時政擂台

跳至

首頁
34567...8

尾頁

用戶要求終止服務

hehehahailoveu 發表於 19-7-11 21:51
呀爺有心溝淡香港人,d大陸人奴性重,你睇香港邊個敢出聲,俾十幾億人聲討
...

劣幣驅逐良幣

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我識雙非家長都係喺香港長住,因為佢地喺香港生咗bb, 大陸會出個證俾佢地落嚟,無限往返,好似幾個月先續一次證,跟本就可以長居香港

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

auhiyo 發表於 19-7-11 19:29
水貨其實好多都係香港人多,大陸既好少。

唔係邊個或什麼人走嘅問題,走水貨就係問題!
雖然唔係住喺上水區,但見到被水貨佬/婆搞到周圍污煙漳氣,大車細車螞蟻搬家咁過關,試問有咩地方關口係咁㗎?點解呢啲貨品可以逃稅?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

sandylaw 發表於 19-7-11 19:04
仲有南亞裔
仲有推行禁止幪面遊行的法例

咁,政府要自己分邊啲係最重要嘅民生問題,唔係我哋一般市民同佢做埋、分埋呀嘛?

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

其實政府搞好民生,邊有咁多不滿,咁多示威

水晶宮

mingaga 發表於 19-7-11 23:14
唔係邊個或什麼人走嘅問題,走水貨就係問題!
雖然唔係住喺上水區,但見到被水貨佬/婆搞到周圍污煙漳氣, ...

其實內地都查得好嚴,而家所有拖喼都要過安檢,上次見到坐輪椅既婆婆都俾人捉,我睇到佢搜出好多化妝品護膚品,佢話係自己用,不過最後應該走唔甩沒收唒。

珍珠宮

auhiyo 發表於 19-7-11 19:29
水貨其實好多都係香港人多,大陸既好少。

果d 咪又係新港人

子爵府

回覆樓主:

回歸番個焦點, 首先要求香港政府攪掂這個自由行簽證先. 如果這個也做不到, 講什麼150人!!!!!

俾番的空間透下氣!

伯爵府

amazing 發表於 19-7-11 18:32
叻!這便是事實的真相

大佬 而家係比加超話唔改呀

2019年3月20日星期三
回歸至去年逾百萬單程證持有人來港 李家超:無意改變制度
保安局長李家超出席立法會,回應議員就有關《前往港澳通行證》(即單程證)問題提出的質詢.
保安局公布,回歸後至去年有逾百萬人持單程證來港。局長李家超於立法會大會回應議員提問時強調,無意改變單程證制度現狀。
相關報道:議員倡削單程證配額 何君堯批挑矛盾籲積陰德
保安局數據顯示,1997年7月起至2018年,有1,032,598名單程證持有人來港,當中18至59歲人士佔最多,有672,560人,即佔整體約65%;性別方面則由女性佔最多,有696,576人,即佔整體約67%。

伯爵府

類別方面,以「分隔少於10年的配偶及隨行子女」佔最多,有562,236人,即佔整體約54%。保安局稱,數字是根據單程證持有人抵港時,自願填報的資料而得。
議會陣線議員毛孟靜早上於立法會大會,詢問政府會否成立由政務司長領導的跨部門督導委員會,研究循序漸進地削減單程證名額可行方案,以紓緩公共服務壓力。李家超回應時表示,內地當局是按實際合資格提出申請的數目發出單程證,過去兩年平均每天持單程證入境內地居民分別為129人及116人,顯示內地當局是嚴格按照審核準則審批,並不一定會完全用盡150個配額,強調無意改變單程證制度現行運作。

伯爵府

4年超配額? 保安局:簽發及來港或在不同年份發生
現時單程證配額每日150個,根據保安局資料,除了1998、2000、2005及2016每日來港定居人數超出150人,其餘均未達配額上限。保安局曾解釋,內地當局簽發單程證和獲簽發單程證者來港可能在不同年份發生,故平均每日持單程證來港人數,未必與每日配額完全對應。

珍珠宮

回覆樓主:

支持搞好民生, 先搞假難民, 再搞福利改居住7年先可申請。

珍珠宮

choco_soup 發表於 19-7-11 23:25
果d 咪又係新港人

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔停每日果150人,香港都已經冇晒希望,就快陸沉。有能力嘅/後生嘅都打算移民,走得就走啦,留響度等死咩

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

成單新聞都好奇怪,既然來港簽證講明有限額,又點會變成冇限額? 點解資料來源係不知名入境處職員披露 ? 如果政府都冇數據,入境處職員點會知 ?林議員有冇要求港府向中方澄清?定係求其口噏噏 就算?
如果真的如林議員所說, 現時機制有個人簽證的漏洞,那麼把一週一行改為一年八行又有什麼作用?
議員的最基本責任,不是應該先要求官方說明嗎? 林議員究竟識唔識做議員?

大宅

JO_100 發表於 19-7-11 15:25
吾怪得咁多水貨客可以來港!!!! 香港仲吾夠多人咩? 政府幾時可以把這個漏洞 堵塞?

仲有好多黑工,又其裝修,搬運,多到你想像唔到,

珍珠宮

mln 發表於 19-7-11 23:43
支持搞好民生, 先搞假難民, 再搞福利改居住7年先可申請。

應該假難民及每日150人同時處理。
改居住7年無用。一般三十幾、四十歲左右申請到香港做新香港人,如果在香港沒有即時福利,好似現在沒有公屋可以即時申請到,就先來攞了香港身分,再回鄉住,等申請到福利才正式搬回香港。所以改7年,也只是把問題推遲。即使佢無回鄉,有心來香港呃福利,特別是醫療福利,年齡越大就越需求大,所以問題最終也沒有解決。
而且醫療福利一向也不受年期限制。難道有新香港人病在醫院門口,你叫佢7年後再回來醫咩?

所以最直接就是減少每天150人。要搵大陸人伴侶,可以考慮搬回大陸住,唔一定要來香港。或者要審查經濟能力,才可以批來香港。

男爵府

sandylaw 發表於 19-7-11 17:46
對,為左一家團聚單程150可以接受,但係要收緊審批資格,上公屋領綜援都起碼住滿7年先申請呀。
...

無錯

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主:

正pk無能政府

用戶要求終止服務

Alex123 發表於 19-7-12 00:02

應該假難民及每日150人同時處理。

同意

首頁
34567...8

尾頁

跳至