自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我之前試過幾次,有一次半夜頂唔順去急症,算快見醫生,仲打咗止痛針,好快冇事,之後自己配定D藥,去邊都帶住

大宅

樓主你頂到咁耐算好勁,我一中招真係痛到9秒9去醫院(如果係半夜出事)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

lily-of-valley 發表於 23-8-19 21:07
好易痛過, 我而家成日有時隐隐痛, 好在去濕茶頂到。Take care

我其實初初起果陣,真係以為濕重,想飲支5花茶。 不過依家食埋d抗生素抖1,2日. 我都飲返支先。因為以前有呢個感覺 (好似屙極都唔清)都有飲。當時ok又止到。
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

PINKI1025 發表於 23-8-19 23:15
我之前試過幾次,有一次半夜頂唔順去急症,算快見醫生,仲打咗止痛針,好快冇事,之後自己配定D藥,去邊都 ...

我當時真係有諗去急症㗎 但我驚去到會等好耐好耐,之後個腦淨係諗到,等到9點即落樓下登記咋。

係,想請問你,自己配藥,係咪就咁去(十)字藥房配。

翡翠宮

ericawingwing 發表於 23-8-19 23:21
樓主你頂到咁耐算好勁,我一中招真係痛到9秒9去醫院(如果係半夜出事)
...

我估唔到,原來去急症唔使等好耐,加上當時真係2,3分鐘就要去一次,唔夠膽去咁遠。

大宅

想問私家醫生開邊隻藥? 想去藥房配定旁身

大宅

mrsjacky 發表於 23-8-17 00:18
我試過兩次,真係驚左,又痛又急又密,又唔係有野痾,痴線。但我發現只要即刻飲大量水,係會舒服返啲,最少 ...

我有一排都係咁,睇完醫生好返晒後,就響出面藥房買定幾盒呢款藥,因為要食足七日,唔想急起上嚟冇藥食會好痛苦

大宅

goodbabi 發表於 23-8-19 23:37
想問私家醫生開邊隻藥? 想去藥房配定旁身

之前醫生開呢隻藥俾我,每日3次要食足7日,所以屋企買定幾盒看門口。
第一次睇嗰位醫生只開3日藥,結果一星期左右又再復發,另一位醫生開同樣嘅藥但7日療程,半年冇翻發
attach1/tmp/phpNZxE9O

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

大少拉 發表於 23-8-19 23:23
我其實初初起果陣,真係以為濕重,想飲支5花茶。 不過依家食埋d抗生素抖1,2日. 我都飲返支先。因為以前有 ...
我飲五花茶唔得,要去濕茶至得。 竹蔗茅根都得, 但要多D茅根加田貫草。 但前幾月就唔得,卒之食咗7日抗生素。 但茅根涼, 如寒底驚暈。 我未試過尿道炎要食抗生素。 以前睇過中醫又得。 但而家個中醫去了。 我揾唔返夾到我的中醫。

男爵府

大少拉 發表於 23-8-19 23:25
我當時真係有諗去急症㗎 但我驚去到會等好耐好耐,之後個腦淨係諗到,等到9點即落樓下登記咋。

...

係呀!我攞住D藥袋去叫佢配返一樣就得,不過佢多數都話同成份,唔同廠可唔可以,咁我覺得成份一樣,冇問題。
之後再試過兩次,一開始覺得唔對路,我食配嘅藥,好彩地好快好返

男爵府

SweetHeartBaby 發表於 23-8-19 23:42
之前醫生開呢隻藥俾我,每日3次要食足7日,所以屋企買定幾盒看門口。
第一次睇嗰位醫生只開3日藥,結果一 ...

我都有買哩隻藥看門口呀,佢係二合一,方便袋係袋

伯爵府

真係痛到發癲,所以要久不久食紅莓素

大宅

PINKI1025 發表於 23-8-20 00:09
我都有買哩隻藥看門口呀,佢係二合一,方便袋係袋

請問二合一是什麼意?

男爵府

DATE456 發表於 23-8-20 00:18
請問二合一是什麼意?

我係急症室睇醫生開嘅藥,我攞住D藥袋去藥房配藥,佢都係俾尿可靈俾我,我對過個主要嗰兩個成份(抗生素同啡豆橙尿嗰隻藥)都係一樣,所以我叫佢二合一,唔好意思,令你誤會

男爵府

大少拉 發表於 23-8-17 09:24
原來可以咁快,我成日以為急症會覺得小事,會有排等。

排次緊急即係有排等
可能佢個次咁岩無人咋

翡翠宮

lily-of-valley 發表於 23-8-19 23:43
我飲五花茶唔得,要去濕茶至得。 竹蔗茅根都得, 但要多D茅根加田貫草。 但前幾月就唔得,卒之食咗7日抗生 ...

我以前覺得好濕,都係買x福堂嘅5花茶飲,飲完會好舒服。

翡翠宮

PINKI1025 發表於 23-8-20 00:06
係呀!我攞住D藥袋去叫佢配返一樣就得,不過佢多數都話同成份,唔同廠可唔可以,咁我覺得成份一樣,冇問題 ...

我樓下無十字藥房,但會去第2區到配。 仲想問,樓上有位會員有盒(尿可靈)係咪都得㗎? 因為我見你叫佢2合1。 如果得,我想個點食。 開水飲?就咁成包啪入口?

唔好意思,咁多嘢問。

翡翠宮

QQ_panda 發表於 23-8-20 09:27
排次緊急即係有排等
可能佢個次咁岩無人咋

明白。

大宅

PINKI1025 發表於 23-8-20 09:01
我係急症室睇醫生開嘅藥,我攞住D藥袋去藥房配藥,佢都係俾尿可靈俾我,我對過個主要嗰兩個成份(抗生素同 ...

多謝你回覆,謝謝

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

大少拉 發表於 23-8-20 11:31
我以前覺得好濕,都係買x福堂嘅5花茶飲,飲完會好舒服。
咁好, 自己煲, 足料D。 好易。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊