自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

sophyllis 發表於 21-4-9 10:36
養和,謝道欣醫生

thanks
想問早一晚入,咁係咪家長一齊陪?埋單幾錢呀?因為我想7月做,都係養和。

侯爵府

erumic 發表於 21-4-9 09:12
我仔情況同樓主一樣,4歲健康院發現後轉介威記眼科,都係做眼球訓練,一開始半年覆診一次,我地唔算勤力做, ...

我其實都覺得我女而家6歲比之前好咗,半年睇一次醫生,醫生話睇近嘢完全唔覺有問題,但睇遠嘢就會間中走。
我有想過大個d,控制力好d,但又有人話大個讀書時間多眼易攰就會走得更明顯。

醫生又話可做可不做。

伯爵府

我女都係差唔多時間被幼稚園發現佢睇野唔對焦 後來去健康院 就寫紙去那打素
一直有覆診 其實只係一隻眼球會飄開
合眼一下 就會正常 外觀無咩特別見到
去到一年級醫生問做唔做手術 我話唔做
因為無話睇唔到 二年級就留意到睇野方面有啲問題
例如睇緊第一題 但眼珠飄開左
合一合眼就已經睇咗第二題 就無做第一題 跟住上網睇吓資料 問下有經驗媽媽 話手術係好小事 好多人都做 甘我就同醫生講排期

伯爵府

等到3年級復活節前幾日就做手術 即日可出院 每星期覆診 做兩隻拉番條肌肉 做完以為手術失敗 因為超級豆雞 跟住就排期再做約咗7月
到了5月尾 對眼突然又正常返 無事 我哋就取消第二次手術 到現在中學 無事la

大宅

小艾美 發表於 21-4-9 10:46
thanks
想問早一晚入,咁係咪家長一齊陪?埋單幾錢呀?因為我想7月做,都係養和。
...

早一晚入,一位家長可以陪瞓,有張摺床响旁邊。醫院埋單總數五萬七,未計前前後後嘅覆診費用。

大宅

小艾美 發表於 21-4-9 10:50

我其實都覺得我女而家6歲比之前好咗,半年睇一次醫生,醫生話 ...

我囡2歲左右發現斜視,响政府醫院覆診,之前一直都無諗過做手術,直到6歲覆診時政府提出做手術建議,我先認真去研究同考慮。好彩決定咗做手術,過去呢幾個月唔知係咪上得zoom太多,或者剛上小學多咗功課或溫習,斜視幅度輕微增加 (由35-40度變咗40度)。

大宅

fmc 發表於 21-4-9 11:05
等到3年級復活節前幾日就做手術 即日可出院 每星期覆診 做兩隻拉番條肌肉 做完以為手術失敗 因為超級豆雞 ...

其實做完手術第2日都有少少豆雞,我都有啲驚驚地,即刻問醫生又話咁係正常,佢解釋個大腦未調節到點樣控制眼肌肉度力,仍然用以前度力去睇嘢,於是眼球扯過籠變成豆雞,好彩兩日後已經無呢個情況,聽到我囡話睇嘢清楚好多真係好感動,唔想佢一直活响個唔清晰既世界

伯爵府

sophyllis 發表於 21-4-9 12:20
其實做完手術第2日都有少少豆雞,我都有啲驚驚地,即刻問醫生又話咁係正常,佢解釋個大腦未調節到點樣控制 ...

我記得第二個星期醫生借咗副凌鏡比佢戴,戴左就無豆雞
戴多一排就無事

大宅

fmc 發表於 21-4-9 11:04
我女都係差唔多時間被幼稚園發現佢睇野唔對焦 後來去健康院 就寫紙去那打素
一直有覆診 其實只係一隻眼球會 ...

我同你一樣,仔細去研究資料就發現其實係個好小嘅手術,風險唔高,做嘅好處遠勝於風險,如果費用不是一個大問題其實係好值得做。雖然係小手術,但個人覺得手術精準度要求高,醫生經驗同判斷好關鍵,調整眼肌肉多咗或少咗都好影響效果,甚至可能要做第二次手術補救。

男爵府

我其實都覺得我女而家6歲比之前好咗,半年睇一次醫生,醫生話 ...

都可能會,我仔小一、二時可能睇書多左,係有一輪走多左。(當時要4個月覆診一次,醫生講如果惡化就要做手術)
果陣佢一走我就提佢,提多左佢自己都知同習慣失焦就自己調整。

升小三後又無野啦喎!仲要多左網課同打機都無事,我估係適應左。覆診變返半年一次,再之後又變九個月一次。

複式洋房

我小朋友情況十分接近,
而家五歲,五個月後再覆疹睇下咩情況先

首頁

尾頁

跳至