自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

伯爵府

daijuju 發表於 22-3-24 00:59
真係有心為考生同學生健康嘅,即日禁足,斷絕大部份傳播鏈,清確診,仲有約1個月時間。面授復課和考DSE前盡 ...

當日宣布學生有額外假期時,講到三月初有強檢,又話唔排除有禁足可能。如果真係咁做,就真係可以保障DSE考生多啲。
但可惜今時今日都係得個等字。

男爵府

schricky 發表於 22-3-24 08:53
因為佢地發咗達出咗名你咪知佢地邊個,但有几多唔發達捱窮,我相信比例一定比讀書嘅人多
正如中6合彩一樣 ...

好多考試叻的只是社會路人甲 泯然眾人之中 打分人工都差唔遠

他朝係唔係成龍成鳳的大人物 真係唔係睇考試 係睇見識和運數

純陽之道,太一之氣,追求神蹟,鎮守潮汐,溝通山脈,日日鬥法,念力雷響,當值人間。

伯爵府

schricky 發表於 22-3-24 08:55
同埋拎學校成績,你估咁易比5你?佢仲會用間學校band去分,即係前設差嘅學校唔會高grade
...

如果係咁計,我就放心哂啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lalalumlum 發表於 22-3-24 08:50
我女話唔考仲好,攞學校成續,不過唔可以封頂只到5,可以去到5**

我仔都係咁講,禁足或染疫無得考,用校內成績沒問題,問題係唔應該封頂得5,應該加入其他因素例如學校學生以住成績,現今成績有星跟冇星差異頗大, 冇星的話所有神科都唔使諗,對考生極不公平。

伯爵府

setrea 發表於 22-3-24 08:52
哈哈,我覺得有人實想咁樣

哈哈,佢嗰班攞頭十名個個都咁諗!但一定要跟學校個grade,仲要未封頂!
我話,你發吓夢算,努力温書吧!

伯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 22-3-24 09:01
我仔都係咁講,禁足或染疫無得考,用校內成績沒問題,問題係唔應該封頂得5,應該加入其他因素例如學校學生 ...

跟住阿女又話,咁嗰啲band 3學生咪好慘,間學校差又唔代表個學生差喎,又好似好唔公平咁!

我答佢,所以要有公開試呢樣野囉,同一份卷同一時間下考核,快啲温書啦!

侯爵府

lalalumlum 發表於 22-3-24 09:05
哈哈,佢嗰班攞頭十名個個都咁諗!但一定要跟學校個grade,仲要未封頂!
我話,你發吓夢算,努力温書吧!
...

就算成績未必好果d,都一定有人唔想考吧

子爵府

ocarebear 發表於 22-3-23 13:56
我冇聽 live, 真係用咁嘅字眼 ?

我覺得用字好唔適當, 好似錯在考生咁

針唔吉到肉唔知痛,我2個小朋友,1個今年小六,冇左第三次呈分,哥哥今年考DSe,已經日温夜温,依家聽到佢甘講真係好扯火,好同意樓主所講,Dse對考生人生影響深遠,點可以話唔比考就唔考.只係針對一班考生調配資源都做唔到定係根本唔做

子爵府

好老實
小學果d呈分真係好慘
這兩三年白白咁過左
唔知學了什麼
再放埋過無謂長假 冇補習冇活動
學到果小小都冇埋

伯爵府

ocarebear 發表於 22-3-23 13:56
我冇聽 live, 真係用咁嘅字眼 ?

我覺得用字好唔適當, 好似錯在考生咁

二月話停課放期,四月照考DSE, 將個考期又咁短縮咁短,都依家都未諗到個方法點安排考唔到嗰班學生(本身無染疫) ,三月都就快完啦,諗幾耐?本身有學校成續都話攞學校成續,咁班自修生呢?讀多年?痴痴地!所以點解班年青人咁憎呢個政府係有理由!

公爵府

lalalumlum 發表於 22-3-24 09:23
二月話停課放期,四月照考DSE, 將個考期又咁短縮咁短,都依家都未諗到個方法點安排考唔到嗰班學生(本身無 ...

我原本都係順民, 對政府冇乜憎與唔憎, 經過呢幾年發生嘅事, 我都好憎個政府, 每日自吹自擂, 讀一堆數字話自己做咗咩, 但事實係每日都死200人有多

男爵府

回覆樓主:

我也覺得局長這番話令今屆DSE生及家長聽起來不舒服,講到考生好自私,為自己而影響整社會。事實上,防疫政策於4月逐步放鬆,學校4月19日也開放。為什麼對考生咁嚴謹,最重要糸做好配套,防疫令學生可以安心。考生溫習壓力已經好大,還要面對疫情及很多不確定因素。教育局應該盡量安排得好一些,令考生安心。

珍珠宮

使吾使揾D議員幫吓手。
其實,染疫都應該比佢考,去特別課室考,無染疫果D學生,一定要打齊針

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 熊熊老婆 的帖子

無錯,咁緊張就唔好咁快面授課堂啦!唔可以遲兩星期待DSE考完重要科目先面授上課咩,停咗咁耐,唔差個陣間呀!😤

公爵府

Pigpigzhu 發表於 22-3-24 09:13
針唔吉到肉唔知痛,我2個小朋友,1個今年小六,冇左第三次呈分,哥哥今年考DSe,已經日温夜温,依家聽到佢甘講真 ...

完全認同
如果有人仲話讀書成績好唔代表將來成就高, 我祝佢啲仔女讀書唔成, 將來有更高成就! 呢個世界有幾多個 bill gates.
大家屋企都有口罩嘅時候, 政府就派口罩
大家屋企好多快速測試包、中藥包, 政府就話派抗疫包
政府做嘢永遠唔到位, 連諗辦法調配資源幫應屆考生都唔願做, 只係得四萬個考生

洋蔥頭媽咪    發表於 22-3-24 10:17

公爵府

TSZWING 發表於 22-3-24 09:33
回覆 熊熊老婆 的帖子

無錯,咁緊張就唔好咁快面授課堂啦!唔可以遲兩星期待DSE考完重要科目先面授上課咩 ...

多謝你咁有同理心

公爵府

anna59 發表於 22-3-24 09:33
使吾使揾D議員幫吓手。
其實,染疫都應該比佢考,去特別課室考,無染疫果D學生,一定要打齊針 ...

我見教育王國嗰邊已經有人話搵議員幫手

珍珠宮

lalalumlum 發表於 22-3-24 08:58
當日宣布學生有額外假期時,講到三月初有強檢,又話唔排除有禁足可能。如果真係咁做,就真係可以保障DSE考 ...

而家做也不遲,禁兩週都斷大部分,之後考試/復課/放寬處所個環境會好好多,可以禁完先檢,減少確診聚集風險,期間快測有確診送隔離,7日都出返來,康復的康復,斷絕傳播鏈,考生安心考試,小朋友安心復課。

男爵府

jasprincess 發表於 22-3-23 23:48
其實屋企人可唔可以租2星期酒店俾考生住?咁咪可以避免做密切按觸者

吾糸個個有呢個條件,而且酒店也未必安生,吾知住左乜人,被感染風險更高。我自己有諗過2公婆搬走的,但2星期,留小朋友在家,好擔心小朋友的壓力都會好大下,沒有了父母支持。小朋友現在成日困在屋,温習再温習,又悶又有壓力,情緒很差。

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果係咁緊張疫情,點解4月19日要放寛部份限制?點解要比高危國家地方的人包括印尼和菲律賓工人來香港傳播病毒?

首頁
34567...13

尾頁

跳至