夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

kauyin916 發表於 20-3-31 20:26
我想知道你是男人還是女人?因為可能男女角度不同。我其實冇話只為個女而留低,留低的原因有d複雜。
...

其實呢,點解留低唔係真係咁重要。事情去到呢一步,我假設留低,已經係一個決定。我希望你已經過渡左爭札去或留呢個階段,否則你不住被過去拖住後腿,大家都辛苦。人之所以之心累,皆因徘徊左右,舉棋不定。你好好沈澱一下,你選擇去或留都無錯,如留,你學習重新去睇呢段婚姻,當老公係一個新人,我知好難好難好難,因為傷口仲好新。慢慢黎。老土啲講,俾個機會大家。千萬唔好審核咁嘅心態,你老公係血肉之軀,佢感受到嫁。呢個就係我講嘅一人行一步。之前嘅痛苦,你放手俾件事過,等果個女人真係形神都離開你地呢幅家庭照。咁樣,你就離走岀陰霾、痛苦不遠了。加油。

複式洋房

約會空姐 發表於 20-3-31 21:44
其實呢,點解留低唔係真係咁重要。事情去到呢一步,我假設留低,已經係一個決定。我希望你已經過渡左爭札 ...

我諗如果要我真正放低呢件事同呢個人,應該就係離婚,否則呢段回憶永永遠遠會影響到自己。

男爵府

點會仲生第二個呢?替d細路慘

複式洋房

kauyin916 發表於 20-3-31 19:20
其實同個女人一齊二年,有冇可能只係為咗性而零感情?

無可能囉!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

kauyin916 發表於 20-3-31 19:20
其實同個女人一齊二年,有冇可能只係為咗性而零感情?

唔會零感情,
養隻狗兩年都有感情啦,
個女人類似叮叮點心,
夠方便,唔怕有意外,
但如果你俾大餐老公食,
佢仲有冇需要去叮點心呢?

複式洋房

soso1227 發表於 20-3-31 23:54
唔會零感情,
養隻狗兩年都有感情啦,
個女人類似叮叮點心,

我知道我滿足不了他,所以佢有出軌的理由嗎?

複式洋房

DengCK 發表於 20-3-31 22:19
點會仲生第二個呢?替d細路慘

佢出軌后已經做返好d,但係我冇諗過生第二個,呢個係意外。我以為时間可以沖淡傷痛,但係原來唔得。我相信我自己一個都可以帶好二個,佢哋依然可以有爸爸,只係我冇左老公。

公爵府

虎到金來勳章

kauyin916 發表於 20-4-1 03:42

佢要出, 大把理由, 唔好怪自己. 完全明白你而家心情, 係好痛好痛....如果真係放唔低重新開始, 會提議你離婚吧, 因為你嘅日子會過得好辛苦好辛苦, 因時時刻刻都擔心佢再去偷食, 個腦不停唸佢做過咩, 同邊個一齊, 真係好難過, 你好好考慮吓條路點行啦.

子爵府

kauyin916 發表於 20-4-1 03:55
佢出軌后已經做返好d,但係我冇諗過生第二個,呢個係意外。我以為时間可以沖淡傷痛,但係原來唔得。我相信 ...

咁唯有分開先可能令你釋懷⋯⋯

間唔中想起一定會㗎啦,但係成日提起,大家都冇癮,咁樣不如分開放生你哋兩個人,趁後生重新開始自己嘅生活,對你會唔會輕鬆一點?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

kauyin916 發表於 20-4-1 03:42

不是足夠理由,但人就是咁軟弱和自私,
事情已經發生,再追究亦冇用,
你諗下佢能夠瞞咁長時間,
是否佢對你好好?
佢係錯,踢走佢好容易,
但冇左佢,你會唔會更唔開心?
我見過好多長輩都係咁走過,
老夫老妻還很恩愛。
有人話,舊一輩嘅女人先至會忍,
我覺得唔係,主要係睇個男人值唔值得你忍,
你要自己衡量。

複式洋房

soso1227 發表於 20-4-1 14:36
不是足夠理由,但人就是咁軟弱和自私,
事情已經發生,再追究亦冇用,
你諗下佢能夠瞞咁長時間,

我尋晚同佢講話想走,因為呢段關係已經刻在心中,我話冇感情係假。佢話唔係我咁諗,叫我不要這麼負面。但係這樣想是負面嗎?他說好想比返個完整的家我,已經知道自己錯。但咁又點,認錯好過不認,不過個心傷左都唔知幾時可補救。

男爵府

我覺得樓主最主要放不下的原因係以前在經濟拮据時儘心儘力為頭家,但老公竟然花天酒地。

樓主,嘗試放下,看得出你老公希望補救,雖然做得不如樓主預期,但再給一次機會給老公吧。

大宅

kauyin916 發表於 20-4-1 14:54
我尋晚同佢講話想走,因為呢段關係已經刻在心中,我話冇感情係假。佢話唔係我咁諗,叫我不要這麼負面。但 ...

樓主 ,你要諗清楚究竟自己想點?!
如果你心裏終究想保留這段婚姻, 現在只是想爭取多些老公嘅罪疚感, 從而老公將來會對你好啲, 你要小心處理, 男人耐性有限, 好容易佢會成為放棄你嗰個。 你會否甘心嗎?
講話走最終又唔走, 扭扭擰擰, 男人好討厭呢種行為, 就算佢自知開始自己錯在先, 就算將來繼續在一起, 會記在心好傷感情, 內疚感不會是維繫婚姻的方法。
善意提醒

複式洋房

chinsnow 發表於 20-4-1 21:15
我覺得樓主最主要放不下的原因係以前在經濟拮据時儘心儘力為頭家,但老公竟然花天酒地。

樓主,嘗試放下, ...

你正正道出我心聲,當年同佢捱生捱死,買件衫都度住度住,希望留返多啲錢比個女學下野,打理好頭家,點知佢原來係咁樣樣,反而對出邊的女人好。我覺得自己好白痴。

複式洋房

Denbee 發表於 20-4-1 21:15
樓主 ,你要諗清楚究竟自己想點?!
如果你心裏終究想保留這段婚姻, 現在只是想爭取多些老公嘅罪疚感, ...

我知道咁樣唔健康,但係我只想佢知道佢傷得我好深,而且我哋根本相處方式好有問題。唔係say sorry 可以解決。

大宅

kauyin916 發表於 20-4-1 14:54
我尋晚同佢講話想走,因為呢段關係已經刻在心中,我話冇感情係假。佢話唔係我咁諗,叫我不要這麼負面。但 ...

我也在經歷這個階段,我丈夫有外遇啲時間比你的更加長,他對我説和小三關係只是交易,但是看見多年他會為小三慶祝生日,他會和佢shopping,説他們沒有感情我也不信!他也常叫我不要重提,不要這樣負面,但他表示以往和小三時是惶恐感覺,現在是如釋重負,他表示真心悔改,叫我要向前看,珍惜未來的日子。縱然我的心傷透了,也不知何時可以完全康復,但為了家庭為了兒女的心理健康,我選擇給他一次機會。而當中也學習明白經營一段婚姻實在不容易!希望時間能沖淡我嘅不甘心和傷心,樓主,與妳一起努力!

大宅

kauyin916 發表於 20-4-1 22:02
我知道咁樣唔健康,但係我只想佢知道佢傷得我好深,而且我哋根本相處方式好有問題。唔係say sorry 可以解 ...

你們會否考慮找輔導幫你們的相處方式攪好些?

複式洋房

GettingLost 發表於 20-4-1 22:15
你們會否考慮找輔導幫你們的相處方式攪好些?

都應該唔會,因為唔想講太多。而且覺得冇用

複式洋房

為了孩子,更加不要做壞榜樣。

大宅

kauyin916 發表於 20-3-29 08:02
結婚九年,發現老公有外遇。而呢段關係維持了二年,我完全冇發現。佢哋仲有一齊慶祝生日,一齊去過旅行(emo ...

咁即係唔原諒啦

首頁

尾頁

跳至