時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我FB的朋友(吾Friend個群)、D白痴已經黃到無字形容、大多數都專業人仕、中產人仕、甚至乎揸車職業、除左少數黄c阿媽暑假後開始清醒D之後。全部都極度仇警、我真的理解吾到點解呢D人咁有同理心、對一個三五識七的人都咁有心。我睇新聞見到示威者行為、被速龍追捕時引致即使滿臉流血我會 :哇流血、底又足到件、。但呢班人會話黑警、濫用暴力、究竟系我心理吾平行、定呢班人特別有同情心(但真人又吾覺佢地糸)?

我大仔中立變藍(因為身邊friend的都黄同學 小部份藍同學) 、我(藍)、老公(藍)

子爵府

風雨沙 發表於 19-9-8 02:01
上面居然有98年嘅。我96,唔好講話做媽媽,連拖都未拍過不過都中意BK時政版個氣氛,所以呢排中意嚟 ...

感動

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

驚奇大媽 發表於 19-9-8 00:51
我!24歲一開頭係黃.但之後睇新聞見到佢地不停破壞公物.放火.影響民生之後我就覺得佢地根本就係搞亂社會! ...

好開心,你可以由黃變藍,深黃果D真係無得救

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Gogogo111 發表於 19-9-8 00:45
識得有兩個年青人係藍,不過佢地朋友唔多,反而無咩朋友仲好

都係

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

6月個陣家族裡面有5個淺黃,宜家睇得暴徒惡行多,全部變藍
●▽●●0●●﹏●●︿●

大宅

陶淵明 發表於 19-9-8 02:32
一於投建制,將所有嘅票投建制,希望佢哋唔打得都睇得
即使無功,也不會破壞香港

伯爵府

summerDDa 發表於 19-9-8 10:02
我FB的朋友(吾Friend個群)、D白痴已經黃到無字形容、大多數都專業人仕、中產人仕、甚至乎揸車職業、除左少 ...
咁我都應該心理變態,有時見流浪貓狗受傷我都會為佢地傷心而喊,但對住暴徒爆哂缸流哂血我會笑

大宅

我中學好多同學做左教師,全黃,有d unfriend我,有d unfollow我,其實我無激進言論,只會間中post圖片糾正歪理

最黃個個反而係阿嫂,post叫暴徒可以去邊道逃走,我真係接受唔到,unfollow佢

身邊朋友仔女,通常剛畢業個d都好黃,大學生識個d一半半,有個慘d成日比人夾去遊行,佢唯有講大話自己同家人去左,返而中小學係d都幾乖中立

珍珠宮

回覆樓主:

兩個親戚嘅女讀緊大學。一個爸爸係警察,藍,同學亦自動唔 send 號召 d msgs 俾佢,樂得清淨。另一個我以為會係黃點知出奇地係藍,話唔 like 同學出去衝 d fb 俾人鬧無人性 ,同父母講想出國讀,而家申請緊

子爵府

apelok 發表於 19-9-8 00:32
唔知點解我只係覺得黃係跟潮流,並非真係有思考過

有腦唔洗黃

男爵府

回覆樓主:

我仔Yr 2, 由淺黃變淺藍。

睇唔過眼有校友去母校圍警員子女,通知我。我叫佢通知母校老師,但係佢話個個都係黃/深黃,唔敢講。終於要我開口私下通知家教會轉達比校長知。

佢只睇連登同我哋通風報信避開示威地點。成個暑假返part time,工作哋點有智慧退休人士共事,成日討論政情,佢明白政府係唔岩但亦有好大難處。

好感恩佢冇變深黃,亦肯溫和討論。我成日同佢講,大家可以有唔同政見,但用暴力就一定係錯!

子爵府

salayip 發表於 19-9-8 08:35
我仔,今年升中三,學校好多黃人,不過佢堅持自己理念,一定撐警。曾經喺facebook,畀啲同級同學咒佢死全家 ...

身教好重要,支持你

別墅

風雨沙 發表於 19-9-8 02:01
上面居然有98年嘅。我96,唔好講話做媽媽,連拖都未拍過不過都中意BK時政版個氣氛,所以呢排中意嚟 ...

完全係我諗既野,但身邊同學、朋友只係一尾話警察點濫權同埋太過暴力 ,但佢地只係係連登,ig个到睇source。我相信好多人都冇睇過直播,或者只係睇一張圖兩張圖兼好濛既quality ,就看圖作文,然後啲人一傳十、十傳百,仲信到十足咁share,forward .....

我係反暴力的,我吾想見到香港係咁比人破壞 ,仲有佢地既訊求已經偏離哂,仲以一啲無經證實既話題去將暴力示威合理化。

本來我係沉默的,暴徒做既野有目共睹,但我最憤慨吾係因為暴徒,而係其他傳媒,一些受教育的老師、醫護、律師,點解佢地咁吾識得思考同分別對錯。

所以我覺得我有需要發聲,表達自己意見,機緣巧合來到BK這裏,大部分人都好理性。就算我好吾鈡意个啲暴徒,但我吾會咒佢全家死,因為呢啲先係所謂良知,佢地把口都吾知點解可以咁毒,咁無禮貌。

子爵府

難得的清泉 ! ~~

fullmoney 發表於 19-9-7 22:07
我侄仔藍(成家藍) , 上年U GRAD ,在醫院做

男爵府

我女中五藍,呀仔中二藍(但應該未係好識,只係受我地影響)。三位港大補習哥哥,一藍,一黄,一中立。所以如果話完全唔請呢幾屆既大學生,我又覺得佢地好無辜

大宅

juniormiu 發表於 19-9-8 10:26
咁我都應該心理變態,有時見流浪貓狗受傷我都會為佢地傷心而喊,但對住暴徒爆哂缸流哂血我會笑
...

yes, 我都係~
但真係唔會對班恐怖分子有同理心,仲會係屋企睇live 時大叫"警察加油!"
好彩全家都藍,識朋友個仔讀緊書,話畢業出黎要做警察,清除班死曱甴

juniormiu    發表於 19-9-8 11:51

珍珠宮

我仔可能思想有少許黃,但表明反對而家 d曱甴暴行,佢大學 hall同房成日去示威罷課,但我仔去上堂,吾同佢傾呢 d野

子爵府

我個女都係F.6, 電視都少睇, 暑假有同學問佢去唔去遊行,
佢話要去補習, 事實亦真係好忙, 最主要係唔認同.

佢覺得班人浪費時間, 學校有人罷課,但第二日要交LS project,
有人罷完要做通宵, 係咪搵嚟搞呢 ? 罷完又如何 ?

兇完學校咪死死氣去上堂, 有種應該退學至係王道.

cklok 發表於 19-9-7 23:20
我個仔,今年F.6, 可能聽得我講多,同埋會同我一齊睇直播,知道班暴徒好暴力,無法無天,仲要亂咁打人,迫 ...

大宅

90年出世噶算唔算都系後生仔啊?我兩個90年朋友,高學歷,國外讀書返香港做左三四年野,深藍,對暴力行為深惡痛絕,覺得所謂和理非其實很虛偽。

男爵府

hightable 發表於 19-9-8 11:16
我個女都係F.6, 電視都少睇, 暑假有同學問佢去唔去遊行,
佢話要去補習, 事實亦真係好忙, 最主要係唔認同.

佢學校都係有人罷課,佢覺得班人好無聊,話支持佢地長罷,最好連DSE都罷考.

首頁

尾頁

跳至