自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

heilok 發表於 18-9-30 10:07
因為男人通常只想呻,但女士想解決問題。所以男人之間傾下講下就好滿足,女士傾計就會多俾意見,當意見唔 ...

咁女人講野又 mean d 既
同埋女人爭鬥心妒忌心易起 d

珍珠宮

lingfu 發表於 18-9-30 14:21
咁多個回覆係同意你呢樣
雖然多數男人解決方法都差不多
亦即係話多數都解決唔到

覆夏蟲不可語冰係笑大人個口

結左婚就得返四大長老老公仔女無自己既話邊個先係夏蟲

樓主個朋友相信都未必有對樓主呻事業,佢聽樓主呻可能都係唔知點覆求其覆,奈何想講其他樓主都未必有其他話題

咁就俾樓主覺得佢老姑婆唔明自己,自己又為左人地好唔敢直說你無經歷過你唔明

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

nsychristy 發表於 18-9-30 14:40
咁女人講野又 mean d 既
同埋女人爭鬥心妒忌心易起 d

瑪瑙宮

隨緣.

大宅

親子王國15週年勳章

我好朋友堆,有無結婚,有結婚冇生,有結婚生左冇工作,我離左婚冇仔女,全部都可以好好溝通,大家唔會只講自己問題,多傾共同話題好似照顧長者,健康問題,世界大事,傾心事都以關心為前題,唔好咁多批評,大家舒服。

男爵府

回覆樓主:

樓主,其實,你要有貼地意見,要搵一個有家庭小孩既背景人呻先啱,咁先有共嗚。你搵錯對象呻啫,你朋友無錯,但要體諒佢對你情況不了解,比左離地意見你,日後係呢種話題上,你當樹洞便可。大家都仍是好友。珍惜。

伯爵府

就算吾係單身,都有一日會疏遠,就當友情考驗

大宅

EasYGo1818 發表於 18-9-29 18:29
小學中學都同一間學校,到大學同畢業出來都有一齊去旅行,但姖一直單身,呢幾年我結婚生b,琴日傾開大家嘅 ...

每個人既經歷同觀點都唔同,佢可能未明白到你唔出奇。我有小朋友,我都試過同個單身女性朋友傾屋企問題,但發覺講完,其實大家最後都係唔開心收場。久而久之,我同佢之間話題,我係唔會再講自己屋企野,因為佢未經歷過,同埋大家觀點唔同,唔想傷感情。所以都係搵反啲媽媽級朋友訴下苦,起碼佢經歷過,明白自己感受多啲。

子爵府

EasYGo1818 發表於 18-9-30 09:53
我冇咁同姖講
姖話我肥,我都話我都覺,目標係再減多幾多
姖話我要靠自己努力,我都同姖講我考埋個試就搵 ...

講到依度好明白你唔開心嘅感覺,
因為佢對你係用命令,要跟佢方式去做先叫啱嘅態度對你.

用錢去衡量....係,請你食一次飯,飲一次嘢,覺得自己好巴閉,
完全忘記那些年佢冇錢,我成份人工同佢兩份洗.
人工比我高,仲開始睇唔起我~
因為佢窮,窮咗好耐,又係好努力要靠自己,
縱使發生種種依D事....失望一定有,但果份愛仍然在.

見我打錯字唔洗客氣可隨意提醒我,請勿縱容我

子爵府

heilok 發表於 18-9-30 10:07
因為男人通常只想呻,但女士想解決問題。所以男人之間傾下講下就好滿足,女士傾計就會多俾意見,當意見唔 ...

女人係想你幫佢解決自己嘅問題,
即係你要改,佢唔洗改

公爵府

小學中學都同一間學校,到大學同畢業出來都有一齊去旅行,但姖一直單身,呢幾年我結婚生b,琴日傾開大家嘅 ...

我可以同你講做全職媽媽 係辛苦過做在職媽媽好多好多
我寧願做在職媽媽

水晶宮

你唔開心朋友唔了解的,但你又有冇了解過你朋友呢?

珍珠宮

朋友越走越遠,同單唔單無關……我有其中朋友反而大家結左婚先越走越遠……根本問題就是本身對事物睇法……

子爵府

SaBB 發表於 18-9-30 14:01
我有閨蜜未結婚、拖都無拍、但佢都好明白我、會同我analyse 事情好壞、向好方面唸、我唸睇人吧。同埋有時 ...

哇~咁你要好好珍惜啦~
剛啱先有人話唔買旗比成team朋友忽略,癲到

我大部份朋友個個都讀書就拍拖,單身好久的我都唔知幾中意聽佢哋分享,又可以幫手一齊鬧個衰男人.
上次有個滑雪專家同我講我唔識嘅滑雪都聽得津津有味,
唔好支付寶,人哋滔滔不絕講,我都會細心聆聽,
自己冇/唔做嘅嘢聽嚟做乜?其實係增長緊自己見識.

而家D人乜都唔講得,
好似As(眾數),樓唔講得因為佢冇,旅行唔講得因為佢少去,減肥唔講得因為佢減咗1個月就放棄但你成功咗.
男人唔講得因為覺得唔夠你幸福,護膚唔講得因為你皮膚好過佢,理財唔講得因為佢讀經濟,
乜都唔講得因為覺得你教佢,喺度曬嘢,你有甚麼資格?
我停止同依D人溝通啦,冇得溝

子爵府

大家生活方式唔同,漸行漸遠都唔奇。
一切隨緣。

大宅

2024年龍年勳章

我完全感受倒,你呢個post令我諗起我嘅閨蜜!我閨蜜係中一同學,結婚係我姊妹,一直都keep住好好。早幾年佢未有而家呢個男朋友時,一悶或者唔開心就會搵我,嗰陣時我同老公未結婚,都成日抌低佢去陪閨蜜,但係佢有左呢個男朋友之後就成日都唔搵我啦!佢仲同我另外嗰個朋友一齊去旅行,因為嗰個朋友單身未拍拖,可能佢哋啱傾啲。
任何事都平常心

大宅

2024年龍年勳章

彩女 發表於 18-10-2 18:48
我完全感受倒,你呢個post令我諗起我嘅閨蜜!我閨蜜係中一同學,結婚係我姊妹,一直都keep住好 ...

我打得太多字要分開兩個post
續:
我結婚嗰陣時佢都斬釘截鐵話自己唔會結婚唔會生小朋友,想留返啲錢周圍去旅行去玩。佢份工放平日,我覺得如果想見就點樣都會約得到,所以差不多一個月搵佢一次,問佢平日放假可唔可以約晏晝,因為我小朋友好早訓唔會夜晚出街。但係次次都約唔到!因為佢放假就會陪男朋友我都決定咗慢慢疏遠佢都唔會再搵,因為都有啲心淡。
不過已經過咗兩年我已經習慣咗。感覺到人越大識到嘅朋友真係好少,以前識落嘅又未必keep得到。我自己覺得最緊要係屋企人同埋錫自己嘅人你都唔好諗咁多啦,其他啲嘢都係隨緣啦
任何事都平常心

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

樓主,我有個朋友相識近三十年,近年已漸行漸遠,平日已少聯絡,就算佢生日我send msg俾佢,回應都好平淡,佢一直單身,我結婚時佢唔肯出席,我一直唔清楚原因,我去邊度旅行都會買手信俾佢,證明我幾記掛呢個朋友,可惜緣起緣滅唔到我控制,只好順從天意
I 大蚊豬   

大宅

fionlei88 發表於 18-10-2 21:26
樓主,我有個朋友相識近三十年,近年已漸行漸遠,平日已少聯絡,就算佢生日我send msg俾佢,回應都好平淡, ...

So sad.....

伯爵府

fionlei88 發表於 18-10-2 21:26
樓主,我有個朋友相識近三十年,近年已漸行漸遠,平日已少聯絡,就算佢生日我send msg俾佢,回應都好平淡, ...

可惜

首頁

尾頁

跳至