自由講場

跳至

首頁
34567...44

尾頁

伯爵府

大笨鐘 發表於 21-8-27 17:09
阿仔今年考完 DSE 再考 IELTS,成績同呢個對照差咁遠~

怎樣差得遠?

男爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

請問IGCSE 中文同iels 英文係咪都可計落DSE 成績度㗎?大鄉里,想知考嚟點用。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

LOKLOK89 發表於 21-8-27 19:57
30/8,31/8,1/9,2/9,3/9,6/9,7/9 都有講座zoom

頭先我睇左..真係勁多..
唔知係咪全部都有用....
都唔知我仔會去聽幾多個..

但依D ZOOM係咪都要報名?
我見佢話30號果日冇位

珊瑚宮

Anka 發表於 21-8-27 20:14
朋友兒子HKU Space Y1 GPA 爆4, HKU 收佢讀Y1, 中大收佢讀Y2, 但是佢兒子心儀HKU個運動課程, 覺得比中大個 ...

如果我仔係咁叻...爆4...我又唔介意佢讀多年Y1...
自己鍾意既科..鍾意既學校...好難得....
不過依家佢DSE都衰左囉..
如果佢真係肯用心學習...2年後可以升番上Y3已經好叻仔...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

LovelyKwan 發表於 21-8-27 20:08
呢個真係燒錢嘅活動

今期報中文係$3390, 11月尾考

你去上面條link有材料download,易到喊

中文替代合格問題,可參考呢度(不過只for參考,呢版係俾非中文教育的)

https://www.jupas.edu.hk/en/page/detail/547/

珊瑚宮

LOKLOK89 發表於 21-8-27 20:17
請問幾時申請借錢?同那種不用審查?

我都想知..仔話開學先申請...

大宅

月希 發表於 21-8-27 20:43
頭先我睇左..真係勁多..
唔知係咪全部都有用....
都唔知我仔會去聽幾多個..

唔洗報名,之前已經比email zoom pw.跟日子上就得。

男爵府

見到啦!唔該晒。請問知唔知今年度仲有冇得考呢(來緊下一個次知幾時嗎?)。真係燒銀紙呀!考2科5千幾。你哋爭氣,唔使考多次都好呀。

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-8-27 20:47

你去上面條link有材料download,易到喊

好多謝你的資料!

原來jupas 報名用來當合格都得?

即只有中文二左,下年有合格igcse 中文!就可combine cert 報?變左full cert ?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

dssb 發表於 21-8-27 20:31

請問IGCSE 中文同iels 英文係咪都可計落DSE 成績度㗎?大鄉里,想知考嚟點用。 ...

https://www.hkacmgm.org/wp-content/uploads/2020/11/HKACMGM_JUPAS-Newsletter_20201106.pdf
其實,只有浸大真係表明可以其他英文試取代dse英文3 (文件q4)
其他大學都話只作參考

以igcse中文代替dse中文更係只for不適合中文教學的學生
所以考igcse中文,只係盡力叫拎多張cert幫補下,大學無應承一定可取代dse中文

王國長老

LovelyKwan 發表於 21-8-27 20:55
好多謝你的資料!

原來jupas 報名用來當合格都得?

係唔得,上面jupas條link只作參考,係俾不適合中文教學嘅學生才適用

王國長老

dssb 發表於 21-8-27 20:54

見到啦!唔該晒。請問知唔知今年度仲有冇得考呢(來緊下一個次知幾時嗎?)。 ...

IELTS成日都有得考
igcse你睇我考評局條link,30/8前報名就1月考,4月出成績。30/8前唔報就要等12月報,5月考,8月出成績
如果想申請non jupas出年就轉校,就係10月開始報(每間院校有不同),約3-5月面試同出co,似乎如果8月至有igcse就有點遲
如果你打算讀完2年HD Asso至駁degree year 3就無問題

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-8-27 20:56
係唔得,上面jupas條link只作參考,係俾不適合中文教學嘅學生才適用

吓!即係考左都冇用!唉,我以為中文二左可以代替

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

月希 發表於 21-8-27 20:45
不過依家佢DSE ...

真係要日讀夜讀好勤力架

男爵府

其實只是ielts 都夠燒銀紙啦!

王國長老

LovelyKwan 發表於 21-8-27 21:02

吓!即係考左都冇用!唉,我以為中文二左可以代替 ...

只能講搏個希望

王國長老

月希 發表於 21-8-27 20:45
不過依家佢DSE ...

我女個同學咪就係hd 爆4,拎到year one offer決定唔轉,因好大信心之後可直上year three

大宅

回覆樓主:

(emoji)

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-8-27 21:29
我女個同學咪就係hd 爆4,拎到year one offer決定唔轉,因好大信心之後可直上year three
...

子爵府

月希 發表於 21-8-27 12:01
本來我都覺得OK...
仔本身又係文科....

其實你仔都咁大個,點到家長擔心得咁多,係時候放手俾仔自由發揮,我都等緊最細嘅仔(而家先喺肚度18週)考完dse,我就放手正式甩身

首頁
34567...44

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊