自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

攞唔到身份證,想申請必須自己係獨生子女,而且係老人年滿60歲

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

聽過一個case係兩兄妹,個哥早年黎左香港,呀妹一直係大陸生活,呀妹有一個女,唔知佢地點辦手續,佢妹個女可以將個身份變成呀哥個女成功舊年申請黎香港。
另外好多case 係佢地幫鄕下父母申請香港身分證,住夠日子申請各項福利,拎香港高齡津貼金返大陸用,有病就返落香港醫,政府一日唔檢討每日150個,多多公屋,醫療社福開支都唔夠

男爵府

Amy7802 發表於 22-8-28 08:55
近幾年我見街市多咗好多講普通話嘅老人買餸,唔知係咪佢啲仔女咁樣申請佢落黎。 ...

多年前已經是內地父母來港3個月可無限次數續簽證啦,3甘月到期回家可電腦即簽即批,今日到期明天就可回來,就算住夠10年20年都唔會拎申請到香港身份證,拎唔到任何香港人福利,落黎咪幫子女湊小朋友,做免費勞工咋,只有60歲以上老人,內地無其他子女,先有條件申請可申請到港

男爵府

HappyHappyMa 發表於 22-8-28 10:15
聽過一個case係兩兄妹,個哥早年黎左香港,呀妹一直係大陸生活,呀妹有一個女,唔知佢地點辦手續,佢妹個女 ...
每日150個單程證香港冇話事權!

伯爵府

華妹妹 發表於 22-8-28 09:23
其實內地咁繁榮咁富裕,教育又咁好,阿爺又咁愛錫佢地,點解要黎香港,在大陸生活咁好仲黎香港捱苦。
...

有錢嘅就係,對窮到燶嘅內地人嚟講,香港係天堂。
只要使啲錢(即使借錢假結婚),好快回本。一人到港,全家無憂。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

hct300 發表於 22-8-28 10:24
每日150個單程證香港冇話事權!

係呀,所以咪希達政府可以同大陸傾下,奢望可以改變依個政策。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

唔係細路 發表於 22-8-28 00:23
拎完又可以耐唔耐上返大陸享受人生,話之你地

仲要周圍同鄉親父老講
鄉下個廁所仲大過香港間公屋
陰功香港人住得咁慘

子爵府

紅酒 發表於 22-8-27 20:01
典型中港為取身份證嘅婚姻,
何止可以攞香港身份證。
仲有綜援,公屋。大把福利

其實大陸人黎香港,如果想囉到永居資格,佢地在中國的戶藉係要放棄,所以而家來港的新移民,多數都係來自內陸2,3,4線城市,大城市戶藉的人,一般唔會放棄戶藉。

子爵府

Jumboli 發表於 22-8-27 20:09
內地媽冇永久居留身份證,係咪唔得申請佢D內地親戚落嚟㗎?
仲有係小紅書見有內地人吹,話申請嚟香港留學( ...

來港讀postgrad 係可以囉永居的。但申請人使唔使住滿7年就唔知

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

HL7646 發表於 22-8-28 10:58
其實大陸人黎香港,如果想囉到永居資格,佢地在中國的戶藉係要放棄,所以而家來港的新移民,多數都係來自 ...

呢堆人黎極都有

已刪除用户

子爵府

梗係可以啦,你都話女方已經攞到身份證啦
女方阿媽係可以申請㗎,陸續佢細佬、弟婦、佢家姐,姐夫,都可以成家來㗎

伯爵府

藍尾巴 發表於 22-8-28 11:05
係,所以好多內地高學歷,叫個女黎香港讀書,帶埋小朋友落黎

香港身分證對大陸窮人係好吸引的福利綱。
對有錢人係張更方便跳去外國嘅fastpass 。

男爵府

QQee 發表於 22-8-28 11:13
梗係可以啦,你都話女方已經攞到身份證啦
女方阿媽係可以申請㗎,陸續佢細佬、弟婦、佢家姐,姐夫,都可以 ...

只是你覺得,女方拎到身份證,女方媽咪唔是過60歲無其他子女根本不可以申請,連入紙都唔會收,現在唔是話比紅包就可以批到落黎,有曬電腦記錄,無公務員會為收你果少少的紅包而無左份工,無曬福利

珍珠宮

其實大陸人黎香港,如果想囉到永居資格,佢地在中國的戶藉係要放棄,所以而家來港的新移民,多數都係來自 ...

請問廣東一線城市除左廣州,深圳仲有邊度?

侯爵府

2024年龍年勳章

athruzala 發表於 22-8-27 20:03
可憐嘅我哋納稅人就要養埋呢啲人啦!

係,我老公的大陸親戚個個都係咁,一人來港,結果父母兄弟姐妹都到齊,個個都有公屋,仔女大個又開始輪公屋

樓王講的情况,既然己離婚,又希望大陸的長輩湊小孩,不如媽媽與小孩回去大陸就得

大宅

廢柴孖條 發表於 22-8-27 19:57
事源有位男親戚佢有2個小朋友,老婆內地人已取身份證,而家個太太話要離婚,女方要申請內地媽媽(即婆婆) ...

又係哩啲橋段

子爵府

yurijm 發表於 22-8-27 20:21
咁又唔好咁講
就算要贍養費,個男人俾得幾多丫
就算係好男人,再婚老婆分分鐘都申請減贍養費啦
好似內地中國籍係另一條隊,吾使助養依賴親属簽證㗎。
申請外國人要依親簽證要提供財務收入證明,
申請中國籍一获批就係單程證啦。
即係好可能佢老婆吾要瞻養費,連埋两個仔女攞綜援,再申請多一個老人家落來再攞多D綜援,仲可以攞大D公屋

珍珠宮

玩具勳章

athruzala 發表於 22-8-27 20:03
可憐嘅我哋納稅人就要養埋呢啲人啦!

X2 又話d大陸人好有錢,唔稀罕黎香港

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

老公嗰邊有至少十幾個深圳戶口既親戚,都落左香港喎,佢地個個有深圳有幾層地鐵附近既、南山既樓喎。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

首頁

尾頁

跳至