自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

0ooxoo0 發表於 23-9-23 03:40
睇到嚟#32樓,終於睇到jm你話「放過佢家姐細佬」!

真係睇唔慣突然間咁多JM對「夫家人」如此厚愛!

呢個個案就算細佬太太都好關心兩個大伯,背後仍然有太多未知之數,同意你所講,唔應該將責任放在兄弟姊妹身上。

事實上家姐隨時年過60,自己都係長者,細佬平日要返工,仲有自己家庭要照顧,有打電話但阿哥唔聽,上過去拍門對方又唔肯開門,不過講過嘢知佢哋無事,話唔駛幫,咁就未必會走去報警,亦未必想到會發生咁嘅事。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

都照顧左兩兄弟50幾年,媽媽自己有病在身 之後走左都一樣無人照顧,解脫都係一件好事

侯爵府

meowmeow34 發表於 23-9-22 23:42
睇新聞話有一個家姐&一對孖生細佬, 細佬3個月前上過去探佢哋隔住門口傾咗兩句, 之後居然再冇理過兩個哥 ...

其實個阿媽最清楚兩兄弟不能自理既狀況去到邊,屋企仲有咩食物,有冇人幫等。。。如果個阿媽入咗院咁耐,除非昏迷咗或老人痴呆,否則個阿媽自己明知兩兄弟冇人理分分鐘餓死,點解唔求救揾人幫或找社工之類。如果報導屬實,其實個阿媽間接也是兇手,但始終新聞冇詳細報導,好難評論,但總之好似唔合理,個阿媽入咗院已經四個月。

男爵府

hexichen 發表於 23-9-22 23:45
我見到新聞有講,有一個家姐兩個孖生細佬
但是各有家庭
誰能隨傳隨到呢?

旁人總是最易做,講兩句問點解唔幫、咁都唔幫,最易。

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

一家唔知一家事
網上太多批評會否對受害人其他家庭成員唔公平?你估人地家人唔難過、唔傷心?唔知明細,就唔好審判官上身亂批評,please!

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

伯爵府

睇新聞話有一個家姐&一對孖生細佬, 細佬3個月前上過去探佢哋隔住門口傾咗兩句, 之後居然再冇理過兩個哥 ...
唔出奇,可能驚日後阿媽百年歸老要佢地負責照顧,所以寧願唔再知唔再理,你死你事算

伯爵府

薯圈 發表於 23-9-23 07:53
就算自己有家庭,但媽媽入院已超過3個月,嚴重智障兄弟在家不願開門,唔係話要日日去探佢地,揾唔到人幫手 ...
咪係,而家唔係道德綁架要佢D兄弟姊姐24小時照顧,係你知佢兩個兄弟係完全無自理能力,係咪都應該搵社工或其他機構幫手,睇下有冇辦法提供協助呀?佢地兩兄弟唔俾人幫手確係一個問題,但你知係問題唔去解決而選擇理唔到佢地,而家就變成悲劇了~

子爵府

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章

其實係解脫,照顧成年智障人士好辛苦,尤其體力上,唔知兩兄弟有無排緊院舍。

至於佢d親友,其實人地都有家庭,亦可能要工作,幫得幾多丫

男爵府

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

做個靚太 發表於 23-9-23 08:58
做法一定唔同,因為大家有唔同際遇,假設性問題無意思~
就算自己好,唔代表可以去道德綁架或去指責人地, ...

呢啲正正係最近我感同身受嘅事。
外邊三姑六婆說三道四,我點對我父母、我父母點對我只有我同我妹妹最清楚!
我同妹妹商量好,假如塘邊鶴們再多多意見,我會簽紙將我爸媽送俾佢哋,佢哋負責生養死葬,我放棄所有物業財產,睇吓邊個再多事!

男爵府

0ooxoo0 發表於 23-9-23 02:12
希望呢件不幸事件可以“點醒”嗰啲帶有「目的性」而想生多一個嘅父母……

例如:

我寧願留返個錢阿女,
兄弟姊妹呢啲嘢冇準。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

meowmeow34 發表於 23-9-22 23:24
咁呢個正常嘅細佬明知兩個哥哥冇自理能力, 居然又唔理咁耐,搞到佢哋餓死? 真係無言
兩個親 ...

個細佬上門探都俾佢地趕,拒絕人地幫又有咩可以做到呢。。
阿媽5月入院,細佬6月探過,之後打過電話但又唔聽。
屋裡面食物唔會由5月夠食到9月?可能中間都有人接濟食物?
同埋阿媽自知2兄弟不能自理,佢有無搵過人去幫手呢?
其實可能依家反而係阿媽既解脫

珊瑚宮

2024年龍年勳章

一罐可樂 發表於 23-9-22 23:51
希望2 位死者安息

秀茂坪邨今日(22日)發生雙屍命案,揭發一對智力有問題的五旬兄弟,因停止 ...

自己都唔肯俾人幫,所以唔可以怪其他人

象牙宮

回覆樓主:

唉!媽媽唔係大病住得耐,如果自己無報比社工知,可能就會無人知無人理!就算兄弟姊妹,相信都好疏離,唔係點會餓死丫

珍珠宮

慘劇RIP

大宅

其實係咪丫媽入左醫院都冇人知?~

別墅

juniormiu 發表於 23-9-23 11:40
咪係,而家唔係道德綁架要佢D兄弟姊姐24小時照顧,係你知佢兩個兄弟係完全無自理能力,係咪都應該搵社工或 ...

講就容易。你估真係揾社工或機構就有用?機構暫託位經常full的。社工可能忙到根本連電話都冇時間接聽。
就算報警,警察來到,見到兩兄弟仲清醒識講野,兩兄弟又話不需要幫助,警察都做唔到咩野

子爵府

明知兩個不能自理嘅細佬係屋入面,點都要爆門入去啦, 好難理解點解其他兄弟姊妹有得佢哋喺屋企唔理

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊