夫婦情感

跳至

首頁
34567...16

尾頁

大宅

Tly2020 發表於 20-9-6 15:59
小弟跟太太10年由大學同學相識至今 拍拖七年 結婚三年,彼此的初戀,我很愛她,我亦感覺她愛我,但而家相處 ...

子爵府

回覆 Tly2020 的帖子

其實單睇你老婆對自己老豆都不聞不問咁不孝 都唔知仲可唔可以形容你老婆係一個好人 除非佢老豆做錯左事啦

有時都唔係個媽洗唔洗佢腦既 做女既好易喺個媽身上學左啲壞習慣

男爵府

你老婆話你爸有出街飲茶 你屋企人出外都係衛生問題 依家疫情嚴重 一家幾個人 出入都多左機會感染 我覺得你老婆都好介意依點 .另外錢果度可以慢慢傾 疫情一日係度你老婆都吾會返去 你只好兩邊走 等疫情後再作打算

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

Tly2020 發表於 20-9-6 23:11
難呀…
佢想有人湊B女
請工人不會夠呀媽好

以下是死症,咁係咪事實?
>>>佢眼中我屋企人的生活習慣唔好呀B會學壞

咁要求係刁蠻左少少,想知點差法
>>>奶奶教女差,奶奶要同佢道歉話唔識教女…唉

如果上述係事實,佢地都刁難過樓主老婆,所喊何事?
>>>我返到屋見呀妹同呀媽攬住喊,呀妹話老婆話咗佢三年了,仲要話到幾時,唉我見到都好傷心,因為我的婚姻令全家人都有壓力

係件咩事,睇下係樓主老婆小器定真係大件事?
>>>但佢話做唔到就係做唔到,到頭來又話幫外人都唔幫佢

我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

別墅

Wongbuddy 發表於 20-9-7 01:51

其實單睇你老婆對自己老豆都不聞不問咁不孝 都唔知仲可唔可以形容你老婆係一個好人:q ...

deleted

子爵府

Tly2020 發表於 20-9-7 07:22
無做錯事,只係話唔打覺佢佢想講自然會講
Btw而家佢爸住邊有無識到另一個我地完全唔知
...

將來買樓一定要有自己名,不要傻到只寫太太名

仲以為你太太搵多你唔少先睇不起你,點知只是搵萬多元⋯⋯

別墅

KARORO1030 發表於 20-9-7 00:42
我覺得首先要排除下佢係咪產後抑鬱

我諗除左佢迫你入死角,佢自己都鑽緊牛角尖,當然好大部份因為佢正身 ...

Deleted

別墅

heidys 發表於 20-9-7 06:24
以下是死症,咁係咪事實?
>>>佢眼中我屋企人的生活習慣唔好呀B會學壞

deleted

別墅

cometingliu 發表於 20-9-7 00:49
佢兩母女完全覺得你廢,一啲面都唔畀。你外母又要加把口兼打埋畀你媽,介入左兩公婆之間嘅事,真係好難攪
...

Deleted

男爵府

Tly2020 發表於 20-9-7 08:02
半年錢我都仲覺得自己係好好(雖然無樓)
樣子不差
鐵飯碗

你話抽居屋,係就咁抽定用你屋企間公屋換?其實塊餅(你份糧)得咁大,你想畀多啲一邊,對一邊好啲,就要剝削另一邊。

男爵府

回覆 Rilakkuma312 的帖子

兩口子有相議便坐底算算,吾買樓先放比孩子用先!老婆也沒有全對的,不要放外母考慮在內呀

別墅

cometingliu 發表於 20-9-7 08:32
你話抽居屋,係就咁抽定用你屋企間公屋換?其實塊餅(你份糧)得咁大,你想畀多啲一邊,對一邊好啲,就要 ...

Deleted

別墅

樓主,佢地而家有bb喺手,又知道你哋成家好恰。請問如果你老婆唔改,你外母一直咁’教‘你老婆,你會一直退讓?又或者佢哋退一步,你/你家人就要讓100步,你都肯?

樓主有擔心老婆同外母既價值觀影響bb成長嗎?

別墅

AllanWong 發表於 20-9-7 09:46
樓主,佢地而家有bb喺手,又知道你哋成家好恰。請問如果你老婆唔改,你外母一直咁’教‘你老婆,你會一直退 ...

Deleted

子爵府

生完BB的女人,事實情緒係好波動,我記得我頭八個月都睇我C6唔順眼,不過唔知邊一刻開始,又變返正常,雖然情緒波動,但唔會好似你老婆咁,開口埋口都係錢,我只係覺得佢湊B方面做得唔完善,想佢做好啲

至於你,我覺得你應該要震夫綱,完全不能接受,你再退,只會俾人踩你上心口,你父母真係好仁慈,如果我個仔帶個老婆返嚟又食又住,只係俾$6000,我一定掃把佢哋走,我唔使佢養我,但都唔應該期望我倒貼返佢哋呱,$6000你哋出去供樓或租屋加水電煤伙食都做唔到啦,你依家仲話俾少啲,離晒大譜。

唔好介意我咁講,你外母直情係極品奇葩,其實你老婆亦唔太可能係你所講咁單純,佢阿媽由細到大係咁鬧個老豆無出息,搵唔到錢,佢唔會耳濡目染,我有好大問號?只係以前未俾你睇到真面目而已,再者事實小朋友的到來係消耗你倆的愛情

最後,提提你,如果你買樓,記住要留低所有你供款,俾家用的單據,因為唔係你唔落佢名,就代表將來萬一離婚唔使分俾佢,呢度都有好多JM提過其他JM,離婚係可以分你一半身家,包括層樓,叫你留低所有證據,係將來有爭拗,你可以提出昔日單據,俾個官判

伯爵府

Tly2020 發表於 20-9-7 10:17
我發現有B之後
我發現我地之間嘅溝通模式係
佢要點就點

嘩你外母勁似我奶奶,不過我已經好多年冇見佢啦,因為佢太恐怖, 但係我老公個姐夫同佢住埋一齊,佢話日日好似係精神病院咁就嚟黐線, 最終好似就嚟抽居屋要走

別墅

HOPEFORBB 發表於 20-9-7 10:24

生完BB的女人,事實情緒係好波動,我記得我頭八個月都睇我C6唔順眼,不過唔知邊一刻 ...

Deleted

別墅

肥肥寶 發表於 20-9-7 10:51
嘩你外母勁似我奶奶,不過我已經好多年冇見佢啦,因為佢太恐怖, 但係我老公個姐夫同佢住埋一齊,佢話日日 ...

Deleted

子爵府

振夫綱就唔係一定要嬴,但你都應該俾佢知道你有底線,而且你都有責任保護你家人,俾你外母咁打電話去數你阿媽,太過火啦呱

洋房

Tly2020 發表於 20-9-6 17:42
居屋 以前真同我挨過好多日子,一起挨出來
一個餐兩份Share,

我老公未結婚之前個個月俾一萬家用,過時過節又比幾萬,有咗bb就俾六千,過時過節都係俾幾萬,哩排俾四五千我家用,仲要包埋小朋友用嘅,我都叫距自己翻屋企過算了,我仲要係ftm

首頁
34567...16

尾頁

跳至