自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

capricornbb 發表於 21-6-23 16:21
有接種疫苗優惠D,21天+7天家居檢疫

無接種疫苗隔離28天就差唔多

26日咁癲?

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

karen125 發表於 21-6-23 20:19
26日咁癲?

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1592135-20210522.htm

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/627728/%E6%96%B0%E5%86%A0%E8%82%BA%E7%82%8E-5-21-%E8%B1%AA%E5%AE%85%E5%8C%AF%E7%92%BD%E5%8D%B0%E5%82%AD%E5%AE%8C%E6%AA%A2%E7%96%AB%E5%9B%9E%E5%83%B1%E4%B8%BB%E5%AE%B6%E7%A2%BA%E8%A8%BA-%E5%A4%96%E9%98%B2%E8%BC%B8%E5%85%A5%E5%A4%B1%E6%95%88

【22:10】消息指,匯璽患者為從印尼抵港印傭,第26日檢測樣本呈陽性。患者的CT值高達38,即病毒量低,仍在等待抗體測試結果。

https://www.news.gov.hk/chi/2021/05/20210524/20210524_172204_231.html

本港新增一宗2019冠狀病毒病本地確診個案,患者為昨日初步確診的46歲菲律賓籍家庭傭工,感染源頭不明,並帶有N501Y變異病毒株,但沒有E484K或L452R變異基因。

衞生署衞生防護中心傳染病處主任張竹君今日在簡報會上表示,患者上月3日由巴基斯坦返港,在西營盤華美達海景酒店檢疫至同月23日,而酒店相同樓層並無錄得其他確診個案。

患者上月24日至29日在前僱主位於青衣大王下村31號的住所暫住,30日遷往新僱主位於大角咀維港灣第6座的住所。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/620686/%E8%AE%8A%E7%A8%AE%E7%97%85%E6%AF%92-%E7%A4%BE%E5%8D%80%E5%B1%A2%E7%8F%BE%E6%82%A3%E8%80%85-%E5%9C%96%E8%A1%A8%E8%A7%A3%E6%A7%8B%E5%90%84%E4%BA%BA%E8%A1%8C%E8%B9%A4-%E6%9D%B1%E6%B6%8C%E6%9C%80%E5%A4%9A%E8%B6%B3%E8%B7%A1

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/622190/%E6%9F%93%E8%AE%8A%E7%A8%AE%E7%97%85%E6%AF%92%E8%8F%B2%E5%BE%8B%E8%B3%93%E5%A5%B3%E8%AD%B7%E5%A3%AB%E6%AF%8D%E4%B8%AD%E6%8B%9B-%E5%85%84%E5%8F%8A%E5%A5%B3%E5%8F%8B%E5%90%8C%E4%BA%8B%E5%92%8C%E6%B7%B1%E6%B0%B4%E7%81%A3%E6%B4%BE%E5%B0%8D%E8%80%85%E6%AA%A2%E7%96%AB

呢啲印度變種病毒,都要21-26日後才被檢測出來

男爵府

K-Mart 發表於 21-6-23 15:06
本地零確診又斷纜

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

可能有啲人無去檢測,走漏左
真係大鑊了

想認識多啲屯門友

珍珠宮

20091 發表於 21-6-23 19:50

我又沒想她們是有什麼企圖,
而家好多某顏色人吾用電子消費,驚俾人知道行蹤喎

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

預咗有排都唔會斷,日日有到港外傭確診,今日又有個本地確診,後生仔,仲係做服務性行業,都唔去打針。

伯爵府

loved 發表於 21-6-23 20:52
而家好多某顏色人吾用電子消費,驚俾人知道行蹤喎

沒辦法理解他們的思維
不知道她們用不用消費券呢?

大宅

預左啦 香港不做內地那樣全部強制驗
打針也反應麻麻
咁。。。只能做好自己唄。。。
p.s.我已打左針

大宅

20091 發表於 21-6-23 17:45
這家母女行蹤好古怪,行勻甘多熱門地點,在這個疫情環境,不是工作關係,好少人甘有興致周圍逛吧!
...

其實你嘅指控會唔會有啲奇怪呢?
點解人哋行勻咁多熱門地點, 又講得番出嚟,你會覺得人哋行踨古怪呢?

到人哋講無去過邊到,又話人哋隱瞞行蹤,是嗎?

伯爵府

真系甘難清零?
呢隻病毒太古惑

大宅

capricornbb 發表於 21-6-23 15:40
5月10、15、22及26日:與母親光顧大埔墟街市2樓熟食中心

咁潛伏期咪成個月,林鄭仲話放寬至隔離7日,佢真係想搞死香港

子爵府

回覆樓主:

佢做地勤,可能在機場被傳染,在高危地方工作,又唔打針,累人累己,香港有呢班咁唔負責任嘅人,想清零都幾難

男爵府

回覆樓主:

大埔區都好多工人姐姐,有機會係到港檢疫後病發,污水有病毒。

男爵府

kamkong 發表於 21-6-23 22:16
佢做地勤,可能在機場被傳染,在高危地方工作,又唔打針,累人累己,香港有呢班咁唔負責任嘅人,想清零都幾 ...

所以航空公司唔裁員都唔得,班員工都唔聽話打針,群體免疫有排才達標,自己玩死自己。

大宅

回覆樓主:

正苦咁快想放寛,咁快灰復正常,有無問下航空業界先

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

佢做地勤,可能在機場被傳染,在高危地方工作,又唔打針,累人累己,香港有呢班咁唔負責任嘅人,想清零都幾 ...

地勤又炒人喇
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章

cyyiu 發表於 21-6-23 15:32
真心唔明點解要放寬入境人士,唔歡喜隔離咪返黎

高官好多仔女從英國返港放暑假吖! 唔想自己仔女隔咁耐日數,方便高官d仔女回港嘛!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

佢唔止做地勤,仲另外有份工。
日日接觸咁多人都唔去打針,唔單止不負責任,直情自私到痺

子爵府

政府快換班子啦!巿民就嚟被玩死
hi

子爵府

2023年兔年勳章

20091 發表於 21-6-23 17:45
這家母女行蹤好古怪,行勻甘多熱門地點,在這個疫情環境,不是工作關係,好少人甘有興致周圍逛吧!
...

我見有d親朋係好開心周圍港九新界去玩、去飲飲食食,大熱天時仲要戴口罩,我就興趣大減,所以理解唔到,但的確有d人會咁

咁多日又斷續相信令不少人失望

首頁

尾頁

跳至