自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

醒目開學勳章

Kaka315 發表於 19-7-29 01:00
好多送去外國讀書,唔係保護佢地,係唔認同香港教育

無錯

大宅

回覆樓主:

除非佢同香港嘅同學仲係好多聯繫,如果唔係點會一落機就去示威,我相信係好少數會係咁, 同埋留學生又要讀書又要兼顧自己起居生活都好忙

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

去外國見識下點先叫 racism 都係得益,唔好成日妄想以為外國人只會歧視大陸人,實質所有 Asian 都有機會被歧視,只係有d人表演得無咁明顯

伯爵府

AJW2010 發表於 19-7-29 10:18
你真係覺得改公屋制度無問題?有好多既得利益者會提抗議。政策不可以只從自己出發。
利申:無排公屋
...

處理住屋問題是極大部分人的民生,利得者是極少數人的生意,我話政府係當管治係一盤生意,所以民反了

大宅

菇芝bebi 發表於 19-7-29 00:23
癥結是香港的制度、法例太舊,太過時,要修的唔修,唔急的就想硬通過,如果修例公屋申請資格,相信沒有人會 ...

講得好(emoji)

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

菇芝bebi 發表於 19-7-29 13:05
處理住屋問題是極大部分人的民生,利得者是極少數人的生意,我話政府係當管治係一盤生意,所以民反了
...
同意政府有好大責任, 最基本住屋香港人都冇得到保障, 更遑論安居樂業?
大陸人喊苦喊忽新公屋唾手可得, 香港人捱生捱死住劏房, 等到死都未上到公屋, 仲要睇住份人工唔好超標, 物價上升咗咁多, 但人工仲要睇住公屋個標準生活, 真係人都癲.
我好唔容易等到審批, 但人工已高過入息限制, 我等咗6年喇, 好老實我都要生活, 但政府冇考慮過好多香港人生活水深火熱, 佢哋人工高福利好, 但冇用腦冇用心為市民服務, 今日呢個局面佢哋責無旁貸, 應做唔做, 唔應做就大龍鳳咁做.

伯爵府

karenlyk 發表於 19-7-29 14:11
同意政府有好大責任, 最基本住屋香港人都冇得到保障, 更遑論安居樂業?
大陸人喊苦喊忽新公屋唾手可得, 香港 ...

啱口型其實佢哋而家唔應該用武力驅散,根本就係以暴易暴,咁多場記者會都講唔出重點,
已經唔係仲講話要聽取民意,佢應該已經聽到,要做實事才對

王國長老

王國長老

唔講政治, 小朋友唔喺身邊都唔少問題, 可能學壞, 可能冇人管讀書不成, 要順利畢業落地生根, 都要睇種種因素。
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

菇芝bebi 發表於 19-7-29 14:19
啱口型其實佢哋而家唔應該用武力驅散,根本就係以暴易暴,咁多場記者會都講唔出重點,
已經唔係仲講 ...
根本大家都在宣洩不滿, 但係搵錯對像囉!
最錯嘅對像唔係警察, 係政府.
咁多年大家市民要反映嘅都講咗, 住屋, 單程証唔可以無止境, 嚟緊仲話想輸入外勞, 簡直冇腦, 香港勞動人口唔係冇, 只係啲人唔願做.
呢啲基本嘢做到就係好特首啦, 仲要不停否定市民覺得有問題嘅嘢, 咁唔反你都唔得. 你哋住宿舍住大屋, 但有冇諗過市民生活喺咩環境?

大家都想安居樂業.

香港人其實好簡單

珍珠宮

師奶甲 發表於 19-7-29 07:55
毒係邊個位?
我唔係人母
我對未來不感希望

文字溝通嘅誤會
我意思係見到一些jm對年輕人嘅咒罵非常兇狠,作為媽媽,唔明白點解可以咁鬧法。更有一些用極端溝通逼到自己孩子跳樓,撕裂嘅唔單單喺政見那麼簡單,直接把人與人嘅關係徹底破壞。

伯爵府

mizuho 發表於 19-7-29 15:00
文字溝通嘅誤會
我意思係見到一些jm對年輕人嘅咒罵非常兇狠,作為媽媽,唔明白點解可以咁鬧法。更有一些用 ...

呢D人最恐佈,日日叫人啦曬D暴徒,但佢地可能唔知自己的親人、子孫就在前面

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

littlesister 發表於 19-7-29 11:54
去外國見識下點先叫 racism 都係得益,唔好成日妄想以為外國人只會歧視大陸人,實質所有 Asian 都有機會被 ...

我見過的情況是香港人欺負香港人

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

edea 發表於 19-7-29 14:25
唔講政治, 小朋友唔喺身邊都唔少問題, 可能學壞, 可能冇人管讀書不成, 要順利畢業落地生根, 都要睇種種因素 ...

不論人在外還是香港,家庭教育最緊要, 凡事都要兩面睇, 針無兩頭利!

公爵府

wai4919 發表於 19-7-29 07:20
每次遊行都有進步,點解我只睇到每次都好大機會有沖擊,立法會仲比佢地搞變左好似比人 打劫甘

這個些是進 ...

咪係,我每次見到新的遊行,都見到有更多嘅破壞,更多的暴力,更多的野蠻暴力人士,昨天甚至放火,完全是暴徒

伯爵府

開心吸收勳章

Gmama 發表於 19-7-29 17:30
咪係,我每次見到新的遊行,都見到有更多嘅破壞,更多的暴力,更多的野蠻暴力人士,昨天甚至放火,完全是 ...

其實佢地咁搞,都係要搞出事,可以制造更大聲音

子爵府

ash_yehyeh 發表於 19-7-28 23:22
高官d子女全部係外國讀書

你覺得點解呢?

我覺得因為外國大學排名高啲,自小喺外國讀書又會容易啲入出名的大學。

大宅

菇芝bebi 發表於 19-7-28 22:49
現在社會氣氛,相信有好多人都開始去諗呢個方向,但我可以話你知,結果並非大家所想,我大女的同學、朋友, ...

可以
我見我家姐個仔同大陸學生玩
一返嚟就上廣州深圳食買玩
完全無理過香港嘅事
不過英文就真係冇進步

禁止訪問

珍珠宮

littlesister 發表於 19-7-29 11:54
去外國見識下點先叫 racism 都係得益,唔好成日妄想以為外國人只會歧視大陸人,實質所有 Asian 都有機會被 ...

Did you actually have experience that or simply imagination based on what you heard?
沒有理解整件事嘅因由就妄下論斷,不是每個外國人都是種族主義,正如不是每一個中國人都是貪心無教養之人。

首頁

尾頁

跳至