時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

boaangel 發表於 23-2-10 14:54
今次重災區係土耳其,所以各國也集中幫助土耳其。

因為美歐制裁敘利亞,佢哋的制裁包括人道物資,無國家可以直接幫敘利亞的人民,幫就會直接被制裁,只有中俄喺呢個情況下幫佢哋,或者等ngo,相信救人的黃金72小時,敘利亞的災民無呢分的福氣

水晶宮

V_VPONG 發表於 23-2-10 08:45
係啦!連美國口中邪惡國家俄羅斯都去幫手又派食物,現在真係唔知邊國家邪惡
...

其實最邪惡就係美國佢自己

侯爵府

2024年龍年勳章

這裏評論的人有沒有參與救援

【土耳其敘利亞地震振災:本港捐款途徑】

香港世界宣明會(World Vision Hong Kong ): https://www.worldvision.org.hk/o ... earthquake-response

無國界醫生(Médecins Sans Frontières):msf.hk/quake_461

國際培幼會(香港)(Plan International Hong Kong):https://plan.gives/TurkeyEarthquakeAppeal_tc

香港救助兒童會(Save the Children Hong Kong):https://savethechildren.click/PTurkey_dTC

原文網址: 土耳其地震|土耳其駐香港總領事館籲港人捐物資 包括禦寒衣物 | 香港01 https://www.hk01.com/article/865 ... utm_medium=referral

水晶宮

eqqiqq 發表於 23-2-10 08:58
祝願自己國家要爭氣,越嚟越強

水晶宮

V_VPONG 發表於 23-2-10 08:45
係啦!連美國口中邪惡國家俄羅斯都去幫手又派食物,現在真係唔知邊國家邪惡
...

口口聲話自己係正義唔代表真係正義,誰才是正義事實擺在眼前

子爵府

BKFinder 發表於 23-2-10 12:12
你有你發言當然ok, 我某d post都因你回埋d政治野搬左去政治我一向冇嘈

係你今次又大量咁加政治野入來人地 ...

再重申多一次你講俄羅斯唔係政治嘢嗎?? 為何每次你開俄羅斯的帖都被版主移入時政?你最近係自由開的俄羅斯帖我無留過言(搬入時政就有),因為知我講乜咩你都唔會聽無謂浪費口水,你唔好老屈我!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

木土土 發表於 23-2-10 09:11
咪係,咁點解香港派人去土耳其,唔係敘利亞?因為政治立場,還是買美國怕?樓主係咪應該要求特首李家超作 ...

睇新聞,係應土耳其領事館要求

琥珀宮

平平常常 發表於 23-2-10 14:43
怕比美國制裁囉!香港靠金融,做事梗係要避重就輕。

當年滙豐香港分行咪因為怕比美國政府搞,為求自保砌 ...

你話我地特首李家超只派人去土耳其唔去敘利亞,係因為怕美國制裁?
哦。

子爵府

lihomahk 發表於 23-2-10 15:16
因為美歐制裁敘利亞,佢哋的制裁包括人道物資,無國家可以直接幫敘利亞的人民,幫就會直接被制裁,只有中 ...

侯爵府

eqqiqq 發表於 23-2-10 09:02
我都無抨琤針任何人,只感歎其他國家對敍利亞援助太少

以你字裏行間描述感同身受,真係要問下特首何解消防唔去敍利亞,那裏更需要人手。
另外,與其係度悲天憫人,不如付諸行動:捐款。大使館巳有戶口。

子爵府

木土土 發表於 23-2-10 15:38
你話我地特首李家超只派人去土耳其唔去敘利亞,係因為怕美國制裁?
哦。

唔清楚政府有無呢方面的考慮,就算真是怕制裁又有甚麼問題?美國以大欺小,敘利亞唔係一例子嗎?天災面前都唔會比其他人幫你

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

lihomahk 發表於 23-2-10 10:50
我真是睇咗樓主的開post 的發言很多次,請問那一句是攻擊救援人員?我反而覺得樓主感嘆美國的不仁道喎
...

我都係,好奇怪點解會有人亂咁解讀樓主意思
有d人如果唔係閱讀理解好差就係別有用心

子爵府

geminialing 發表於 23-2-10 18:01
我都係,好奇怪點解會有人亂咁解讀樓主意思
有d人如果唔係閱讀理解好差就係別有用心
...

現在我明啦,因拉上香港政府,引起爭拗,就可以搬入時政,美式的偽善就會有人講

男爵府

lihomahk 發表於 23-2-10 18:06
現在我明啦,因拉上香港政府,引起爭拗,就可以搬入時政,美式的偽善就會有人講
...

咁有d人成功左喇

珍珠宮

成你個頭咩,比著你係救援隊太太,帶埋子女送機,已經擔心老公此行,有人走埋來講樓主果幾句:

你只去土耳其,覺得敘利亞嘅人真係好可憐,大家都係人,土耳其有咁多國家去幫,唔通敍利亞啲唔係人咩?

咁,人地會冇不快?!

水晶宮

2024勳章

BKFinder 發表於 23-2-10 11:19
我各類新聞也有出,至於俄烏戰爭本身唔係政治,但好多人回埋d政治野,最後bk admin搬去政治,但我冇好似你 ...

唔好賴BK JM啦,呢兩個post無人應機咪又係被搬,說明俄烏戰爭本身就係時政議題

德國決定向烏克蘭供應豹2主戰坦克

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23647385

俄殺人狂魔要求赴俄烏前線參戰「貢獻專長」

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23647007

水晶宮

2024勳章

czl115 發表於 23-2-10 20:06
唔好賴BK JM啦,呢兩個post無人應機咪又係被搬,說明俄烏戰爭本身就係時政議題

德國決定向烏克蘭供應豹2 ...

更正一下,第二個post無被搬,可能無人舉

水晶宮

2024勳章

BKFinder 發表於 23-2-10 18:33
成你個頭咩,比著你係救援隊太太,帶埋子女送機,已經擔心老公此行,有人走埋來講樓主果幾句:

你只去土耳 ...

樓主講美國不是,你就拉到香港救援人員,唔怪之得咁多人話你閱讀障礙

珍珠宮

czl115 發表於 23-2-10 20:12
樓主講美國不是,你就拉到香港救援人員,唔怪之得咁多人話你閱讀障礙
你先閱讀障礙
就算佢冇提美國咁講都係冇感恩嘅心啦
難得救援隊千里去冒險!讚都冇句!

首頁

尾頁

跳至