伯爵府

MKma 發表於 18-6-25 16:13
我有個親戚個仔又係咁,大學畢業後只肯考政府工,其他工唔吼。而家成27、8歲人,都未返過一日正式的全職工 ...
大學畢業後只肯考政府工

大宅

chole_bb 發表於 18-6-24 14:40
我可以分享我表弟嗰case,佢因為父母關係唔好,我舅父對表弟好差,開囗埋口都用粗囗鬧,一d關心都冇,打擊 ...

很叻!真正的關心別人,要向你學習!

子爵府

回覆樓主:

好似大多都係仔?

侯爵府

chole_bb 發表於 18-6-24 14:40
我可以分享我表弟嗰case,佢因為父母關係唔好,我舅父對表弟好差,開囗埋口都用粗囗鬧,一d關心都冇,打擊 ...

你同家姐都好好,隱青好需要呢d無壓力的朋輩,一直keep住一個向外開嘅窗口。

子爵府

bobo88hk 發表於 18-6-26 07:27
好似大多都係仔?

心理學家謂男較難趟開心扉同人傾訴,亦較傾向沉迷電子世界……
相反女有唔開心會搵人訴苦,吃喝玩樂找人打發時間消化負面情緒,所以冇咁“隱”
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

侯爵府

2018復活節勳章

小源 發表於 18-6-26 00:52
大學畢業兩年唔返工 見工時一定GG 有無叫佢做兼職?

見工時係咪GG左我唔知,你都知政府工唔會即請你㗎嘛。至於人地阿媽有冇叫佢搵兼職,我估計冇囉。一我屬齋聽人呻唔加意見嘅人。二以我觀察,佢錫個仔錫到燶,就晒佢怕晒佢㗎。點敢push個仔去做兼職呀!咪搵我地班親友傾下呻下咁囉。

翡翠宮

plumtree 發表於 18-6-26 11:04
見工時係咪GG左我唔知,你都知政府工唔會即請你㗎嘛。至於人地阿媽有冇叫佢搵兼職,我估計冇囉。一我屬齋 ...

我識人亦是母寵仔。边敢叫仔揾工呀?

侯爵府

2018復活節勳章

ngwong2 發表於 18-6-26 11:06
我識人亦是母寵仔。边敢叫仔揾工呀?

我識兩個喇。有個到個仔廿幾啦,都仲幫佢將雞翼拆骨,魚揀晒骨挑晒皮至擺入佢碗呀!個仔嘅女友睇見都頂唔順。唔知係咪單親媽媽都係咁。呢位仁兄怕個仔嘅程度,同怕老公嘅女人冇分別。電話接遲兩下咋就鬧,一響就要接。動不動就黑面。佢話一阿媽唔敢話二。佢講嘅野,阿媽聽話到十足。佢話要買車阿媽就立馬買。佢話同學仔養貓佢又要,佢阿媽又買。 我第二世都想做佢個仔

翡翠宮

plumtree 發表於 18-6-26 11:16
我識兩個喇。有個到個仔廿幾啦,都仲幫佢將雞翼拆骨,魚揀晒骨挑晒皮至擺入佢碗呀!個仔嘅女友睇見都頂唔 ...

前世欠仔!今世还!!!我是佢仔女友定飛左佢。嫁依D男死得!!!

首頁

尾頁

跳至