時政擂台

跳至

首頁

尾頁

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

水晶宮

我想了解憂慮在何處? 對使用者有甚麼壞處?

琥珀宮

hike 發表於 21-3-25 07:35
https://www.hk01.com/社會新聞/603674/安心出行-港府列確診者行蹤為醫療記錄儲存7年-病人組織促交代

暫時 ...

又唔係去買料製汽油彈,冇咩好怕囉

水晶宮

2024勳章

hedhed 發表於 21-3-25 09:16
其實真係明嘅就明⋯
雖然呢度全部人都打晒疫苗,香港800萬人包醫護同政府打工人,只有30萬人打左⋯⋯
雖 ...

你D資料真係,香港700萬人變成800萬人,40萬已打針變成30萬,拉上補下,條數越來越符合你心中所想

珍珠宮

ricecooking 發表於 21-3-25 08:11
光明正大唔做講到做賊咁, 出街咁多天眼,入shop又大把CCTV,揸車馬路都有cam, 身份証有晒指紋相片,出入境 ...

就係,架架私家車都裝cam, 一有咩事就放上網就唔講私隱?早幾日影人病發再放上網又唔講私隱?

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

賊仔?做咗唔見得光嘅嘢呀?!

「捐」返入呀媽個肚到啦!

若要人不知 唔好咁低B !  : P

侯爵府

https://www.hk01.com/社會新聞/603674/安心出行-港府列確診者行蹤為醫療記錄儲存7年-病人組織促交代

暫時 ...

確診者向衞生署上載的出行記錄,將保留最少7年,惟港府過去未有公開交代。

確診者資料先保留,唔好周街走、唔好搞咁多party, 減低確診機會,做好個人衞生,唔比自己中招

子爵府

RelaxHippo 發表於 21-3-25 07:52
無記錯用政府話用安心出行app, 如果中咗招,患者要同意將安心出行資料upload俾政府; 若用紙仔,就要記返晒 ...

同意。

估計呢類人中咗招又唔合作唔肯講出密切接觸者,一旦佢哋緊密接觸又中招,因為唔合作就話揾唔到源頭,就只可列為不明個案社區感染。還要在社區上一傳十 十傳百咁,唉

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

根本最白痴多餘就係呢D廢人
連打針防疫都政治化
天朗氣清

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

真係發覺黃人好鍾意偷換概念, 人地講確診者, 唔係所有用安心出行嘅人.

確診者即係要入院啦, 入院就梗係要留資料, 一定會問個患者去過邊啦, 用安心出行係免除有啲人真係唔記得去過邊而易啲追查, 咁鍾意俾假資料嘅人就梗係唔鍾意啦

樣樣嘢都拉埋嚟講, 一陣又疫苗, 一陣又銅心口罩, 可唔可以唔好成日都好似精神病咁話人地要跟蹤你, 限制人身自由呢? 如果一早可以好似澳門同國內咁做, 又邊有咁多限制呢?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

1314625 發表於 21-3-25 09:36
個app本身都唔駛留名,留d資料黎做咩?幫間餐廳佢有幾多客幫襯咩

我個fd收個一次確診者通知,都無 ...

係喎 個apps好流, 乜資料都唔駛填, 我試過冇開wifi/上網都掃到code
親友試過收到通知話去過既餐廳有人中招

大宅

樓主,你報導不實資料,企圖令社會不安,你知唔知你已經踏入紅線內?有冇睇過最近類似的案例?祝你身體健康

大宅

送比大家一些確實的資料,舉報是市民責任,搜證就係國安的事。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

TMC3012 發表於 21-3-25 08:04
確疹先留7年? 我睇fb留言以為全部人都留7年

誇大丶失實,係佢哋一貫作風,唔係點嚇到啲人日日提心吊膽,以為會被迫害

子爵府

ychan^ 發表於 21-3-25 10:39
同意。

估計呢類人中咗招又唔合作唔肯講出密切接觸者,一旦佢哋緊密接觸又中招,因為唔合作就話揾唔到源 ...

冇錯,K11群組就係咁搞出嚟,K11嗰個清潔阿伯最先同確診者接觸過,當然有人隱瞞,結果大家都睇到

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kamkong 發表於 21-3-25 13:21
冇錯,K11群組就係咁搞出嚟,K11嗰個清潔阿伯最先同確診者接觸過,當然有人隱瞞,結果大家都睇到
...

到時又話政府廢囉
唔通話因為自己唔合作咩
天朗氣清

伯爵府

暫時 ...

係呀,確診者,七年內都要跟進,你唔俾醫管局知,點醫呀

珍珠宮

好媽媽勳章

pochario 發表於 21-3-25 09:28

物以類聚人以群分,睇咁耐bk從冇人講過成條街人用銅芯,只 ...

有d人,只去黃店,梗係個個填紙,日日坐喺井度,梗係覺得個天好細得個圓圈

伯爵府

我去藍店都有人填紙仔,但其實食飯要除口罩,店內有CCTV, 人面識別實追蹤到。

都唔明佢哋又要去藍店食,又要寫假資料,真係以為人哋追蹤唔到,幼稚思想?

男爵府

https://www.facebook.com/OGCIOHK/videos/758440918399389

30s 開始睇,條片2/3已經upload咗,當中有提到確診者由用家上載紀錄,果時就要填名同埋要同意收集個人資料條款,個報導講緊呢樣嘢,唔係好似d白痴講嘅冇事都追蹤住d白痴呀!

首頁

尾頁

跳至