自由講場

跳至

首頁
34567...19

尾頁

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mcdullyiu 發表於 20-12-22 09:31
香港好係計14﹙定13), 16歲,14歲以下最嚴重, 16歲以下次嚴重

夠16歲相方家長同意可以結婚

任何年齡嘅男性同一個未夠十六歲嘅少女發生性行為,唔理有無經過當事人或者當事人嘅家長或者監護人同意,都會觸犯法例

珍珠宮

回覆樓主:

你乜都推落個女仔度
乜都係個女仔有問題先既

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

somesome2020 發表於 20-12-22 09:33
個肚喺女仔到,要生要落都唔到你控制

如果真係生出黎,你一定要好好愛錫佢,更加唔好俾佢做孤兒等人領養 ...

係啦, 我覺得樓主根本咩都無得決定, 你可以決定的就係,
如果生下來無人養, 你會唔會負責養!其他野根本唔到樓主決定。

講真, 根據樓主所講既, 個仔和個女仔都咁鐘意去玩,
他們可能比樓主更知道怎麼面對這件事﹙因為他們好多朋友試過﹚
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

長毛免 發表於 20-12-22 09:35
夠16歲相方家長同意可以結婚

任何年齡嘅男性同一個未夠十六歲嘅少女發生性行為,唔理有無經過當事人或者 ...

所以我未話一生就會知, 發生的時候係未夠16歲!醫院又唔係傻既

大宅

fibe0313 發表於 20-12-22 08:54
我係基督徒。。。我細仔搞大左人個肚。。。15,16歲。。。要點傾?
丫仔好細時,我已經無同佢爸爸一齊。佢 ...

唔好要啦,睇情況生左後2個都未必願意湊,都未定性 ,將來多數都會分手

子爵府

fibe0313 發表於 20-12-22 09:33
我會咁講,係因為前夫叫女仔唔好成日係度訓,應該返下屋企。的確我仔係同佢出左去。我仔無錢爆房。個女仔 ...

唉... 唔好講咁多details啦,兩個細路都有問題,兩個家庭無係出事前教導佢地亦係有問題,於事無補。你諗下佢地之後可能遇到嘅問題,再同佢他傾下啦(如果佢地願意同你傾的話⋯⋯)

大宅

Del

琥珀宮

fibe0313 發表於 20-12-22 09:04

我仔係犯左法。

做父母無得出聲話唔要,但可以出聲話唔會幫手照顧同養,唔會出錢,要佢他自己唸掂養到先好生。

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mcdullyiu 發表於 20-12-22 09:37
所以我未話一生就會知, 發生的時候係未夠16歲!醫院又唔係傻既

都係既
當女仔1月1日夠16歲
咁啱當日有左
10月生都仲係16歲就冇事囉

水晶宮

fibe0313 發表於 20-12-22 09:03
2個都今月16歲

今個月先16,即係xx時唔夠16,除了bb,也要面臨法律責任。你前夫點處理?因為佢先同你個仔一齊住,佢點做好重要

子爵府

回覆樓主:

唔生...
生咗...帶來一連串問題...家庭問題...個b三口誰養 個b誰湊 住那 虐老 太6299湊

珍珠宮

fibe0313 發表於 20-12-22 09:02
佢爸今朝搵我。丫仔未決定。但個女仔唔太乖。跟人,high野,離家出走,仲帶丫仔去爆房
...

對方夠16歲未? 個女仔係咪想結婚?係咪想生b?

首要你要冷靜d, 有bb都唔係天跌落來, 我地作為家長應同佢地一齊傾下,分析生定唔生嘅後續生活, 佢地嘅諗法。

冷靜處理就ok, 加油jm

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

fibe0313 發表於 20-12-22 09:38
宜家我係諗緊件事要點解決。一隻手掌拍唔響!我唔係咩都推哂落個女仔度。但爆房呢件事,我真係覺得係個女 ...

你而家情緒點都會係動盪,網上講吓呻左就算了,真係唔好講太多,要冷靜,越睇得多可能會更難靜心面對

先約前夫,仔同佢女友,靜靜坐底傾清楚,了解兩個後生嘅諗法先,米已成炊,再去探究件事來龍去脈已無帮助

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

女方家人呢? 有冇得傾?
心入要緊係唔想佢地生出黎,但唔可以出自你把口

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

主導權在女仔身上,如果佢唔要 你地乜都做唔到,
當然我絕對唔同意一個小朋友年齡 讀緊書未識搵錢,自己都未識踗 仲要生BB,就算比佢生左又點教佢?比咩環境佢?真是害了BB一世,寧願不要

大宅

Del

子爵府

fibe0313 發表於 20-12-22 08:54
我係基督徒。。。我細仔搞大左人個肚。。。15,16歲。。。要點傾?
丫仔好細時,我已經無同佢爸爸一齊。佢 ...

樓主
其實我唔係好明你點解會po出嚟
你明知你仔係犯法

得罪講句
我都感覺唔到你有幾錫你仔
就算佢兩個生左個b出來
你會湊嗎

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

其實個肚係唔係真係你個仔架
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

fibe0313 發表於 20-12-22 09:33
我會咁講,係因為前夫叫女仔唔好成日係度訓,應該返下屋企。的確我仔係同佢出左去。我仔無錢爆房。個女仔 ...

照妳咁講,個女仔的屋企複雜同人品差,得罪講句妳位公子都係!件事已經發生咗,佢哋兩個年仲細,無可能承擔到!先約佢哋坐低聆聽佢哋心聲和意願(不要責備,要有同理心),再想辦法去幫佢哋!
恭賀新禧,迎春接福!

珍珠宮

fibe0313 發表於 20-12-22 09:38

宜家我係諗緊件事要點解決。一隻手掌拍唔響!我唔係咩都 ...

所以其實爆唔爆房都好, 他們在屋企要發生的都會發生, 咁就唔好瀨個女仔帶個仔去邊去邊啦。
你看到個女仔點點點, 其實你個仔一樣點點點!
要問個女仔做咩跟人返屋企, 都要問你個他做咩帶人返屋企。根本就係五十步笑百步。

現在追究都無用, 而且現在這情況, 你個仔犯法而人家沒有!
所以我係你就唔會一直話個女仔, 冷靜D看看他們到底有咩決定好過啦!

首頁
34567...19

尾頁

跳至