自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

麟媽媽 發表於 18-8-23 18:44
而家諗諗吓,好可能係睇醫生點寫diagnosis, 如果提及薄血藥所以不止血,極可能賠唔到,但如果醫生只係寫爆 ...

係喇! 正常就簡單寫爆瘡架啫!
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chiliginger 發表於 18-8-23 12:13

我个csse就係3x xx x元,全拒賠償,

三十幾萬定三萬幾呀

子爵府

chiliginger 發表於 18-8-23 17:37
有無方案可保障这類病而可賠償

正如你係香港買醫療保險都會講明已存在疾病係唔保唔賠,點解去到旅遊保又要賠呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lilybaby8282 發表於 18-8-23 12:47
係旅遊期間,突發的傷風感冒腸胃炎遺失行李等等應該都係保的範圍,有啲旅遊保險範圍頗廣,例如當地黑色紅色外 ...

珍珠宮

Poyau 發表於 18-8-23 15:18
a出名難claim 睇吓間公司業績幾靚

究竟係A?A 定係 AI? 呀

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

Fishqqma 發表於 18-8-23 07:45
我知。
樓主之後講緊傷風感冒腸胃炎!

如果有傷風感冒腸胃炎,咁做乜仲去旅行?一係延期、一係取消

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mingaga 發表於 18-8-23 18:56
如果有傷風感冒腸胃炎,咁做乜仲去旅行?一係延期、一係取消

講緊去緊旅行先出現呀啦! 樓主話保險公司同佢講,一個月前有同一病徵 而去醫院或診所 睇過醫生,都唔可以係旅行途中睇醫生claim保險(同樣病徵)!
另外,傷風感冒都要取消唔好玩啦!

子爵府

回覆樓主

真係長知識

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

Fishqqma 發表於 18-8-23 19:00
講緊去緊旅行先出現呀啦! 樓主話保險公司同佢講,一個月前有同一病徵 而去醫院或診所 睇過醫生,都唔可以 ...

家父曾在旅行前,有傷風感冒,仲咳添,我哋唯有延期,身體要緊,有冇保險已經唔係重點,最重要係身體健康,咁先有精神去旅行,享受沿途風景、飲食。
亦曾試過小朋友去旅行之前腸胃炎,咁梗係取消去旅行啦,有邊個父母會忍心,要自己的小朋友忍受又屙又嘔的苦況,帶佢去旅行?如果要返學,都請病假啦,何況去旅行?
買過好多間唔同嘅旅遊保險公司,之前已經有嘅病,係唔受保嘅,其實已經寫得好清楚。

侯爵府

是是但但 發表於 18-8-23 12:03
係囉, 老人家,通常都有好多病, 如心臟病﹑冠心病﹑3高....甚至輕微中風。
咁過到海外, 萬一心臟病發 / 爆 ...

係呀!所以老人家去旅行有一定嘅風險,旅行意外保險嗰個係講「意外」,突發性嘅意外,唔包括已經存在嘅疾病而引發的!

侯爵府

chiliginger 發表於 18-8-22 23:16
那即是不是意外,去旅行前已有徵狀呢

之前已有徵狀,點解唔係香港睇醫生?
再者,點解有病仲去旅行?打算claim旅遊保險?旅遊保險所包的是意外保險,不是在香港有病唔睇醫生,或已睇醫生,去到外地再睇醫生後,尋求賠償的費用喎!
已有、已知的疾病,不在旅遊保險意外的保障範圍內

男爵府

魅力王子 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

VCBB小天使 發表於 18-8-23 18:52
三十幾萬定三萬幾呀

是3万,因告G有保險,所以當地E院寫高左

寶石宮

2023年兔年勳章

VCBB小天使 發表於 18-8-23 18:55
究竟係A?A 定係 AI? 呀

子爵府

chiliginger 發表於 18-8-23 07:12
我意思是旅行前巳有傷風感冒,腸胃炎徵狀,去到外地才嚴重生病,那又得吾得
...

傷風感冒或腸胃炎呢類並非長期病患,係應該有得保。
哮喘一定係已有疾病,不會突然間患上的。否則買幾百蚊旅遊保險,但去到外國醫長期病,保險公司當然不會負責

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chiliginger 發表於 18-8-23 06:18

你當初唔應該咁老定覺得一定claim得返就講有保險,最經濟做法應該去排urgent care,平過急症室,同埋同佢地講你地係遊客冇本地保險,但可以而家即時找數,叫佢地cut a deal,美國醫院billing 唔想bad debt 多數會平你至少1/3

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

chiliginger 發表於 18-8-23 20:18

咁佢實數係唔係收你三萬?

男爵府

rayrayus 發表於 18-8-23 21:11
你當初唔應該咁老定覺得一定claim得返就講有保險,最經濟做法應該去排urgent care,平過急症室,同埋同佢 ...

買了很多年,今次第一次發生,當地親人又不G,e院當時问我有無保險,當然話有,那一刻边想得指细,谷友告G,才G有另一方案

珍珠宮

chiliginger 發表於 18-8-23 20:18

點會話佢知有保險㗎

男爵府

VCBB小天使 發表於 18-8-23 22:28
點會話佢知有保險㗎

鬼G咩,事後,當地親人才說有保險和沒保險分別,因當地人个个有保險,都不G價錢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chiliginger 發表於 18-8-23 08:10
買了很多年,今次第一次發生,當地親人又不G,e院當時问我有無保險,當然話有,那一刻边想得指细,谷友告G ...

佢地講既係medical insurance,同你travel insurance 性質好唔同,travel insurance 主要係保意外,本地medical insurance 係已經知道哂你所有pre-existing conditions。都係個句,美國唔到非常極之嚴重都唔會去急症室,一去急症你預左要好貴,你地係遊客最好做法都係同佢地講我即時找數,咁佢地會計平D俾你地

明白你係唔開心,但美國就係咁

首頁

尾頁

跳至