自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

男爵府

如果兩公婆是專業人士,我指有牌嗰啲,身家千萬多啲,為子女移民,又有冇得諗呢?有牌嘅專業去到都要做送外賣?

珍珠宮

Conybrownbb 發表於 20-7-27 13:37
有好多相信連英國歐洲都未去過,只係一味幻想嗰度有金執,人哋講實情佢哋又唔啱聽,是但啦,今日仲好笑, ...

8千?好想知佢條數點計出嚟
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

maomaofafa 發表於 20-7-27 22:06
有$有能力嘅就唔使等bno啦,晨早投資/技術移民走咗

果邊900幾萬人領失業救濟金呀,會有咩筍工比外地人做呀 ...

我都好好奇,可以申請入讀就等於免費?咁香港既公立醫院對香港人係每日120蚊,但冇香港ID係每日幾千啊!咁政府又冇話冇香港ID唔比入公立醫院,不過貴之嘛!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

畀面勳章

去外國讀書,都要睇住邊即區分,同香港一樣競爭大,俾外國寶校,免費的,你俾唔俾子女讀?外國人種多過香港,如巴基斯坦,印度,越南等,好多難民。私校入大學率咪高,學費咪貴。去到邊度都係一分錢一分貨。外國人都買醫保,一樣有政府及私家醫院之分別。
PS我只覺得係香港政府對新移民特別好,容易上樓,多資助。

伯爵府

Conybrownbb 發表於 20-7-27 13:37
有好多相信連英國歐洲都未去過,只係一味幻想嗰度有金執,人哋講實情佢哋又唔啱聽,是但啦,今日仲好笑, ...

8️⃣0️⃣0️⃣0️⃣元
香港都唔得!

大宅

2024年龍年勳章 牛年勳章

eledak 發表於 20-7-27 13:06
朋友有意以bno移民英國。
我本身八十年代尾已移民(但不是英國),九七後回流,住外地十多年。
朋友認為我有 ...

完全明白你係咩感受, 我自己都係英國住咗廿幾年 ,有時唔想講咁多 就係驚啲人話我潑佢冷水,其實係真心想話畀佢哋知現實係點樣咋嘛, 所以我都係選擇唔講好過

男爵府

Conybrownbb 發表於 20-7-27 18:02
佢哋話得咪得囉,生活得咁辛苦為咩?費事出聲

但我見有 D 移民英國香港人,
只有一人做嘢,都仍然生活得幾豪爽...
食吓正宗日餐、KFC,又去吓 Waitrose、M&S...

侯爵府

tsmtang 發表於 20-7-28 02:59
完全明白你係咩感受, 我自己都係英國住咗廿幾年 ,有時唔想講咁多 就係驚啲人話我潑佢冷水,其實係真心想 ...

咁你喺呢度講吓~

伯爵府

KLDC 發表於 20-7-28 04:21
食吓正宗日餐、KFC,又去吓 Waitrose ...

咁屋價英國真係平好多,同埋有啲人都搵到收入唔錯嘅職位或自己開鋪頭,食下日餐kfc唔會負擔唔起卦

伯爵府

KLDC 發表於 20-7-28 04:21

另外唔好忘記現居英嘅港人一係through配偶簽證,或工作簽證,投資移民,或阿爸果代已經係呢面生活嘅bbc, 大部分都係過到嚴格移民要求嘅人,但黎緊嗰班bno大軍肯定有部分低學歷身家唔多或唔上唔落人士,同一向透過嚴格移民篩選嗰批唔同

子爵府

awah112 發表於 20-7-27 13:11
後生移民還可以, 中年打後移民,本來就係辛苦, 最主要都係為仔女...

就算真係為仔女,都要量下自己的斤兩,有無能力應付到彼邦生活。
要不,和現在那班夾硬到香港的南亞人,劏房大媽,有甚麼分別? 只有香港政府會養癈人。外國未必咁容易比咁多福利比無交稅的移民。你叫朋友睇下YouTube, 英美唔係無窮人的。

子爵府

SaSally 發表於 20-7-27 17:55
其實為仔女根本唔需要移民, 直接送仔女去留學, 畢業後在當地搵工, 自己就留港賺錢, 我覺得咁先最有經濟效 ...

現在要留港搵錢都不易,何況去了一個無根的地方?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

KLDC 發表於 20-7-27 20:21

好老實,外國生活已經夠沉悶,如果連KFC 都食唔起,M&S 都唔捨得買,我會覺得好慘。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

JoanC 發表於 20-7-27 17:50
好多人都覺得移咗民出去,就係到咗天堂,根本唔會接受負面說話。依家我只會講句『恭喜晒!祝你成功!』就 ...

x 2

發覺很多人移民心態、覺得在香港生活困難、去了外國就係天堂....

但想深一層、在香港土生土長自己母語的地方、在主場生活也有困難、去到外國人生路不熟由零開始、就一定更加生活不到~

尤其男人、在職場上生存一定是靠數十年的經驗、但去到外國完全人生路不熟、怎樣再作打拼?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

eledak 發表於 20-7-27 13:06
朋友有意以bno移民英國。
我本身八十年代尾已移民(但不是英國),九七後回流,住外地十多年。
朋友認為我有 ...

之前係 bno 移民谷有人 po 左一d 移民負面說話同講上幾代中國移民好刻苦去適應,即刻比人圍攻話唔好 po D 同移民冇關既野
接受唔到 negative 野,好難移民吧

子爵府

maomaofafa 發表於 20-7-27 22:22
他只是尋求認同,無意知道真相

「無意知道真相」...咪就係yc 特點

男爵府

我愛Corina 發表於 20-7-27 19:24
我朋友好堅呀,佢仲話係有時$4000一個月都得...不過佢煮野食唔叻,可能無咩要求,是但一兩個餸就算,eg 粟 ...

4k又誇咗啲,(住市區搭車可能仲貴)我都係粗略計食,上網,電話費,council tax, elec, water, road tax n patrol 咋,都要6佰幾喎

大宅

萍pig 發表於 20-7-28 04:42
就算真係為仔女,都要量下自己的斤兩,有無能力應付到彼邦生活。
要不,和現在那班夾硬到香港的南亞人,劏 ...

而家英國都講到明頭幾年唔會俾福利,但我有d好奇大家身邊多好窮既朋友未計好數都照過去? 我聽番黎既都係計完數,諗住搵多幾年錢先過去,應該生活到掛。
不過過多幾年年紀又大d, 我情願俾心機賺錢到時退休去旅居算

男爵府

SaSally 發表於 20-7-27 17:55
其實為仔女根本唔需要移民, 直接送仔女去留學, 畢業後在當地搵工, 自己就留港賺錢, 我覺得咁先最有經濟效 ...

如果本身有筆$預左比仔女留學,呢刻就未必貪bno移民。
說穿了是貪。
仔女留學動輒2百幾萬一個,兩個仔女就4,5百萬。總之留完學未必可申請留當地,要有顧主擔保請你,半年內揾唔到人擔保就要執包袱走人。
而且包仔女讀書,又發夢地去到揾到好工,好似零成本咁。比拼一下投資移民使費,或仔女留學使費,即時覺得賺到笑

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

草八刀 發表於 20-7-27 23:47
4k又誇咗啲,(住市區搭車可能仲貴)我都係粗略計食,上網,電話費,council tax, elec, water, road tax ...

佢應該無計車開支...

識人住學校同公司附近,可以唔養車,平時靠行

首頁
34567...14

尾頁

跳至