自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

伯爵府

heilok 發表於 23-4-12 11:28
所以我唔認同內地先進,咩都可以電子繳費、電子攞票。真正先進係並行,cash 同電子貨幣都用得先啱。
我幾 ...

我響英國都好少用現金,一張debit card走天涯。

珍珠宮

天天天藍 發表於 23-4-12 10:22
上網睇話要銀行戶口,又要電話號碼,外國遊客去一兩個星期,應該唔會去開個戶口,如果用信用卡,係唔係好多 ...

我地都俾過現金, 一次咁多!個後生女好少見人俾現金, 個样有D驚訝

大宅

魚兒小寶貝 發表於 23-4-12 11:16
呢樣咪唔合理,明明係國家流通貨幣,因法例規定唔可以唔收 所以收 但 唔肯找返錢,咪即係搵笨,當然d人會 ...

咪傻啦,我試過喺去幾個唔同嘅內地機構辦証件(回鄉卡,駕駛執照之類),清一色唔收現金要微信支付,另外辦証預約都係用微信。

另外北京好多景點要用微信實名購票,然後微信付款。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都有比現金,可能我係東門找錢都方便

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

wcandtt 發表於 23-4-12 10:48
其實我都有呢個迷思,究竟啲遊客點樣去中國旅遊。

但係識用微信,真係好強勁又真係好方便, Elon Musk 曾 ...

一樣!
大陸人成日串香港落後,講到香港人唔識用手機支付,成日要排隊呀,而家咩年代呀
但佢哋落到嚟香港就唔會買八達通,永遠只識講一個中國,回歸幾多年啊,點解唔接受內地支付啊
又唔諗吓,大陸系統唔識同香港接軌,香港人攪內地支付難過登天(一年返果幾日,唔係要我特登平日請假去攪電話卡銀行戶口下話?)

珍珠宮

天天天藍 發表於 23-4-12 10:22
上網睇話要銀行戶口,又要電話號碼,外國遊客去一兩個星期,應該唔會去開個戶口,如果用信用卡,係唔係好多 ...

信用卡當然收啦,住酒店、去食飯、買衣服全部都收信用卡
另外當然可以用現金,地鐵充值可以用現金做,大城市地鐵卡可以比的士費
但當然,你要用網約車就唔方便

天天天藍    發表於 23-4-12 19:51

男爵府

俾現金會收,但未必有得找續。信用卡如Visa Master就真係唔普及,除非去酒店消費。最近我去廣州小區一間時裝店買嘢,因為大陸戶口就嚟用晒啲錢,諗住俾Visa佢話唔收,好彩有港幣佢話可以收

複式洋房

kk1979 發表於 23-4-12 12:16
香港支付寶. 去到遠D小店都收, 因為同大陸支付寶已經連上了.
CALL DIDI 都可以用香港支付寶CALL.

請問係咪要用大陸號碼電話才可以call 滴滴?

男爵府

最主要是九成以上的人都主動使用電子支付,包括我現在返大陸旅遊都只會帶少量現金以備不時之需,我記得唯數不多一定要用現金的情況,係搭巴士,因為我所擁有的所有電子支付都俾唔到錢,唯有用現金,還有有些本地人見到我比唔到錢,都會主動幫忙請我搭車。其實當大部分人都用電子支付,在市場上流通的現金一定唔多,商家都收唔到現金,又如何找續呢?而且當你慣了使用微信支付寶又怎會用返現金呢,尤其是除了假鈔問題,還有污糟。想當年我們會取笑大陸人質素低,因為人民幣通常都又霉又爛,這是人民把錢整污糟所致。

子爵府

認真, 香港人去有回鄉卡但冇國內戶口同國內電話, 都已經有好多位唔方便

外國人連回鄉卡都無, 就真係唔適合去內地自遊行

男爵府

andyman 發表於 23-4-12 13:49
而家BK好多外國人上咩? 你去錯地方問了, 可以去問番外國人討論區準確啲, 就算我答你用現金一定得, 你又信 ...
因為有外國朋友暑假時想約埋一齊返內地旅行,諗住去北京嗰啲,外國人冇太大興趣去大灣區,但其實我都搞唔掂,所以上嚟請教下。

子爵府

天天天藍 發表於 23-4-12 19:46
因為有外國朋友暑假時想約埋一齊返內地旅行,諗住去北京嗰啲,外國人冇太大興趣去大灣區,但其實我都搞唔掂 ...

唯一方法係你自己整晒個d內地戶口、電話、支付寶/微信, 然後佢跟實你

大宅

MommyPanel勳章

其實我都有呢個迷思

上個月尾經皇崗上深圳
諗住1卡兩號ok, 點知上唔到網, 諗住係關口買張電話卡, 關口個間舖話要下晝先有得買, 咁算, 搭地鐵去d大商場再睇下

去到地鐵站, 無一部售票機接受現金購票, 當時唔知去客務中心買, 結果開左個漫遊上網先可以用電子支付買到飛

好多人話電子支付好方便,我明白, 但一上唔到網已經企左係度

跟著去到商場想買杯咖啡, 個staff話你自己do QR code落單, 我試左但畀唔到錢, 但個staff其實唔係好想理我, 我講左一輪, 佢先肯幫我用佢部手機落單我再畀返現金佢

其實真係好唔friendly, 用到電子支付梗係好, 但用唔到都要畀d option㗎

男爵府

qpalzm 發表於 23-4-12 19:51
唯一方法係你自己整晒個d內地戶口、電話、支付寶/微信, 然後佢跟實你
...
因為我自己都唔識(想)搞,所以睇下朋友用外國人身份,會唔會有另一種方便啲嘅安排?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

因為有外國朋友暑假時想約埋一齊返內地旅行,諗住去北京嗰啲,外國人冇太大興趣去大灣區,但其實我都搞唔掂 ...

你有HK Alipay 同帶現金米得。

子爵府

天天天藍 發表於 23-4-12 19:59
因為我自己都唔識(想)搞,所以睇下朋友用外國人身份,會唔會有另一種方便啲嘅安排?
...

外國人點可能比香港人方便

有好多時book野, 要你入內地身份證/回鄉卡號碼, 內地電話號碼, 外國人即時企左係度了

男爵府

去外地旅行,都有交通卷、門票嗰啲係一定要用護照/外國人身份先買到,如果可以有呢啲儲值卡,只去一次半次嘅人,就唔使搞咁多嘢。

男爵府

qpalzm 發表於 23-4-12 20:03
外國人點可能比香港人方便

有好多時book野, 要你入內地身份證/回鄉卡號碼, 內地電話號碼, 外國人 ...

因為如果有就可以推俾佢去搞

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你帶隊就唔好去唔熟的地方啦。香港玩下幾好,橫掂你都唔太 like 大陸地方。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

天天天藍 發表於 23-4-12 19:59
...

64樓條link有晒教學,外國人唔使開戶都可以用。

首頁
34567...11

尾頁

跳至