自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

回覆 WpcP 的帖子

唔好咁天真啦, 老師雖可以幫你但隨時都會出事,甚至隨時俾欺凌者同學們玩番轉頭。
好多欺凌者咁大膽去蝦人係因為佢有好多朋友支持, 班上好有勢力, 而呢班黨手法雖然相對冇欺凌者咁主力但仍不容小覤。同時受害人通常被孤立排擠冇人幫忙。因為要指控人都要證據, 就算受害人向老師投訴, 老師問起, 欺凌者同佢d同黨夾哂口供跟本告佢哋唔入, 然後仲要俾學生唱衰話偏袒受害人。

「惡豬乸」都係馬崇的學生, 就係之前提及「公主癌校花」的重要黨羽之一。欺凌人本來都唔係d咩光彩嘢, 佢反而仲好光榮自豪咁講話:「我歧視xxx(受害人)。」正常人就算參與欺凌都唔會咁明目張膽, 條友真係擦鞋擦上癮。然後藉住有「公主癌校花」包疵, 對人態度又凶又差。試過體育堂老師安排玩閃避球, 講明因安全理由只可以向頸以下位置擲, 「惡豬乸」居然借機會針對受害人近頭頸的位置去擲, 雖然老師都睇到所以嗰球唔計分, 但欺凌真係無處不在, 如果真係中到應, 隨時去醫院做手術一d都唔出奇。

但其實真係好扭曲, 係人都知欺凌係唔啱㗎啦, 仲要以欺凌行為為榮、自豪。 都唔知馬崇點解教到d咁嘅學生出嚟。

公爵府

回覆樓主:

真係垃圾學校

男爵府

米菲媽媽 發表於 23-9-5 22:12
越睇啲留言越恐怖
真係好擔心,幾年後我小朋友,如果派中學入到就大鑊喇
...

我都係咁話,過幾年就升中,身為媽媽,我唔係最擔心佢成績,反而係擔心欺凌呢樣嘢,間唔中聽到呢啲就恐怖

我想當年讀間中學banding都係中間,唔係Band 1亦都唔係最差,好幸運我中學生涯都屬於純樸,眼見無咩欺凌事件喺我面前發生過

大宅

IvanChanGD 發表於 23-9-6 19:39
就我個人而言,通常會保持低調、保持沉默、唔好多口,減少溝通避免欺凌者注意。
但有時欺凌者會主 ...

因為可能佢都想呃自己, 被人蝦都無乜大不了。淚流滿面都唔會有人幫到自己。
笑住咁每日返地獄。

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

其實馬鞍山d學校真係好

民房

講多件事俾大家聽, 馬鞍山崇真中學訓導組成日扮公正, 但佢哋係點樣調查?

例如A同學向訓導老師投訴B同學欺凌, 訓導老師向B同學查證時,係會向B開哂A同學全名和指控B的原因。而且欺凌者通常有勢力又知邊個投訴佢, 你哋覺得仲有冇人會敢去投訴? 唔驚俾欺凌者尋仇?

至於呢個做法, 老師係咪真係有心去幫人,就真係見仁見智

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊