自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

dolala 發表於 20-12-21 14:22
都係新冠病毒,何來「超級種傳染病」?

今日仲要大家族式做冬聚會嘅人,係咪唔當其他香港人係人?

有病 ,我等睇下書,學習點同白癡溝通先再同你傾 ,記得等我。

子爵府

英國政府老實,就對外公布對病毒變種嘅發現,唔老實個啲,咪自己一把聲音講自己冇問題,冇病,可以去遊山玩水囉!唔明點解冇人針對埋免檢疫個批人,淨係聽到反英反美反歐洲。

別墅

回覆樓主:

d高官仔女排隊返嚟

男爵府

kittylam 發表於 20-12-21 14:26
新冠唔係傳染病?傳染性唔高?冇變種?同最開始一樣?而家中咗好易死,你覺得唔係變種傳染病就唔係喇 :nothi ...

就係唔應該話有變種就封航班!如果疫情嚴重,咁應該封關!

大宅

ZZdaphne 發表於 20-12-21 11:39
請留言支持,謝謝!
希望政府聽到市民聲音!

非常支持!而家應該先放下那些什麼人道,人權,先尊注對抗疫情!

水晶宮

2024勳章

TVB快訊:消息指政府午夜起禁英國航班抵港

男爵府

hchu06 發表於 20-12-21 14:29
英國政府老實,就對外公布對病毒變種嘅發現,唔老實個啲,咪自己一把聲音講自己冇問題,冇病,可以去遊山玩 ...

嘛係,點解歐洲咁心急封英國關,我覺得同脫歐談判有關,不過呢度唔係時政擂台,唔講啦!

男爵府

charlenebb 發表於 20-12-21 14:31
非常支持!而家應該先放下那些什麼人道,人權,先尊注對抗疫情!

禁哂D人做冬先啦,唔管麻鷹捉雞仔!

珍珠宮

dolala 發表於 20-12-21 14:31
就係唔應該話有變種就封航班!如果疫情嚴重,咁應該封關!

你同政府提出喇,唔好阻住我睇書啊,乖喇

珍珠宮

charlenebb 發表於 20-12-21 14:31

最講人權,人道嘅國家死得人最多。

伯爵府

dolala 發表於 20-12-21 14:20
美國一日新增40萬宗!點解唔封美國!

美國擺明係放棄抗疫等疫苗,呢個十二月日日都咁上下20幾萬確診

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/

但英國政府已表明左國內嘅病毒變種,仲要傳染力高70%,一日由幾千確診暴升至幾萬喎

呢啲就係分別囉

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

唉,而家變種更加易傳染,政府再唔收緊就爆到四圍係,小眾緊要定大眾安危緊要啲相信好多人都知,但實行就

男爵府

hchu06 發表於 20-12-21 14:29
英國政府老實,就對外公布對病毒變種嘅發現,唔老實個啲,咪自己一把聲音講自己冇問題,冇病,可以去遊山玩 ...
英國政府老吳老實好難講!距地咩都政治化連抗疫帶口罩都政治化!縂提倡herd immunity害死几多人!
到今時今日英大臣都無腦叫人吳好帶口罩!搞成甘係英囯人被洗腦政治化抗疫的結果。

珍珠宮

推post
麻煩記者,香港最大親子網站大量媽媽要求香港政府即時禁止英國航班入境,以免疫情加劇!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

多國禁英國航班降落阻變種病毒傳入 歐盟今日開會商對策

因應變種新冠病毒在英國肆虐,德、法、意等多個歐洲國家及加拿大,相繼宣布對英國入境旅客設限,包括禁止來自英國的航班降落,防止變種病毒傳入。歐盟今日將召開特別危機應對會議,商討對策。

變種新冠病毒不但令英國疫情惡化,更令英國民眾因歐洲多國的應對措施「被封鎖」於國內,大批旅客星期日趕在跨國列車「歐洲之星」暫停所有由倫敦前往巴黎、布魯塞爾及阿姆斯特丹的列車前,乘最後一班列車離開倫敦。

「歐洲之星」列車乘客表示:「我原定明日(周一)下午六時到布魯塞爾,但我的列車被取消了,所以我要訂一班今天的。我寧願承受風險,也不願在聖誕節獨自一人。」

另一名「歐洲之星」列車乘客說:「我知道我做的選擇不太負責任。」

法國周一起,禁止所有與英國的海、陸、空交通,持續兩日。由於未知禁令會否延長,即使運輸工人願意入境英國,能否回國都成問題。貨物出入口受嚴重影響,尤其正值聖誕前後和「脫歐」過渡期於月底完結前的高峰,運輸業受到重創。

意大利禁止英國客機入境,直至下月6日,並禁止過去14天曾到訪英國的人士入境。德國周一起,所有貨機以外的英國航班不得入境。荷蘭除了禁止英國客機入境直至新年,客船同樣被禁。

愛爾蘭暫定周一及周二禁止英國飛機降落,但貨船可入境。比利時周一起禁止英國飛機入境,以及停止所有往返比利時及英國的列車服務,維持最少24小時。

奧地利宣布禁止英國飛機降落。保加利亞則由周一至下月31日,禁止英國飛機抵達。瑞典亦已暫時禁止從英國入境的空運。

除了歐洲國家,加拿大亦下令周一起,貨機以外,來自英國的飛機不得入境三日;土耳其、以色列及伊朗也禁止英國航班降落。

http://news.tvb.com/world/5fe03b ... 6%E5%B0%8D%E7%AD%96

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

禁止入境好

侯爵府

大英帝国乜搞到咁惨情,美國爸爸的疫苗救不了嗎?
行到水窮處 坐看雲起時

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

支持

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

cathy-tse 發表於 20-12-21 13:02
咁辛苦政府唯有佢哋唔做囉
政府做左,午夜起禁止英國載客航機到港

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

消息指,政府午夜起禁止英國航班抵港。

http://news.tvb.com/world/5fe03d ... D%E6%8A%B5%E6%B8%AF

首頁

尾頁

跳至