自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

Archung106 發表於 19-9-15 15:14
我阿媽由細到大都係咁,要全家人跟佢意思做事,唔想做都要夾硬逼你做,唔順佢意就發脾氣,又成日嘈到走出去 ...

呢類人好似對每個外人都好,係蝦屋企人。周圍同人講到自己係受害者咁!

大宅

A_lcy 發表於 19-9-15 15:25
同意!

外人睇我可能好不孝,無大無細,

識得表達不滿係好事。。。
我性格太淋。。淨係識自己嬲
好少爆番人

男爵府

pinkyee 發表於 19-9-15 15:15
甘點處理?
都係要皇后甘tum 佢先收手定會自己扮無野?

由後生港女到老左嘅港女。呢個就係佢。性格唔會變,自己跳過失憶,成日話無做過,無件咁嘅事。就算錯都係xxx/啊邊個搞到佢咁

大宅

A_lcy 發表於 19-9-15 15:27
咁咪試下唔好見囉,洗咩認完錯再受埋佢冷言冷語

都係。。
不過過年過節都諗住一家人食個飯就和好la
始終大時大節唔揾。。平時就更無藉口飲和頭酒
都唔想佢孤獨終老
又唔想第時小朋友見到我同媽媽關係甘

伯爵府

pinkyee 發表於 19-9-15 15:42
都係。。
不過過年過節都諗住一家人食個飯就和好la
始終大時大節唔揾。。平時就更無藉口飲和頭酒

忍心一次,我諗佢怕大時大節孤獨一人多過你
就係因為明知你地一定氹番佢,受佢氣先得吋盡尺。

大宅

V塞娜 發表於 19-9-15 15:36
呢類人好似對每個外人都好,係蝦屋企人。周圍同人講到自己係受害者咁!
...

非常正確,仲要打比我個fd話我幾不孝,我個fd好清楚我屋企嘅事,O晒咀,嘗試同佢解釋下,佢一句頂我個fd話自己個女我唔知佢咩料咩,我fd啞咗

大宅

V塞娜 發表於 19-9-15 15:33
其實係咪有d性格缺陷定情緒問題?定係而家年代叫既公主癌

公主癌。。。
無打過工
近年無聊番過下工
即刻一係同人吵大鑊,話人蝦佢
一係話告個老闆

男爵府

Archung106 發表於 19-9-15 15:44
非常正確,仲要打比我個fd話我幾不孝,我個fd好清楚我屋企嘅事,O晒咀,嘗試同佢解釋下,佢一句頂我個fd話 ...

反正呢類人永遠是對的!呢d人好難相處,好多時外人都會話:算啦,咪忍下佢,同佢認句錯囉,無謂攪成咁啦,大家一家人...等等之類說話。但外人真係唔會明有幾難頂!真係好影響自己心情!正正因為係自己至親先可以令到自己咁辛苦!

珊瑚宮

老一輩大部份都係咁!真係好頂癮

大宅

V塞娜 發表於 19-9-15 15:55
反正呢類人永遠是對的!呢d人好難相處,好多時外人都會話:算啦,咪忍下佢,同佢認句錯囉,無謂攪成咁啦, ...

係呀,啲親戚咪叫我忍下啦自己阿媽etc以下刪1000句……但我都忍咗好多好多年啦,最難頂係佢會將我地嘅私事周圍講,叫咗佢唔好講係要講,仲話呢啲嘢講比人聽有咩所謂,大佬呀,你鍾意打開肚皮比人睇晒啫,我唔鍾意呀!連我細佬生痔瘡都可以周圍講,我身體有事又同人講,仲要係佢啲同事,有次見到佢同事,我唔識㗎,佢同事無啦啦同我傾計,兜口兜面問我身體點,我先知我阿媽又亂同人講我啲事!好嬲!根本唔識咩叫尊重

男爵府

pinkyee 發表於 19-9-15 15:45
公主癌。。。
無打過工
近年無聊番過下工

係架~個個都蝦佢,所有野都係佢岩既。要每果人都順佢意,唔係既話就錯!小至搭巴士定地鐵返屋企,大至結婚買樓,總知乜都要意見多多!

大宅

V塞娜 發表於 19-9-15 15:55
反正呢類人永遠是對的!呢d人好難相處,好多時外人都會話:算啦,咪忍下佢,同佢認句錯囉,無謂攪成咁啦, ...

係。。。正正係家人先甘掙扎
佢哋即影響係一世

大宅

chuiyeebird 發表於 19-9-15 15:56
老一輩大部份都係咁!真係好頂癮

都好。。開呢個post 發現大家都有差不多既煩惱
唔係我特別不孝。。。
有時候都羨慕人地母慈子孝
可能我老d,道行高d又可以忍佢多d

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Archung106 的帖子

所以有時大時大節見老人家一個人係樓下平台坐, 會可憐嗎? 凡事兩面睇, 只好說『可憐之人必有可恨之到處』

男爵府

Archung106 發表於 19-9-15 16:00

係呀,啲親戚咪叫我忍下啦自己阿媽etc以下刪1000句…… ...

E~ 呢樣咁似我有位親戚, 成日是非當人情。 有乜嘢千祈唔可以畀佢知, 一講畀佢知,全個區都知! 但佢自己嘅事永遠唔會同人講, 收得好埋㗎喎! 最好笑係次次見親佢,佢都會同你講: 我同佢講件事呀, 阿邊個邊個咁咁咁咁咁! 但你千祈唔好同人講啦,你知啦~

男爵府

pinkyee 發表於 19-9-15 16:02
係。。。正正係家人先甘掙扎
佢哋即影響係一世

如果唔係家人, 一早同佢哋拜拜! 使乜令自己咁唔開心!

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

mom06 發表於 19-9-15 11:16
傳統上一輩是絕對不會認錯的。如果嘈完,佢找你先,已經算叫「認左錯」。如非必要,少見些,少些紛爭。

...

絶對明白,食少餐/遲半日食都唔得! 硬頸到!

公爵府

amalee 發表於 19-9-15 13:39
我媽媽爸爸如果佢地做錯,佢哋會認錯講對唔住

其實好多嘢冇話邊個錯,但唔好死話人錯囉!

公爵府

Archung106 發表於 19-9-15 15:14
我阿媽由細到大都係咁,要全家人跟佢意思做事,唔想做都要夾硬逼你做,唔順佢意就發脾氣,又成日嘈到走出去 ...

她會對出面人扮好,好識tum人讚人送嘢俾人,返到屋企就好霸道,老豆怕左佢。

你媽可能真是有精神病,可以的話睇下醫生。

男爵府

我阿媽就係咁,自為自己大哂,全世界老奉就佢咁,我唔會理佢,佢嬲由得佢嬲,講硬頸我都唔會輸蝕比佢,通常隔幾個月佢就忍唔住扮冇野搵我老豆做中間人話出黎食飯

首頁
34567...9

尾頁

跳至