自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

huicy 發表於 22-4-6 15:26
清零最成功嘅中國 -- 一定係最成功, 因為得中國同北韓行清零!

又嚟呢啲低質文宣口號,冇point 扮勁揪
歐洲冇封過?澳洲冇封過?
澳洲曾經連自己人都唔準回國,甚至乎上民居睇有冇聚會,呢啲全部選擇性失明睇唔到?
補下常識先做文宣啦!

大宅

回覆 banbanmm 的帖子

你覺得而家香港經濟好好咩?香港而家都係行緊清零,但係都無用,一樣有人死

子爵府

banbanmm 發表於 22-4-6 15:58
前面講咗好多例子啦……
清零就會經濟差,但清零代表中國增長冠絕全球。
共存只會死少少人,單一共存代表 ...

最近中國已多次強調要堅持動態清零唔係無原因,暫時清零先最適合中國情況,好多人仲以為中國堅持動態清零係傻仔係唔了解中國國情同經濟

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

tinlong22 發表於 22-4-6 16:05
即係香港經濟就一定要繼續架啦
到爆到醫院一大堆人
到時咪又向中央求救囉

老人繼續吾打針,社工繼續吾打針有咩辦法,經濟死又出現另一d問題

琥珀宮

Adiezz 發表於 22-4-6 11:35
上海好似香港猶豫咗一排先封,就出事。如果好似深圳咁一早做,就好快解封。
...

上海多老區及老人家,封城要考慮比深圳多好多,地區情況似香港多過深圳

珍珠宮

畀面勳章

venusbbpig 發表於 22-4-6 16:08

你覺得而家香港經濟好好咩?香港而家都係行緊清零,但係都無用,一樣有人死 ...

香港行緊動態清零?如果你支持林鄭同陳姑娘話自己行緊清零,如果你認同陳始話派唔掂幾千個飯盒,然後任由葵涌邨疫廈居民周圍去拜年係清零行為的話,咁冇嘢好講。

侯爵府

tinlong22 發表於 22-4-6 15:54
華為就話俾美國制裁啫
都整到鴻蒙出黎
ukraine war, 鷸蚌相爭, 鴻蒙得利

珍珠宮

MrBeast 發表於 22-4-6 14:14
我都覺得冇得鬥, 尤其軍權在握
呢個的確係好主要因素

禁止訪問

水晶宮

huicy 發表於 22-4-6 15:26
清零最成功嘅中國 -- 一定係最成功, 因為得中國同北韓行清零!

疫症初期口罩抄到幾百蚊盒,搶廁紙嘅情景咁快唔記得啦,中國如果唔keep住清零政策,你好大機會仲係到搶緊廁紙

侯爵府

又可睇吓今波台灣同上海嘅分別:

台灣新冠疫情升温,台灣中央流行疫情指揮中心公布,最新(4日)新增133宗本土個案,已是連續4日破百;另有142宗境外輸入個案。當地專家指,台灣疫情肯定會出現大爆發,又指一旦疫情大爆發,長者會首當其衝,恐步香港後塵。
多間台灣媒體2日報道,感染科專家、林口長庚紀念醫院副院長邱政洵表示,Omicron已經造成全球99%的國家疫情大爆發,台灣不可能逃過,特別是台灣朝向嘗試開邊境,確診人數可預期會不斷上升,同時重症率也會提高,此時醫療能力能也將備受挑戰,他認為現在加速開設專責病房、集中檢疫所或防疫旅館是對的,必須將輕症分流,不要讓輕症佔據醫療資源。

他指,接下來疫情「肯定大爆發」,未來每天確診案例破百都不意外,但台灣不能像是香港、韓國一樣,面對Omicron疫情「硬著陸」,台灣必須要儘速調整防疫動線,加速施打第三劑疫苗,採取「軟著陸」方式,才能降低疫情衝擊。

隨著邊境鬆綁,邱政洵又認為,台灣勢必要與病毒共存。但若疫情大爆發,首當其衝絕對是長者、長期照顧服務機構,「一旦傳開速度非常快,就像香港一樣,長期照顧機構垮下醫院一樣承受不起」。

台北市長柯文哲日前(2日)政府想清楚防疫策略,不可能每天入境200、300個,然後要求說台灣本土境內清零,這是戰略矛盾。如果台灣也打算要開放,就要有心理準備,本土個案有多少是大家可以接受的, 戰略要清楚,就能應付。他又反問香港為何會出事?他認為是戰略跟戰術沒有配合,「戰略想共存,可是戰術上想清零」,戰略戰術矛盾之下,「你看死得多慘」。

https://urbanlifehk.com/article/89013

水晶宮

banbanmm 發表於 22-4-6 16:05
又嚟呢啲低質文宣口號,冇point 扮勁揪
歐洲冇封過?澳洲冇封過?
澳洲曾經連自己人都唔準回國, ...

文宣只會留意中國消息,外國嗰啲唔會睇

大宅

咁香港的確係打著清零口號,實施好多防疫限制,又停課又停某d行業,而事實真係做唔到囉,所以大家都係接受現實吧啦

珍珠宮

hphpphph 發表於 22-4-6 14:19
聽聞中共係隔代接班
鄧指定胡
咁江同習應該好朋友,唔明點解成日話人鬥
原來有咁既事!我都吾多信佢哋會鬥,如果一個政府有2大班人在鬥,施政時一定好多阻滯,尤其有大事出現時施政吾會順利,睇港府就知啦。但觀乎國內今次疫情既操施,順暢及各方合作,上下一心,完全睇吾到鬥緊乜囉

男爵府

其實巿民既配合好重要,真係好似打仗咁,一個(政府)發司令做得好,巿民(士兵)又要配合,個病毒傳得太快,大家可以做既可能只係拖慢傳播速度,唔好全部人一下子病令醫療崩潰,老人家盡量打針

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

angiehouse 發表於 22-4-6 16:12
老人繼續吾打針,社工繼續吾打針有咩辦法,經濟死又出現另一d問題

美國夠打針, 死既人多過二戰
無人寫包單下一波變種殺傷力高定低
如果係死亡率高又中門大開
到時唔會淨係老人有事
天朗氣清

珍珠宮

畀面勳章

ddkaka 發表於 22-4-6 16:26
文宣只會留意中國消息,外國嗰啲唔會睇

係我諗多咗,有常識就唔會去做文宣

男爵府

loved 發表於 22-4-6 16:28
原來有咁既事!我都吾多信佢哋會鬥,如果一個政府有2大班人在鬥,施政時一定好多阻滯,尤其有大事出現時施 ...
但胡初接位時,江仲繼續做軍委主席。
最高領導通常係總書記、軍委主席、國家主席三位一体。江同習係,胡第二任期都係。話江唔妥胡我可能會信

反而地方可能同中央鬥就真。微博都好多人話上海消極抗疫,佢地叫扛着紅旗反紅旗

男爵府

媽媽最勁 發表於 22-4-6 14:09
係咪14日內有確診嘅樓渣?我見佢地公眾號講宜家核酸都只係要72小時就得,之前係48小時,而且0確診左幾日啦 ...

我唔知佢確實情況係點,只係男家有人父母喺深圳,佢哋嗰度已經連續封咗好多日,不過食物方面就冇問題,可以上網買/ 有啲人會派少少食物比佢哋,只係悶到就嚟痴線

首頁
34567...12

尾頁

跳至