自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

forgive?forget? 發表於 22-12-23 13:23
點解親戚B可以對你屋企如何操作指手畫腳?

咁人地中意對人地屋企指手畫腳都冇計,性格如此,是否成功又是另一回事
日日是好日

大宅

回覆樓主:

配鎖匙咁都講得出?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 22-12-23 13:06
我奶奶當年係我入門不久,叫我免費幫某親戚子女補習,我一野拒絕。你咁喜歡不叫你其他仔女做?我而家好得 ...
呢D真係嬲
唔會show 佢

伯爵府

mother904 發表於 22-12-23 12:50
話自己中招呢個方法比較難,因為我兩公婆岩岩先中完,話自己再中似講大話。

不過,我都拒絕左佢,由得佢嬲 ...

其實由得佢單打,最好單打完,再不相往來,完。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mother904 發表於 22-12-23 13:29
咁人地中意對人地屋企指手畫腳都冇計,性格如此,是否成功又是另一回事
...

佢唔止指手劃腳,佢行動,代你邀請人喎~

翡翠宮

畀面勳章

convenient 發表於 22-12-23 13:29
配鎖匙咁都講得出?

就係咁先驚訝,佢講到配鎖匙俾人係好簡單、順理成章的一回事,仲話我咁簡單既解決方法都諗唔到,吹脹
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

pauline_c 發表於 22-12-23 13:31
佢唔止指手劃腳,佢行動,代你邀請人喎~

所以佢而家好唔like,話已經開左口又要佢反口,我心諗佢都short short地,幾時搵左佢做我代言人邀請客人去我屋企住,我又不是開酒店

好在我老公都唔幫佢,如果佢應承,我就真係一定反枱。
日日是好日

水晶宮

littlefunpig 發表於 22-12-23 13:30
呢D真係嬲
唔會show 佢

我不只沒理佢,我更加不會比面佢,我直剷爆我奶奶,我直言「你不好拿屎上身塞人食。要食你自己食!我有時間自己會安排自己生活!不用你理!你要理就理你其他仔女。」

水晶宮

pauline_c 發表於 22-12-23 13:29
都要睇對方係邊個嘅~ 第一次我唔會即爆,再嚟就好難講~

有啲人不即爆係會陸續有來。哈哈。

有啲人又會為左慳,真係接受到去人地屋企住,不會覺得不好意思。內地親友,疫症前去我奶奶屋企,訓廳沙發,一家三口,訓埋地下都制。佢哋仲話如果不方便就會去24小時快餐店坐。(當時某快餐店仲有,而家不知仲有冇呢類店)

佢仲話,咁樣做慳到幾晚成幾千元,留錢買野好過。

mother904    發表於 22-12-23 14:09

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Astra00 發表於 22-12-23 13:45

有啲人又會為左慳,真係接受到去人地屋企住,不會覺得不好意思。內地 ...

我阿媽係咁~ 爆唔到咁多,解釋得比佢聽得多 (都有 xx 年),而家好少喇~ 如果我配合,九條命都唔夠用

男爵府

回覆樓主:

黑人憎麻煩親戚B

珍珠宮

回覆 mother904 的帖子

親戚B呢種"塘邊鶴", 正八婆
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

pauline_c 發表於 22-12-23 11:57
有 d 人好奇怪,間屋有房 spare 就要提供比人住咁
仲有地方大, 新淨就要成為聚腳地,
過時過節就要招呼成大棚親戚飲飲食食

翡翠宮

有啲人又會為左慳,真係接受到去人地屋企住,不會覺得不好意思。內地 ...
幾千都慳... 不如唔好黎啦

翡翠宮

mother904 發表於 22-12-23 13:37
所以佢而家好唔like,話已經開左口又要佢反口,我心諗佢都short short地,幾時搵左佢做我代言人邀請客人去 ...
佢無問過你地, 自己應承人, 係佢傻
面係人地俾, 假係自己丟
呢D 就正一攞假黎丟

翡翠宮

老翻太太 發表於 22-12-23 12:01
我好唔鐘意呢啲親戚,我媽,99類似呢款,有次同媽飲茶,咁啱佢朋友又喺度,佢朋友(我只見過兩三次)傾開在 ...

我有個親戚又係咁
佢個女去旅行
問我知唔知知
跟住問我有咩要佢買
大佬而家又唔係你去旅行真係!
我即刻同佢講無!香港乜都有唔洗佢買
為免佢唔知同佢個女講乜
跟住我再whatsapp 佢個女,講到明乜手信都唔洗買
玩得開心啲就得

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

mother904 發表於 22-12-23 13:37
所以佢而家好唔like,話已經開左口又要佢反口,我心諗佢都short short地,幾時搵左佢做我代言人邀請客人去 ...

其實你親戚B亂晒籠,次序應該係徵詢你意見,方便方便俾人住先。然後再問親戚A想唔想去你屋企住。佢就掉返轉,依家佢左右做人難,都唔怪得人

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔好在意呢d親戚咁講嘢 你直頭skip左佢 ,免傷自己身體
珍惜 感恩
You got this!!

珍珠宮

littlefunpig 發表於 22-12-23 14:04
我有個親戚又係咁
佢個女去旅行
問我知唔知知

令我諗起有次姑仔去旅行,當時大家一齊食緊飯,99話阿女下星期去日本,問我要唔要買嘢,我一口拒絕了,正所謂己所不欲 勿施於人,去旅行想relax真心唔想特登幫人買嘢

翡翠宮

畀面勳章

好在我冇咁既親戚。

坦白講,如果佢講到我唔收留佢地就去快餐店坐天光,我真係會唔知點拒絕,親戚一場,如果唔太過份,始終都想好黎好去。
日日是好日

首頁
34567...10

尾頁

跳至