自由講場

跳至

首頁
34567...23

尾頁

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

ddkaka 發表於 22-4-4 08:21
好難開口問,佢想比自然會比,比幾多都冇所謂啦,我覺得呢個年代啲細路唔調番轉問父母攞錢洗已經好好 :waha ...

我都係呢個慨念,但似乎 大部份人 都係話要 培養 孩子 責任心 ,要佢地知道有責任 比錢屋企.....

子爵府

虎到金來勳章

trendy007 發表於 22-4-4 08:48
回覆 happyforever138 的帖子

大家商量一下,知道新一代唔興比家用。我覺得月薪首一萬唔駛比,話哂自己都 ...

子爵府

如果係同住,比家用係責任,佢自己的食住都有成本,起碼負擔返自己果份。

如果唔同住,我地又夠錢生活,我唔會要求仔女比家用。我希望仔女活得輕鬆,唔好比我地拖累。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我諗俾1/4至1/3啦,睇佢揾幾多再決定。

水晶宮

lanhuahua 發表於 22-4-4 09:54
好厲害了,每小朋友一層樓

香港買樓貴,我覺得生得出就要幫佢地買樓,結婚都有底氣,我有仔有女一視同仁,唔會重男輕女。
所以教佢地比家用,主要係責任問題,反而佢哋得到嘅更多。

琥珀宮

薯圈 發表於 22-4-4 09:38
同意, 這是責任,不是只按父母是否有實際需要,更唔會比佢覺得比係因為父母需要,難道當父母唔需要就唔使 ...

其實真係有需要比,等佢經歷下出黎搵錢唔多但又要比家用嘅感覺,再加埋咩都要使錢又好多野想買,捱過先知矜貴,先識點樣分別需要同想要,我成日同阿仔講如果唔係當年阿爸阿媽咁慳,佢而家唔會有咁安穩嘅日子過,如果佢將來想自己仔女好似佢細時咁幸福,就要識打算,要儲蓄,好似而家咁嘅時勢,有錢傍身真係好重要
但如果父母倒水型嘅又另當別論

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

hugub 發表於 22-4-4 09:55
只係比定個數佢地,如果日後有本事揾$50000以上,都係收$20000,叫左佢兩兄妹每人各自開一個家用户口,自 ...

我唔會幫佢儲錢喇~ 我希望佢有自己嘅儲錢計劃。如果啱啱畢業,可能都會比吓意見。到時唔知佢有無女朋友,可能兩小口有自己計劃呢?我諗得比你仲多

侯爵府

2024年龍年勳章

薯圈 發表於 22-4-4 09:51
如果孩子主動買就話啫~如果佢唔主動買呢?或者只係求其買少少就當買左呢?會唔會開聲要求?定只係暗地裡怪 ...

坦誠最好, 只要自己作為父母吾過份就有理有據! 子女自己知皮性, 要用最好方法應對, 因人人吾同!

水晶宮

薯圈 發表於 22-4-4 10:02
應該係比例上愈來愈少。
又或者成家之後自己家庭開支大左,比少d, 又或者係女,嫁左做ftm, 同做女時比嘅 ...

我覺得做 ftm 比幾錢家用父母,都應該係做 ftm 前嘅考慮。我係女,成家前,父母支出亦係考慮之內。

珍珠宮

3Qlove 發表於 22-4-4 10:18
我都係呢個慨念,但似乎 大部份人 都係話要 培養 孩子 責任心 ,要佢地知道有責任 比錢屋企.....
...

我覺得培養責任心有啲過時
直接話係供養父母好過啦
唔好講到父母一元家用都唔用
不喜勿插

仔女有責任心但一直儲唔到錢成家立室
到時候又要父母幫?
咁點解一開始唔由得仔女儲錢
好似父母要拎個尾彩、拎錢出嚟幫先叫正常
仔女自己都識諗
所謂父母幫手俾首期,其實都係自己交家用啲錢
難怪年輕人對父母咁多怨氣

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

我仔讀緊大學,做PT , 出糧主動俾一半人工我做家用,另一半糧佢用嚟做生活費。
佢俾我家用我儲起晒。

禁止訪問

回覆樓主:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

ddkaka 發表於 22-4-4 08:21
好難開口問,佢想比自然會比,比幾多都冇所謂啦,我覺得呢個年代啲細路唔調番轉問父母攞錢洗已經好好 :waha ...

水晶宮

mimi199188 發表於 22-4-4 10:12
大左要買樓,要結婚,有下一代要照顧,自然壓力會大左好多就算人工高左,但比下一代的洗費又會多 ...

有無下一代,我父母一直係我考慮之內。

珊瑚宮

anderoox 發表於 22-4-4 08:33
如果我無需要,唔會要求佢

我冇需要,但係我都會要求佢哋畀。
三兩千也好。

大宅

hugub 發表於 22-4-4 09:38
我要求係40% ,上限係$20000

呢個方法幾好,set個上限

珊瑚宮

回覆樓主:

五要求 佢想俾幾多就幾多 但一定要出糧第一餐請我地飲茶

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

跟大圍比

珊瑚宮

回覆樓主:

如果1蚊都唔畀,即係佢出咗嚟做嘢仲要繼續養佢。
水電煤食飯都要錢啦。
培養責任心嘅問題。

水晶宮

72leelily 發表於 22-4-4 09:59
你媽好開通
唔開通仔女好多事會隱瞞
包括日後加多少人工

我都覺得我媽算開通 後尾我份工加左人工,我都有加家用比佢,不過我媽唔知我而家幾錢人工,佢覺得又唔係唔夠洗,大家都攪得掂自己就得了!

首頁
34567...23

尾頁

跳至