自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Watashiwamomo 發表於 19-5-30 11:28
回覆 SheShehaha 的帖子

同事剛剛去完話好平同埋越南旅遊局好似做緊優惠5日4夜每人都只係$3500左右平到笑 ...

咩優惠?邊度可以搵到

珍珠宮

我早兩年去過胡志明市,悶到抽筋

峴港未去過,聽你哋咁講好似幾吸引

大宅

回覆樓主:

峴港我4月去, 1。5個鐘就到, 機場去市區係好近, 15分鐘左右。 酒店我就建議住沿美溪沙灘既酒店仲要住品牌個啲,另外住resort 也不錯。 超巨大。
我覺得幾好玩, 4天行程剛剛好。 不用買寄倉,沒東西買的。 法國菜好有水準, 小區的越南河好正!
我有去會安古城, 因不是雨季, 黃昏去坐內河船仔,入黑後放水燈, 靚。
有去巴拿山, 如上面jm 講, 不要購buffet. 多大陸人搶食。 但峴港相對少大陸人, 真係多韓國人。
另外玩了半天泥漿浴, hot spring. 是室外的,玩完入室內private room 1。5 個鐘massage, 全程在旅遊網買港紙235, 超抵! 個地方叫galina, 也在美溪沙灘條街。

伯爵府

jenny10 發表於 19-5-31 00:40
請問包車是那裡找的?可介紹嗎?用普通話溝通?謝謝!

OH, 呢方面, 我幫唔到你.... 因為我家姐帶開旅行圍, 所以佢識人攪.... 全部朋友價...
司機只識講越南話.... 我地係當地有華人朋友問好晒我地想點行點玩, 然後同司機講.
我地主要同司機講幾點響車旁等架咋...

你上網SEARCH 其實都搵到有普通話/英文司機包車架~ 我同事都係咁BOOK, 相對都平架.
我亦有一個朋友係先響機場CALL GRAB, 見個司機識講簡單英文, 架車又新又大, 所以即場問佢包佢車上巴拿山幾錢... 不過我無問幾錢, 佢只話, 比HK BOOK 車抵

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ngwong2 發表於 19-5-30 13:46
好似話遲D免簽

唔係免, 係online搞, 平好多
放下自在

大宅

回覆 satanail 的帖子

是不定時推出的優惠她係參加旅行團,邊間唔太記得(好似係美x華)妳可以去旅行社拿些宣傳單張睇,可能她係5月去淡季所以先有這些優惠
歡迎歡迎

男爵府

SaBB 發表於 19-5-31 08:20
正!好奇待!請問一日團係邊到join? 只知klook 有不過選擇不多

我參加個團同KLOOK呢個一樣, 資料今晚返屋企先有, 我係網上報越南旅行社, 去到當地先比錢, 大約一百蚊/人, KLOOK $126都OK, 因我16年去, 依家都可能差唔多價錢. 團餐你預普通, 但可自費加餸.

https://www.klook.com/zh-HK/activity/2016-full-day-excursion-mekong-delta-ho-chi-minh-city/

伯爵府

SheShehaha 發表於 19-5-30 09:47
近來幾個朋友, 親戚都話去越南玩, 話又平又抵又靚, 好過去泰國, 但越南安全嗎 ...

早2年去過,因為東南亞熱門的地方已去了好多次,歐美又無$去,越南未去過咪去吓有d新鮮感.下次會去峴港,反正未去過.

男爵府

SaBB 發表於 19-5-31 08:20
正!好奇待!請問一日團係邊到join? 只知klook 有不過選擇不多

如果你去頭頓介紹你去呢間餐廳, 平靚正, 佢有兩間但網上話呢間好食D, 我都係去呢間.

03 Trần Phú, Phường 5, Vũng Tàu Vietnam, Bà Rịa - Vũng Tàu, 越南

侯爵府

DFSON 發表於 19-5-31 11:04

如果你去頭頓介紹你去呢間餐廳, 平靚正, 佢有兩間但網上話呢 ...

多謝你介紹及吾介意我做伸手黨
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

回覆樓主:

順帶一提, 越南call 車好方便, 用grab taxi (uber 前身) 基本上我次次一call 5秒內即應call。
明碼實價, 佢地在app 巳清楚你去既地方而且佢地個app 有埋導航唔會好似啲街車咁唔識路又屈錢。
如果你坐短途時覺得那司機不錯可以問佢包車去會安和巴拿山, 長途佢地一定想去。 個次去會安個司機主動問我地第日去邊, 一知道去巴拿山幾開心, 得埋我地回程。 做長途一單好過跑一日市區。 交通費便宜。

男爵府

SheShehaha 發表於 19-5-30 09:47
近來幾個朋友, 親戚都話去越南玩, 話又平又抵又靚, 好過去泰國, 但越南安全嗎 ...

一點都不好玩

男爵府

SaBB 發表於 19-5-31 16:56
多謝你介紹及吾介意我做伸手黨

唔介意,因為胡志明景點比較少,我果時搵料都係咁啱睇到一個Blog先搵到呢D資料。

伯爵府

牛年勳章

manman333 發表於 19-5-31 09:11
峴港我4月去, 1。5個鐘就到, 機場去市區係好近, 15分鐘左右。 酒店我就建議住沿美溪沙灘既酒店仲要住品牌個 ...

請問玩泥槳,hot spring, 按摩是同一地方?
可以介紹我點去嗎?
幾$呀?

大宅

virgokaren 發表於 19-5-31 21:36
請問玩泥槳,hot spring, 按摩是同一地方?
可以介紹我點去嗎?
幾$呀?

係同一地方呀,叫Galina Spa。
在klook 買, $235 玩晒咁多野連埋massage。

琥珀宮

回覆樓主:

琥珀宮

畀面勳章

因為越南妹正囉

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

virgokaren 發表於 19-5-30 21:45
六月中去,呢個貼啱我!

去完分享一下

首頁

尾頁