自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

baby2012me 發表於 19-10-12 20:08
俾我呻下......大女7歲,小二,細仔三歲
家姐一向都比較有性格,凡事只會以自己為中心,同時間又好無自信好 ...

http://www.pbridge.hk/hkcs/chi/news_detail.php?id=n_546acfff912c2

樓主,可以試下 加油

男爵府

其實反映緊佢覺得你地好偏心,淨係錫細佬,小朋友感受同反應好直接,邊個錫佢唔錫佢,佢地係知道。
相信佢之前曾經感受唔好,或者因為大人嘅反應或者大人嘅行為說話等,令佢覺得大家重視細佬多過佢,個個都話細佬乖。
或者試下同佢傾下解釋下,仲有平時唔好再講咩大讓細之類,唔好拎佢同細佬比較,有時一句比較小朋友都會記好耐!

禁止訪問

水晶宮

fitfit貓 發表於 19-10-12 20:20
緣份嘅野好難講,希望大D會明

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

家姐一向都比較有性格,凡事只會以自己為中心,同時間又好無自信好 ...

睇過一篇文章....關於家庭多於一位小朋友嘅時候,小朋友視兄弟姊妹為競爭對手丶就會起了這變化丶媽媽角色要做到公平公正丶而小朋友感覺得到同等愛護和關懷丶系佢感受到....而吾系父母口中的同等關愛丶去愛和關懷要佢接收先系正確信息

珍珠宮

阿女講佢係全世界最曳,細佬最乖呢句野
樓主你就被阿女打敗左喇,佢督中你死穴,佢好聰明,佢知道咁講你就唔會再鬧佢
樓主,唔好因為佢咁講就心軟,佢未必真係咁諗架

禁止訪問

大宅

會唔會大家嘅love language 唔同?雖然你用九成時間陪佢,但阿女好似唔覺得你錫佢多過細佬(細佬得一成時間)
所以佢仍然妒忌?

你可以睇下5 love languages of children

公爵府

chrisdina 發表於 19-10-12 21:34
Same here, 最終大仔,診斷oppositional defiant disorder 同adhd.
都努力搵緊方法幫佢

我大仔之前都係咁
剛協康confirm 有 ADHD
所以我一看也覺得樓主女兒有 D symptoms

個仔幾個月前開始針炙, 現在駁少了咀
兩兄弟相處好多了
有時候细仔扭計,佢主動氹细佬

家庭和睦了許多

公爵府

大女多不多駁咀同唔輸得?
如果都有,可以去找專業人仕評估下

水晶宮

Joball 發表於 19-10-14 22:46
我大仔之前都係咁
剛協康confirm 有 ADHD
所以我一看也覺得樓主女兒有 D symptoms

要針灸幾耐架?我都想俾個仔試下、可以介紹?佢都排緊check

禁止訪問

公爵府

luckybaby2011 發表於 19-10-14 23:01
要針灸幾耐架?我都想俾個仔試下、可以介紹?佢都排緊check

佢針左半年
E兩個月明顯進步

針之前日日打個細仔

不過我細仔也是曳仔,佢都有打哥哥,

今晚細仔唔肯訓教

大仔主動唱歌暗、幫細仔找回公仔

現在偶爾有發脾氣, 頂多
一個月一、兩次左右

但,好快平伏,肯主動say sorry
之前,要佢say sorry 難過登天

我在浸大針,朋友個仔好似廣華針,同樣有效,每次好似250
浸大唔太抵,不過我公司保險cover 也夾個醫師
所以費事(emoji)

水晶宮

Joball 發表於 19-10-14 23:40
佢針左半年
E兩個月明顯進步

Thx
一星期針一次夠嗎?要唔要食中藥?

男爵府

有時兩兄弟姊妹都真係講緣份
有冇睇過係咪生肖唔夾?

公爵府

luckybaby2011 發表於 19-10-15 07:29
Thx
一星期針一次夠嗎?要唔要食中藥?

足夠
我個仔在浸大看,有食中药
我溝蜜糖俾
慣左先唔加蜜糖
廣華好似可以剩係針炙

大宅

回覆樓主:

少啲將兩個細路比較,好困難,我都正學習中。我女剛升上小一,發覺和她多說說學校的生活呀,同學仔和老師,邊個係朋友咁,幫助很大,她也慢慢將壞習慣改善。一起努力。

水晶宮

Joball 發表於 19-10-15 08:46
足夠
我個仔在浸大看,有食中药
我溝蜜糖俾

Thx

伯爵府

回覆樓主:

有幾個女既同學媽咪曾經都同我傾過呢個問題,我作為旁觀者,我覺得佢地係有偏心,跟本對住兩個細路既表情態度都唔一樣,小孩子非常敏感的,細既知錫家姐大人就錫佢,更加會錫家姐,大果個就更憎細既,造成兩者反差更大。

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

情緒問題,妒忌,花療有療可能幫到手 (我細B一出世我就俾大仔食),另外大嘅生日,肚裡面嗰個已經有送生日禮物俾哥哥!
至於平時相處,我成日同大講:你覺得媽媽陪你地邊個最多?
佢靜落嚟,就會知,其實媽媽陪大嘅多
所以,我從來無俾機會佢覺得我錫細多d,當然,心裡面我係錫細嗰個,因為細識氹人多d,亦因為我少陪佢... 成日覺得自己欠咗佢咁

另一方面,我亦會同佢地分別洗腦:咩叫公平?係咪你兩個俾一樣嘅野先叫公平?
當然唔係啦!哥哥P3時 仲係9點上床瞓,但到細P3時,成日搞到9點3!因為哥哥差唔多9點4左右上床,咁不如公平d,阿細P3要9點上床啦!

每個小朋友需要嘅唔同,所得到嘅都唔同,所以,無得話公平,爸媽用唔同嘅方式去關懷唔同嘅孩子!

以上對話係經常重覆,有機會就講,多d抱抱 (係!哥哥中學都仲肯俾我抱架!)

我家兩個細路情況尚算可以,唔打交時關係都OK架!

首頁

尾頁

跳至