單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都覺得要找另一伴組織家庭及互相照顧雙方的孩子, 都要用好長的時間去了解, 我都想再組織家庭, 不過一想起不快樂的婚姻真有點怕再有下次

別墅

god_karman 發表於 19-4-4 13:21
我都覺得要找另一伴組織家庭及互相照顧雙方的孩子, 都要用好長的時間去了解, 我都想再組織家庭, 不過一想起 ...

每個都唔想再發生,反而我覺得失敗過婚姻的人會更是明白珍惜對方的重要性

男爵府

map1031 發表於 19-4-5 08:25
每個都唔想再發生,反而我覺得失敗過婚姻的人會更是明白珍惜對方的重要性
...

但真的欠一個機會,單親唔容易拎出時間出來。
一年又一年過去,我連要比錢join嘅交友apps都試過,都搵唔到

別墅

happy_day07 發表於 19-4-21 22:58
一年又一年過去,我連要比錢join嘅交友apps都試過,都搵唔到
...

我都是,機會嚟啦~飛雲

大宅

happy_day07 發表於 19-4-21 22:58
...

我都試過玩類似交友apps
識到個黑人,香港工作,見過一次,但我接受唔到。
另外一d就騙錢多,話自己在外國做生意或工程師,總之傾一排就問我借錢。
佢哋一尾honey前honey後,講到幾鍾意你咁,其實見都未見過,我比相佢睇模糊既都話我靚(emoji)(emoji)

大宅

回覆樓主:

明白樓主的情況, 真心希望你找到對小孩好的人

大宅

做下朋友,了解下首先

大宅

其實我以過來人身份講啦....如果你新結識的伴侶是真心待你的小朋友好呢小朋友係會感受到架,小朋友思想好簡單架咋,邊個對佢好,佢就會對這個人產生依賴和好感,時間耐左...佢就會好容易接受到父母的新伴侶!
大前提...當你結識新伴侶後,要幫佢地建立互信的關係,要真誠對待小朋友~
我本身離婚時,都湊住仔仔架...我現任先生咪一樣同我仔建立到良好關係我仲幫我現任生多兩個小朋友Tim

男爵府

Yutaki 發表於 19-5-18 02:11
其實我以過來人身份講啦....如果你新結識的伴侶是真心待你的小朋友好呢小朋友係會感受到架,小朋友 ...

你講的太遙遠了,我們好多連結識異性的機會都無乜⋯⋯

大宅

chupachups15 發表於 19-5-18 11:51
你講的太遙遠了,我們好多連結識異性的機會都無乜⋯⋯

其實有時好多野話唔埋,緣份要到時你估都估唔到做人唔洗咁灰...一切順其自然,平常心

民房

回覆 Yutaki 的帖子

佛系.......可遇不可求.....隨緣啦喇施主.....

男爵府

Yutaki 發表於 19-5-18 11:54
其實有時好多野話唔埋,緣份要到時你估都估唔到做人唔洗咁灰...一切順其自然,平常心
...

我明,只是怕要等多十年八載⋯⋯

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

唉,要搵過個真係好難。唔好話結婚,搵個人傾計都難
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

珍珠宮

真的可遇不可求,睇你的緣份了...想起我離婚後,識左一個行左3年的男友,最後發現,佢一拖四,勁...
但當中佢又對我好好的,對家庭,我仔仔也好.之後我識到一班單親好友...那時我也不強求要識一個男友...所有由0 開始,去GATHERING係比自己開心,而唔係刻意去識一D男人而去的,唔刻意,唔做作,做回自我的性格,也不刻意隱瞞自己的情況....對自己有信心....個心也勁開朗...
之後一次偶遇下,認識了現任男友,佢好顧家,也對佢自己家人好好...常關心同一放工或DAY OFF也陪我走圍去行下...大家家長也見了,常GATHERING的...
學會珍惜對方...

子爵府

祝您早日找到

禁止訪問

男爵府

人生如戏 發表於 19-3-15 12:22
都唔知當初離婚系一個點樣既抉擇,到底系想終結唔好的婚姻,抑或系想重新開始新生活,到再過左傷心期后,又 ...

同意,近幾年,我老在思考:人生到底係為乜?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

cedarcone 發表於 18-12-18 09:22
有意結婚而不想生小孩的人,更勝於單親有小孩的人。

何必要一個懂性小朋友,再對面多一次不平凡的單親家 ...

首頁

尾頁

跳至