自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

最好笑樓主老爺話決定帶孫返去,乜佢可以決定架咩

子爵府

睇完咁多回覆,我先知原來唔係我不孝或唔正常,因為佢地真係煩到我去到臨界點,明明個小朋友講話未放暑假都係要話返去,想點呀 ?
多謝各位,我會保護自己小朋友一定say no, 佢地唔開心佢地事,因為真係無理由拎走人地個仔去另一個地方一個月,佢地最叻話我係佢爺爺嫲嫲緊係會睇實佢啦 ! 但一去到我肯定真係分分鐘為隻雞唔見左個孫。
由老爺day one同我講時 (仲要講到決定左咁的口吻),話諗住7月15日帶去8月底返黎,我已好不爽,亦解釋返學、適應小一、就算第日小學假期都有功課做、學嘢唔會去咁耐,最多星期六我地都去,星期日返。
跟住有一日佢地走去上環睇船票價,同我講真係好平,我話你地返下去囉,我奶奶話咁你個仔又未有回鄉咭,我想帶埋佢返去見下D人,我無出聲。跟住斷斷續續係咁問、講都要帶佢返去。我估佢之前同鄉下的人講大左,話下次去一定帶粒孫過去。咁佢地成日覺得搭船去到碼頭落車有人車入去個鄉村就好安全,入到去就係自己地方。
到昨天,好好地喺佢屋企食完飯,講緊幼稚園最近返學係小一適應月,佢又突然講快D申請回鄉咭啦,等嫲嫲同你返鄉下。我仔話要問媽咪,佢即時唔出聲,我講左一句遲D先搞張咭無時間去。
點解係要推倒人地之前已經答應左11月底陪佢地返去,係要呢D時間走去,又熱又唔開冷氣,個個拎住把扇撥、接起晒D褲腳,棟起隻腳開住電視傾計。根本返去完全無諗過帶個孫出去行下 (要洗錢)。
有次我已經話人地鄉下的人來香港都係2日1夜,細路跟呀媽來,個個都為自己小朋友著想啦 (要返去溫書)

珍珠宮

回覆樓主:

其實咁,我會平衡下,去一次2日或3日的。

始終都要見下家人的

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

樓主冇惡意,只係剛好是你post.

其實我唔明,有人話曬孫,有啲咩好哂,阿孫身都未出,成就未見,得果幾歲人仔有乜好哂?

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

想當年 我男家家人話要帶我仔去街我都唔得
成日話要幫我手湊 我次次拒絕唔該哂
又話帶去深圳見大伯公 好想見下我仔
我答一句 : 唔好意思 做阿媽既我完全唔放心
有時又叫我老公問 我直頭話下次你直接拒絕唔使返黎再問 無可能
當年我仔得三歲
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

侯爵府

之緣 發表於 23-7-19 10:13
睇完咁多回覆,我先知原來唔係我不孝或唔正常,因為佢地真係煩到我去到臨界點,明明個小朋友講話未放暑假都 ...

去到臨界點唔反台真係好修養。。唔好俾老人家希望啦,你開條件佢哋唔濟就算數。

你有工返有收入唔使洗老人家既,係我就連呢啲嘢唔會有空聽。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

jenny729 發表於 23-7-19 09:14
我身邊的親戚,真人真事,爺嫲帶咗返去,只係住咗5日……. 小朋友就走左。大人喺屋入面傾計,由得個小朋友 ...

我老公個大哥當年就係咁走左
得幾歲 6299返工 比太麻湊
又係全部人掛住傾無留意個小朋友

所以我老公話佢細過成日比人用條繩綁住企晌屋外面 聽見到心酸
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

子爵府

回覆 littlefunpig 的帖子

呢個都係好主意,講明唔想住喺人地屋企,自己住酒店,間中入返村見下親戚食兩晚飯,之後帶仔出去人盯人咁睇實,最多4日返黎香港。

公爵府

老公咩意見

大宅

通常平時唔幫手湊先最鍾意用呢個方式,重要阿媽唔好一齊返,咁先顯得自己重要,因為平時無照顧開,如果有選擇一定唔跟佢

子爵府

回覆 kwhkwh 的帖子

嗰下真係臨界點加上昨晚係奶奶牛一,我唔會反枱,都無黑臉只係已經無表情唔解釋任何嘢話遲D搞,唔會呢個暑假。

子爵府

kwhkwh 發表於 23-7-19 10:20
樓主冇惡意,只係剛好是你post.

其實我唔明,有人話曬孫,有啲咩好哂,阿孫身都未出,成就未見,得果幾 ...

老人家喜歡被人睇...被人讚...被人氹...
三代同堂
兒孫滿堂
父慈子孝
個孫精靈
似足爺爺

littlefunpig    發表於 23-7-19 10:39
kwhkwh    發表於 23-7-19 10:37

子爵府

回覆 huikaman 的帖子

佢喺我個仔1-2歲時幫手照顧日頭,無過夜,仔由出世到宜家無離開過我,住醫院2晚都係我陪。我記得疫情前我地帶仔去日本4日佢話掛死佢,我宜家諗返,佢唔諗下佢帶走一個月我地點?

水晶宮

BK Milk勳章

之緣 發表於 23-7-19 00:42
老爺奶奶好鍾意返鄉下,疫情後未返過去,成日心思思想返去,佢地覺得我個仔都6歲,佢地自己handle到(72及7 ...

直接拒絕,
無謂兜圈,
無我小朋友唔可以番大陸,
我暫時無興趣番鄉下

子爵府

回覆 alicego62 的帖子

唔去 ! 12歲先申請回鄉咭 !只係佢地成日喺老公唔在場煩我

水晶宮

BK Milk勳章

之緣 發表於 23-7-19 01:19
我連申請都唔申請住…
佢地又一把年紀可能真係想帶孫返去威(大仔係第一個孫、我細仔係第二個孫暫時that’ ...

申請又點?
你直接拒絕啦,
呢啲唔怕做衰人,
我小朋友無人夠膽郁,
就係我夠直接

kwhkwh    發表於 23-7-19 10:41

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

想帶返去鄉下係正常既,不過就應該成家人返,或者父或母其中一個同行

侯爵府

之緣 發表於 23-7-19 10:38
回覆 alicego62 的帖子

唔去 ! 12歲先申請回鄉咭 !只係佢地成日喺老公唔在場煩我
既然老公撐有恃無恐添啦,怕老人家有牙

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

唔好話6歲,幾多歲我都唔會比,我老公又係成日話想帶嗰仔跟佢返老家,見下啲親戚長輩。但我仔係有濕疹,飲食真係要好小心。内地人飲食一定落味精,跟佢返去一定爆發。我冇濕疹跟老公返過2次都比蚤咬到全身都係,而佢就冇事。

所以我堅持唔比阿仔跟佢阿爸返老家。

公爵府

kwhkwh 發表於 23-7-19 09:58
咁而家你拎番證件未?

俾我一定反台兼報警!

renew ge時候拎番la,我要同老公鬧交左幾次,佢先去問99拎番,家下姑仔都生左B,又唔見佢keep住外孫d證件

首頁
34567...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊