自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

侯爵府

love.g.wad 發表於 22-1-7 17:23
我唔知停唔停補習好,我唔知博唔博下b2尾中學好,我其實都打算佢讀完中三就另作打算架啦。
...

補習緊係唔好停,另外,可能媽媽你要比多啲時間幫幫佢,例如每一晚幫佢check功課有無帶齊,至少盡量少欠交,同佢對下功課,唔識即刻教佢。同佢一齊温書。依家佢自己無能力做就你要扶下佢。小六唔好咁快放棄,盡量追。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

唔比睇電視就係好? 我反宜覺得唔比玩手機更好喎
我覺得電視..有時仲學到學校教唔到既野,當然唔睇日睇夜睇 睇到乜都唔做啦

我有個學生 父母都係獨生,佢記唔到親戚既稱呼,另一個問佢有冇睇愛點回家?根叔細佬叫阿叔呀!家姐個仔 叫 佢既妹做阿姨...果個學生完全一舊雲,唔知佢地講乜

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

love.g.wad 發表於 22-1-8 01:01
有興趣有d天份,學業唔掂,但一星期一堂畫畫唔過分呀嘛

讀唔到書就連畫都唔俾畫,真係唔識講。每個人都有自己強弱項,一星期一堂畫畫,一點都唔過份。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

CathyChan1126 發表於 22-1-8 07:45
你搵一間b2尾,
睇下有無機會,
另一間係b3頭

我係諗住自行好似你咁報,但我c6就認為到時抽獎都係抽b3,點解自行要b3浪費機會,第一次報中學,請指教。

子爵府

love.g.wad 發表於 22-1-8 02:48
就如#22 jm講,讚賞都係無用

有D小朋友好似無欲無求咁,鬧又冇反應,讚又唔見佢會開心,因為耳邊長期出現煩音,所以家長講乜都冇反應,冇動力
而家小六係咪仲有呈三未考?試吓約法三章
話佢知考埋呈三就可以放鬆,等佢知道考試嘅痛苦係會有deadline ,過咗就爽啦
比啲目標佢,例如一星期冇欠功課,星期六日可以打耐D機
又或者默書合格或者每天都做2頁練習又可以換取多啲時間打機
反正你哋講乜佢都冇反應,不如試吓投其所好,換取多啲談判嘅籌碼
佢喜歡同你講打機,你咪又試吓一齊打,當多個共同話題又好,了解下個game點解會令佢咁沉迷又好,大家多個渠道互相溝通,總好過得你單方面想同佢溝通

公爵府

gilgilgilgil 發表於 22-1-8 07:54
明白你!我D細路有時都好pair、真係好激心、好無奈....
我都係盡量揾机会同佢講社會嘅實際情況、吾讀書要做 ...

唉,我都話傾左幾年,要講既都講哂,電視節目講貧窮,住劏房果d,有俾佢睇呀。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Moti 發表於 22-1-8 09:31
我係攪唔清楚,去到要打要鬧咁關注學業嘅情況下仲花時間喺啲非必要嘅項目上,係因為興趣定有天份啫,樓主 ...

打鬧係因為讀書,唔係因為學畫畫。

珍珠宮

Fishqqma 發表於 22-1-8 09:57
打鬧係因為讀書,唔係因為學畫畫。

你未明白我意思。

子爵府

gor_c_nine 發表於 22-1-8 09:55
有D小朋友好似無欲無求咁,鬧又冇反應,讚又唔見佢會開心,因為耳邊長期出現煩音,所以家長講乜都冇反應, ...

我呢啲方法應該99%家長都唔認同,不喜勿插
另外可以試吓同佢報啲編程嘅班,如果佢喜歡上,應該可以幫到佢

男爵府

love.g.wad 發表於 22-1-8 05:56
會上網搵d資料研究下,多謝提醒

好多父母一味只覺得小朋友心散,無心機,掛住玩,未開竅等
又或者會講,佢打機果啲好深嘅字佢又記到,即係唔係學習障礙啦!
但學習障礙有好多種,有小朋友係可以專長某一種佢特別喜好嘅野
我小朋友都有學習障礙,初時其他家人唔願意接受佢有依方面問題,淨係一味話佢曳曳曳曳

大宅

love.g.wad 發表於 22-1-8 09:55
唉,我都話傾左幾年,要講既都講哂,電視節目講貧窮,住劏房果d,有俾佢睇呀。
...

樓主
讀書⋯有冇書緣
如果冇嘅,點迫都迫唔到,只求完成最低要求嘅學歷,再出嚟學一門手藝,都可以有成功嘅一日!
我兩個姪仔又係咁情況,不過都暫未開竅,現只係做茶餐廳樓面+賭波/馬

子爵府

love.g.wad 發表於 22-1-8 09:55
...

調返轉,你細個讀小學,阿媽一日攞啲鏗鏘集星期日檔案嘅話題來同我講,你又會比咩反應佢?你自己都做過小朋友,你六年級嘅時候會諗啲咩多?

水晶宮

畀面勳章

love.g.wad 發表於 22-1-8 09:52
我係諗住自行好似你咁報,但我c6就認為到時抽獎都係抽b3,點解自行要b3浪費機會,第一次報中學,請指教。
...

唔得呀,
因為抽獎真係講運氣
依家係b3頭,
最好最最自行搞掂
我係上年過來人,
運氣真係好重要

男爵府

love.g.wad 發表於 22-1-8 01:11
弊在佢一d力都唔出呢,我唔著緊佢分數,唔會係呢方便俾太多壓力佢,只要佢有俾心機溫書就得,但佢無呀,唔 ...

同我仔一樣態度,回答。。。。都係6年級,不過佢唔會唔交功課,溫書就好難,成績一樣唔好,我都睇定b3校風好嘅學校,唔駛心淡,只要唔學壞,再大d佢識諗,讀書無得迫,佢做好功課,肯返學,無攪攪陣,咪繼續陪佢行囉,仲有漫漫長路,只要我地諗得通,放低要求,其實只係好少事。我仔考試都唔溫書,但果個星期一定無電話,無機打,望兩眼,識就識,唔識就自己受囉,我都話你唔合格又唔係我面對,你ok我就ok

靛青女    發表於 22-1-8 10:51

大宅

其實真係要多啲鼓勵,傳統學校通常只懂懲罰,唔交功課就罰留堂、甚至記缺點。有啲細路唔受呢套反而會有反效果。有冇同社工聯絡過睇吓可以點幫佢。中學一定要揀一間有愛心嘅學校。

珍珠宮

selinako^^ 發表於 22-1-8 09:46
唔比睇電視就係好? 我反宜覺得唔比玩手機更好喎
我覺得電視..有時仲學到學校教唔到既野,當然唔睇 ...

認同,我寧願比佢哋睇電視,都唔好掂電話。電視學到的知識仲多,好多時小朋友都會問我,媽媽你知唔知河馬點解鐘意在水裡面浸水嗎?或者又會考我,你知道下屆奧運邊個國家做?佢全部都知,問佢點知,話睇電話講的。

佢讀k3時就被老師選中去參加常識科學問題比賽,仲攞到個金獎。

男爵府

love.g.wad 發表於 22-1-8 01:19
傾過啦,成日同我講做完,我唔查佢,佢就過骨,我查佢,佢都唔會搞返掂(或者求其搞掂),寧願唔睇電視, ...

我仔一樣,不過佢成績又唔太差(80-90分左右)但成日都同佢講道理,好一兩次又變返衰,我都唔識搞,小五其實係態度同懶懶行先火滾

男爵府

小學啲嘢相對容易,家長跟貼啲,幫得幾多得幾多,樓主加油
:wave:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mln 發表於 22-1-8 10:39
認同,我寧願比佢哋睇電視,都唔好掂電話。電視學到的知識仲多,好多時小朋友都會問我,媽媽你知唔知河馬 ...

公爵府

man11981 發表於 22-1-8 08:57
見你提過仔仔話想做廢青,多口問句,你哋係咪經濟環境幾好,將來幾層樓留返俾阿仔嗰啲?所以佢冇動力?覺得 ...

梗唔係啦,佢係無實際體驗過要做辛苦工,賺埋都唔夠使既環境啫。

首頁
34567...12

尾頁

跳至