自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

子爵府

minmin 發表於 21-7-7 23:43
請問ib舊年係咪冇sit in?
記得英國取消a level,
但不肯定ib係咪取消?

2020年5月ib沒有sit in

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/lifestyle/20200422/bkn-20200422160055958-0422_00982_001.html

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

Lilyforest 發表於 21-7-7 17:52
成日話IB唔公平搶晒DSE考生嘅學位,大家知唔知DSE學生係排JUPAS條隊, 而IB學生係排NON-JUPAS(包括IB、從海 ...

咁你知唔知lB學生同香港學生比例

你知唔知神科收IB學生比例

你知唔知大學拎政府資助但係各科收幾多IB自己話哂事

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

Moonlight819 發表於 21-7-7 21:53
其實dse是另外的考試制度,不受影響,但今年同樣考IB的同學,有些真正sit in考試,有些只是校內self asses ...

納稅人資助的大學一直喜歡收多d IB 尤其神科。

男爵府

MM2H 發表於 21-7-7 23:34
你嚟嚟去去都係呢一篇,前面都有其他報導提及全港IB考生都係sit in exams。再者,呢篇報導冇講到其他地區n ...

老師鬆手、同ib 中央鬆手,其實冇乜分別啦

DSE拉curve的

男爵府

Lilyforest 發表於 21-7-7 18:13
有法不依係大學本身問題,但而家啲人就講到ib學生搶晒dse生嘅位,唔覺好誇嗎?而且神科學系係需要interview ...

其實坊間一直都投訴政府資助大學神科偏收IB,
IB 不是免費香港教育,應該當國際學生,有幾多外國大學是可以比資助大學咁自由決定收幾多國際學生?仲要神科如醫,响香港交的學費平到笑。

唔拉curve又咁手鬆,影響本地生係常識吧。

利申:完全唔影響我家

男爵府

Moonlight819 發表於 21-7-7 14:32
原來今年因為疫情IB考試可以在校內self assessment代替一直以來的sit in exam, 怪不得今年IB考試出了那麼多 ...

舊年IB都係冇考試?

珍珠宮

Lilyforest 發表於 21-7-7 17:52
成日話IB唔公平搶晒DSE考生嘅學位,大家知唔知DSE學生係排JUPAS條隊, 而IB學生係排NON-JUPAS(包括IB、從海 ...

lB學生,A-level 學生大學佢哋會選熱門科如2大醫科、法律、建築、環球商業等
下圖17-18,當年lB學生入讀八大佔537人,A-level 佔254人。可以睇到呢2種非本地學歷本地生入佔上術熱門科目比重好大。唔少去到2成至5成
呢哋熱門科2間大學總數951位,非本地學歷學生經non-jupas 入讀總數有304位,有32%,末計科大唔少熱門科,理大4寶等熱門科目,城市法律,獸醫等熱門科,佢哋人數雖少,lB考生,只係大約2千2百位到,入讀本地政府資助學位有537位,已經可以好大比例入讀熱門科目或其他。

珍珠宮

大笨鐘 發表於 21-7-7 18:05
因為 8:2 無人知大學係唔係會守,大學收生唔使公開相關資料

就算守,呢個數字只係指全校數字,大學各別學科,如熱門科目,佢哋收非本地學歷同 jupas 比佔咗好大比重,我上圖係17-18數據,現在比重可能越大。

珍珠宮

Moonlight819 發表於 21-7-7 21:53
其實dse是另外的考試制度,不受影響,但今年同樣考IB的同學,有些真正sit in考試,有些只是校內self asses ...

你EK,BK兩邊走,點會唔知今年lB大賣包,本地lB狀元45分由上年23人,增加到130人,43分已經差唔多可以入醫科,今年1B, 44,43分應該加埋又增加幾百人。單是ESF,拿40分或以上已經接近5成。
你覺得對今年,下年DSE學生無影響

樓上我有pose2間大學幾科熱門學科加埋只有951位,你亦指出大學近年喜歡收lB生,你話無影響

珍珠宮

kamjjj 發表於 21-7-8 01:58
IB 不是免費香港教育,應該當國際學生,有幾多外國大學是可以 ...

阿囡一向大學plan 去外國留學,本地大學收生其實對佢無乜影影響,但真係想DSE家長可以了解多些大學收生情況。lB,A-level 家長就算知,都會或刻意.......

用戶要求終止服務

牛年勳章

bbc2018 發表於 21-7-8 08:10
就算守,呢個數字只係指全校數字,大學各別學科,如熱門科目,佢哋收非本地學歷同 jupas 比佔咗好大比重, ...

我個仔唔係成績 top 嗰 d,唔會報神科,直接衝擊比較細,我地唔太擔心。不過近兩年其他公開試咁鬆手,DSE 舊年唔算鬆手,今年都唔鬆手嘅話,點都輸蝕些少。
疫情真係改變咗好多好多嘢,超乎我想像。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

kamjjj 發表於 21-7-8 01:50
老師鬆手、同ib 中央鬆手,其實冇乜分別啦

DSE拉curve的

DSE 唔算拉 curve,overall 每科 5** 係1.x%,所以狀元唔會多過2%
未經許可,請勿轉載

子爵府

恭芭娃 發表於 21-7-7 15:55
樓主是指有些香港考IB學生是校內assessment代替一直的sit in IB exam, 而且mark分也是自己學校的老師? ...

https://www.ibo.org/news/news-about-the-ib/covid-19-coronavirus-updates/

狀元 只有很少% , 如果太多, 今大學神科 揀人 又會再分析 面試 同畫線 吧
DSE 狀元不用怕 是金子那裡都是光

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

想問吓IB同A level同唔同一條隊入香港d大學?好多朋友响香港,或者去英國A工廠讀A level,就係諗住入香港D大學既神科,如果今年IB水份咁多,A level班學生米好驚?

珍珠宮

Piaget 發表於 21-7-8 09:00
想問吓IB同A level同唔同一條隊入香港d大學?好多朋友响香港,或者去英國A工廠讀A level,就係諗住入香港D ...

其實A level 一向易拿高分,上年因疫情取消公開試,更加手鬆,A Level 同IB屬於non-jupas 條隊,今年可能A level更手鬆呢

睇67樓回應,雖然聯招生和非本地學歴本地生是2條隊,但其實上同一艘船,IB A level近2年大派高分,最大影響其實可能係DSE學生

珍珠宮

kamjjj 發表於 21-7-8 01:58
IB 不是免費香港教育,應該當國際學生,有幾多外國大學是可以 ...

呢班考 IB 既都係香港人… 點解要當國際學生?

即係我以前一直睇開私家醫生.. 並無享用政府醫療福利.. 咁之後就算入政府醫院都要當係外藉人士?

珍珠宮

2024年龍年勳章

一向係咁,今年更誇張。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Celine524 發表於 21-7-8 08:43
https://www.ibo.org/news/news-about-the-ib/covid-19-coronavirus-updates/

狀元 只有很少% , 如果太多 ...
所以咪得啖笑
做得教育收生估真係唔知咩料咩
咁多個個都狀元都會收曬?
當收生揀人果D無腦
讀神科多數都真係勁, 拔尖果種,
靠符碌入去讀唔到都係要discon
變相蹝左個學位

大宅

hellokitty111 發表於 21-7-7 15:30
我覺得對今年dse 考生有點不公平!

大宅

香港啲家長為咗啲仔女入名校,讀神科,有咩做唔出。
買地址,借地址,搬屋去名校網,宜家IB 發水咁多,仲要今年多數喺做project 評分 (我就唔信啲阿爸阿媽無幫手做), 將來仲唔推嗰仔讀IB . 大學呢幾年傾向收ib 生。
對dse 嗰班真喺好唔公平。

首頁
34567...9

尾頁

跳至