自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

Froggy_joe 發表於 23-10-15 23:46
日本喎
畀我一定跟埋去食、玩先再諗
再唔係順便學日文、讀書,不知幾開心

x 2

日本咁好玩好食, 俾我一定跟過去

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得過咗40歲仲有呢個機會要把握
向好方便諗 去日本又唔係去美國 生活文化易接受好多 有咩事幾個鐘就返到香港

男爵府

回覆樓主:

冇小朋友,更加無後顧之憂,我會跟埋去

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

ming200210 發表於 23-10-16 00:02
我係香港有工作架,坦白講,工作我無咩事業心,唔會話放唔低。娘家果邊其實都唔係問題,因為有其他兄弟姐 ...

朋友佢地10幾年前新婚,男既又係 station 去日本,女既好快quit 左跟過去,女既本身都唔識日文架,男既其實都唔識 而家都好流利

其實個邊都好多hk 人,佢地平日有同hk 人 hang out, 而家就日本朋友都好多,老婆以前有出去學日文 學整面包,都好多野學.... 慢慢就會識到朋友,有自己圈子

日本又近,咁多朋友飛過去 揾下你,你又返下黎,最正我朋友佢地weekend 成日國內遊 好開心

大宅

2023年兔年勳章

回覆樓主:

過咗去先,嘗試下,如果真係唔太理想,先返嚟,兩邊走。一開始就咁抗拒,睇嚟你愛自己多過愛佢。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

試下先,試一年,如果去到有任何不妥才再作打算。。。現階段想不到strong reason不去。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我係香港有工作架,坦白講,工作我無咩事業心,唔會話放唔低。娘家果邊其實都唔係問題,因為有其他兄弟姐 ...
見你強調咗幾次去到日本冇安全感,但同老公分隔兩地咪仲冇安全感!俾我實一齊去,去到先學日文。

侯爵府

牛年勳章

其實老實講,呢個case話就話老公有得揀,但其實咁嘅機會對佢嚟講咁難得,所以根本唔存在放棄呢個option,仲要已經40+,唔去幾時去。至於樓主,如自己事業同娘家都唔係一個取捨理由,如果係我一定跟咗先,去到慢慢pick up學日文,相信住有心學住一兩年一定溝通到,而且而家網絡發達,去到一定搵到一班同你一樣人在日本嘅港人,再建立返自己嘅人際網絡,住落再定期來回日本香港又可以

子爵府

ming200210 發表於 23-10-15 23:40
岩岩結婚,老公公司通知佢調去日本做野,其實係升職既,人工福利都好好,但就要長留當地。問題就係我唔知跟 ...

咁係跟埋去啦,啲日本妹好開放,好細個已經出嚟揾錢,妳放心咩?

珍珠宮

回覆樓主:

一定跟,咪去學日文囉

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

介唔介意講你老公係做邊行,都要睇下行業前景,值唔值得破釜沈舟咁過去

男爵府

2024年龍年勳章

當然去啦 日本你去藥房搵份工做都得 個度大把中國人做

珍珠宮

虎到金來勳章

你嘅情況我會過,你可以香港日本兩邊走架嘛,日本咁近,去學下日文囉,無負擔無咩野要考慮

伯爵府

jollyma 發表於 23-10-16 08:32
介唔介意講你老公係做邊行,都要睇下行業前景,值唔值得破釜沈舟咁過去
...

破咩釜啫……人地老公就係過去升職加薪呀!肯定係管理層……而家點解日本咁多人都要特登搵佢老公過去?即係佢老公叻仔囉,仲要日文流利!人工一定唔低啦!

別墅

糯米米糍 發表於 23-10-16 08:21
其實老實講,呢個case話就話老公有得揀,但其實咁嘅機會對佢嚟講咁難得,所以根本唔存在放棄呢個option,仲 ...

係丫,有人問唔可以留香港咩,留低有能力都有得升啦。
家下個機會就係去日本,人工高左個double 唔止、有埋housing 同其他福利,之後老公管轄既範疇多左好多。呢個機會留係香港唔會有既,我真係唔會開口叫佢放棄,唯有係自己調節/適應

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

ming200210 發表於 23-10-16 08:48
係丫,有人問唔可以留香港咩,留低有能力都有得升啦。
家下個機會就係去日本,人工高左個double 唔止、有 ...

機會唔係人人都有,怕去到冇朋友冇照應我又覺得唔駛擔心,社交媒體可以揾下在外地生活的香港人嘛

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

梗係跟埋過去啦

別墅

crazypaper 發表於 23-10-16 07:52
係幾頭痛,
一方面同老公分開唔太好,無論新婚又好,結咗好耐婚都好,同老公分隔異地都唔太理想,
第二方面 ...

我哋年紀都大,唔生架啦。
經濟都唔會有問題,因為佢人工福利加左好多,夠cover 我唔做果份。只係我真係純粹跟佢過去,無工作又唔洗湊仔,
問題唔係我唔想搵,而係拎配偶visa 過去,正式黎講係係唔可以工作。

子爵府

大家唔記核廢水lar咁快?

子爵府

BK唔係好反對gei mei, 而家一面倒支持?

首頁
34567...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊