自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

anna59 發表於 23-9-3 23:04
蘇同學精神有問題?
路透社講,我無辦法fact check, 平時鍾意睇下青少年犯罪個案,覺得似。

大宅

豬仔mami 發表於 23-9-3 21:54
已是四年前發生的,現在他們已畢業,女同學已出國留學,個媽媽將事件向東張說出來是希望不要有同樣事情發 ...
教會背景!!! 我哋暫時只可幫推~~~

伯爵府

feifei_baby 發表於 23-9-3 20:47
好多時未必是技巧問題,是有冇心嘅問題,
其實嚴重行為問題,可以聯絡警署,讓警察親自向佢解釋該行為的刑 ...

有冇心都要睇校董會,好多時都係想多一事不如少一事!

報警既作用唔大,而且警方未必受理,有時警方重會叫你去其他部門做投訴,就好似哩件事咁,相信佢會話建議你去教育投訴並要求作出跟進,而警方只會落簿做記錄,但冇任何跟進!

公爵府

mybabylove 發表於 23-9-3 23:35

報警既作用唔大,而且警方未必受理,有時警方重會 ...

學校可以用以下途徑
attach1/tmp/phpXtTSpe

大宅

BBJOJO 發表於 23-9-3 22:47
唔好意思
我冇睇到,可唔可以簡單話畀我知
男同學點樣欺凌個女同學呀

馬鞍山一名中學女生被同班4名男同學持續語言欺凌,致患上焦慮症要休學。該名女生在2019年讀中三時因交了男朋友,被4名男同窗在網絡遊戲及社交平台中指她濫交等,以言語及文字大肆辱罵

大宅

BBJOJO 發表於 23-9-3 22:47
唔好意思
我冇睇到,可唔可以簡單話畀我知
男同學點樣欺凌個女同學呀
東張西望 | 中學女生遭四名男同學言語攻擊
https://youtu.be/aLxKsu1qVDg?si=ynwFa4VnByBfSYvl

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

個女仔媽媽真係好堅強,為公義,唔向惡勢力低頭。
而呢間學校到依家仲欠呢位女同學和家長一個正式嘅道歉。

男爵府

kerotan 發表於 23-9-3 20:10
張女士嘅堅持是對兒女關愛及好榜樣。 他們一家幸福互相支持 祝福未來日子會更開心快樂

對比蘇 ...

張女士做得好好,令個女上咗寶貴一課。反而校長,老師,蘇同學,蘇父母,還有教育局,當時教育局局長要出嚟向張女士一家道歉。真係好難想像4年抗爭到底,最後要上法庭;仲話年青人社會的未來棟樑,教育局點做野?點擔起社會的棟樑決策局?係唔係每次要上法庭,才可以得到正確回覆?

請特首,政務司,教育局可以出嚟解釋一下嗎?

大宅

囡囡受欺凌向學校求助投訴到教育局無效 最終成功告到高等法院https://www.mytvsuper.com/tc/sco ... 9%E6%B3%95%E9%99%A2

寶石宮

2024年龍年勳章

MLFF 發表於 23-9-4 00:57
馬鞍山一名中學女生被同班4名男同學持續語言欺凌,致患上焦慮症要休學。該名女生在2019年讀中三時因交了男 ...

明白
幸福可以好簡單

大宅

DorothyTsang 發表於 23-9-4 01:11
個女仔媽媽真係好堅強,為公義,唔向惡勢力低頭。
而呢間學校到依家仲欠呢位女同學和家長一個正式嘅道歉。
...
睇咗尋晚東張,原來女仔媽媽同個女都堅強,我初頭怕佢哋投訴無門。間學校就好似間學店緊,懶懶閑,吹佢唔脹

大宅

大拇指 發表於 23-9-4 01:19
張女士做得好好,令個女上咗寶貴一課。反而校長,老師,蘇同學,蘇父母,還有教育局,當時教育局局長要出 ...
教育局應接到投訴就要一齊去學校開會,單方面睇學校會議紀錄根本唔合理。張女士話就話勝數,但學校,教育局政策先係真正可避免欺凌事件發生。

子爵府

mybabylove 發表於 23-9-3 23:35

報警既作用唔大,而且警方未必受理,有時警方重會 ...

估計報警應該唔授理因為無身體暴力行為。佢只是言語暴力,網上欺凌

大宅

呢啲咁嘅所謂老師,真係枉為人師,只係厄飯食

大宅

睇完兩集東張西望,了解多咗件事,我睇法有啲唔同。 如果我係張女士第一次都會選擇相信學校,但開學再次受欺凌,我會轉校。相信張女士過程中係會觀察到蘇同學性格固執甚至係SEN,而自己青春期女兒日日見到蘇同學,難免忍唔住會回駁,留低係間學校根本冇好處,做事唔係純講對錯,係講最適當。另跟據張女士所講辦學團體基督教香港崇真會真係好有問題。

大宅

在教育王國見澳門教育及青年發展局這篇文章提及校方處理欺凌方法,值得參考。

「學校可以如何處理欺凌事件
  處理欺凌事件,委實大有困難。按照常理,欺凌事故只需要簡單地處罰。但在這情況下,常理並不怎樣合用,概因懲罰既不能減少欺凌,也不能增加理想的非欺凌行為,相反,可能會引來報復。有時把施虐者及受害者帶往一處安全環境,未嘗不是有效的處理方法,亦可安排兩者在課室中坦誠討論及作單對單的輔導,又或者由老師在班上剖析受害者感受,再讓各人對此發表意見,繼而個別輔導,這種處理方法的即時成功率為80% ,再經三至五週的跟進,更有額外的14% 成效。再說,某些制裁是必須的,如調離此組(班房)、取消某些小息及午餐時間的特惠待遇、留堂、禁止參與特別項目或外遊、獨處反省,或者家長、社會服務甚至警方的介入。」

https://www.dsedj.gov.mo/cre/tmag/11/2-1.htm

珍珠宮

溘院最終點判蘇同學

大宅

回覆 sanjoe 的帖子

張女士勝訴,無具體講點判,叫做出咗啖氣,亦幫後人起阻嚇作用。民事訴訟估計罰堂費加賠部份律師費俾張女士。

珍珠宮

MLFF 發表於 23-9-3 18:59
同意,可惜因為移民好缺老師,希望唔會濫竽充數。教育好緊要,我認同內地叫小朋友上堂學做家務,分擔責任。 ...

老師唔見得係好人,我仔初中時就因我嘅投訴(政見)問題俾班衰黃老師搞,佢嗰兩年完全冇曬自信,無曬自我價值,佢哋因好少事俾我仔操行唔及格連想轉校都轉唔到,我老公係投訴到教育署,佢哋介入先解決到件事,慶幸去到新校,好快就變返做正常人。

大宅

三國1 發表於 23-9-5 17:00
老師唔見得係好人,我仔初中時就因我嘅投訴(政見)問題俾班衰黃老師搞,佢嗰兩年完全冇曬自信,無曬自我 ...
黃人係可以偏激到可怕,可恨!你老公犀利,試範俾個仔睇作為父親要點保護孩子👍👍

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊