自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

豬嘜仔 發表於 23-3-10 10:14
傳統教育唔係萬惡,我哋細個都係咁讀書、考試、成長。但我覺得童年係愉快,因為父母無迫我補習、上興趣班, ...

x 2

子爵府

傳統教育唔係萬惡,我哋細個都係咁讀書、考試、成長。但我覺得童年係愉快,因為父母無迫我補習、上興趣班, ...
家長和教育兩者都出左問題, 時代唔同, 資料發達左好多, 以前家長與家長之間無咩交流到, 同一樣傳統教育放係唔同時代效果都唔一樣, 而家咁多WS 谷, 知己知彼左, 知道呢種模式玩法要比併成績先有多D出路, 除非你有錢就可以唔跟主流玩法

男爵府

回覆樓主:

主要係家長心態,明明小朋友係b2資質,你要求佢有b1成績就會谷,小朋友就有壓力,如果小朋友到嗰個資質,只要教佢分配好時間已經有預期嘅成績,所以怪學校太谷,不如諗吓係咪自己小朋友資質未到,搞到要用哂所有時間先勉強達標,甚至未達標

girlbear    發表於 23-3-10 15:46

男爵府

lili05059210001 發表於 23-3-9 18:57
而家個個有乜都話教育制度有問題,但其實有得揀,可以去聽下 港台 返學有彎轉 香港仲有好多另類教育機構 ...

同意呀! 吾係樣樣野都迫住既

大宅

nancy29 發表於 23-3-10 11:03
主要係家長心態,明明小朋友係b2資質,你要求佢有b1成績就會谷,小朋友就有壓力,如果小朋友到嗰個資質,只 ...

完全認同

大宅

靚靚太 發表於 23-3-10 11:00
家長和教育兩者都出左問題, 時代唔同, 資料發達左好多, 以前家長與家長之間無咩交流到, 同一樣傳統教育放係 ...

以前係學生係自發去競爭,而家係家長迫去同同學競爭。
如果家長理性d唔好隨波逐流,好好觀察自己小朋友嘅優點、弱點,自己同自己比較進步,唔係同最高分比,咁大家壓力都會細啲

大宅

無話可說 發表於 23-3-10 10:19
一般市民可以點?香港社會係現實,睇學歴睇分數,第時大左先有好工好收入
...

根本就係 依家行業選擇愈來愈小
但人均學歷愈來愈高
新一代基本都係大專畢業
有大學學位既人根本多到變成基本學歷
如果連大學學位都無 連見工既機會都無
更唔好講話咩收入啦

象牙宮

阿玥兒 發表於 23-3-10 11:10
根本就係 依家行業選擇愈來愈小
但人均學歷愈來愈高
新一代基本都係大專畢業

行業選擇少,同埋公主王子嘆慣唔捱得,無學歴其實靠專業技能都搵到唔錯收入,係辛苦囉…長時間甚至要體力勞動!有學歴點都容易生活到,香港唔係外國,無可能學鬼佬咁自己種菜養雞過活

珍珠宮

lili05059210001 發表於 23-3-9 18:57
而家個個有乜都話教育制度有問題,但其實有得揀,可以去聽下 港台 返學有彎轉 香港仲有好多另類教育機構 ...

就算唔另類教育都唔覺有幾大壓力,
壓力大部分都源於家長比較 要求高。

大宅

無話可說 發表於 23-3-10 11:15
行業選擇少,同埋公主王子嘆慣唔捱得,無學歴其實靠專業技能都搵到唔錯收入,係辛苦囉…長時間甚至要體力 ...

所謂既專業技能係香港真係搵到錢?
地盤,人工係高,但出名拖糧,對工人安全無保障
唔係時時有工開
揸車 , 整車 , 都係普通2萬人工都未必有
做維修 亦都係2萬左右

大宅

mike89 發表於 23-3-10 11:18
就算唔另類教育都唔覺有幾大壓力,
壓力大部分都源於家長比較 要求高。
...

好少家長肯承認呢個事實,見同學媽媽經常為扣幾分鬧幾日就知。有時傾計話唔使補咁多習,又話小朋友喺屋企都係玩無聊嘢,不如出去學吓嘢!

真心問,童年唔可以無聊咩!?

象牙宮

阿玥兒 發表於 23-3-10 11:22
所謂既專業技能係香港真係搵到錢?
地盤,人工係高,但出名拖糧,對工人安全無保障
唔係時時有工開

司機而家普遍人工都有2萬,如果揸中港車人工仲高,因為而家市場越來越少人做職業司機,工時太長,後生都去揸九巴,有福利!地盤睇工種,某d位好專業要考牌,例如天秤真係4萬到有呀!維修要經驗,新人入大公司就一定低人工,夠資格自己開檔又另一回事啦!總之香港都係現實,另類教育第時就生存唔到係香港

大宅

主題應改做:香港教育其實(有錢)有得揀㗎!

子爵府

以前大家都唔補習,其中有人聰明少少或自律d,就超越其他人
而家教學越來越難,幼稚園小學化,小學中學化。我教個小學仔英文同中文文言文,係我以前中學先學,如果當年同年紀嘅我,做同一份卷可能比個仔低分

伯爵府

有錢有得簡

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

仲有之前就算中學畢業都好多工選擇,現在周街都係大學生,啲父母點會唔迫啲仔女呀?!
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

hfl2000 發表於 23-3-10 09:22
仲有明明自己仔女係B2甚至B3資質,符碌抽到入B1英中好開心周圍同人講嗰啲,就話只要佢入到B1到時就自自然 ...

阿囡就係當年B1尾B2頭,入咗B1直屬中學(唔係一條龍)讀得勁辛苦,加上疫情冇乜返學,適應唔到中學學習方式,個人超冇自信,完全冇動力讀書。

不過當年阿女就因為想同返啲同學仔一齊而想入,而我哋都覺得校風好,所以都想佢入返,咁起碼佢真係冇學壞。同埋我哋嗰區得一兩間B2,好大競爭。不過最後都係讀唔掂,去咗外國讀。好彩爛船都有三斤釘,去到第二度一般嘅學校,發覺自己原來唔係太差,自信返晒嚟,有動力學習。

子爵府

豬嘜仔 發表於 23-3-10 11:23
好少家長肯承認呢個事實,見同學媽媽經常為扣幾分鬧幾日就知。有時傾計話唔使補咁多習,又話小朋友喺屋企 ...

而家個社會補習風氣盛行, 8成小朋友都補習, 家長普遍覺得補習係必要, 補習係好正常, 溫測考和補習佔據大部分時間, 小朋友仲邊有時間發掘/發展其他方面既興趣呢

珍珠宮

redcatpanda 發表於 23-3-10 11:50
主題應改做:香港教育其實(有錢)有得揀㗎!

100%同意

大宅

靚靚太 發表於 23-3-10 12:33
而家個社會補習風氣盛行, 8成小朋友都補習, 家長普遍覺得補習係必要, 補習係好正常, 溫測考和補習佔據大部 ...

就係呢個風氣令小朋友窒息

首頁
34567...12

尾頁

跳至