自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

建議你搵學校社工同佢傾下,問下點解唔想做,係咪有乜唔開心,佢哋比較識同D學生傾
收電話就做唔到啦,都中一又反叛期,唔能夠硬碰硬。
希望佢盡快醒覺。

大宅

我仔中一時都係沉迷手機,成日唔寫手冊,跟住欠交。做父母嘅都係唯有勸佢自律嘅重要,同埋解釋俾佢知學校嘅事係好好好重要,佢一定要搵到方法完成。

收手機係唔work 嘅,因為叫佢離開部機好似仲慘過割佢忽肉咁。只能要求佢放遠少少、較靜音、將部機反轉、唔好見到message 彈出嚟、總之試吓一定時間之內專心做功課唔睇手機唔覆message 。

後來大大吓,慢慢改變咗,搵到佢記得學校嘢嘅方法,依家少咗唔記得呢樣嗰樣。

重點係當年冇因為佢咁樣而傷害咗親子感情,同埋冇令到佢唔中意返學。之後先至有機會去改善同進步。人係要時間成長的。

男爵府

小mama 發表於 23-10-24 13:32
唔得啦,佢連家課冊都未必寫得齊
之前小學都係靠家長group問其他人

我仔中學後未寫過手冊,中一高峰欠廿幾次功課,爭留堂到學期尾都未還曬。。。。今年中二都無寫手冊,但我開學前同佢講,你大啦,又多練習放得夜,你一定要小息溫下默書,做緊d功課,唔係夜晚返屋企攪唔掂呀。。。。佢暫時呢兩個月都做到,好似突然諗到s野。。。雖然格都仲係咁衰

珍珠宮

可能係資優

大宅

小mama 發表於 23-10-24 13:21
心都灰埋,老師打黎話佢欠交左6次功課,每晚我都有問佢做完功課未,佢答我做晒

唉,好難教,學校已經出左警 ...

唔好咁緊張先
中學好多瑣碎功課
默書簽改都叫一份
自行對答案又叫一份
同小學好唔同
好容易欠
應該有一些同學都係咁
點會咁容易踢出校
十二年免費教育冇咁容易踢出校
唔好鬧住
鬧係最冇用
同佢分析有乜方法可改善就夠
不要破壞親子關係
小mama加油
育兒道路漫長呀

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

回覆樓主:

現在細路讀書,唔止佢哋有壓力,家長都有,唔係怕佢讀唔成,係怕佢玩笨豬跳。

珍珠宮

我仔中一時有半年時間都有你講呢種情況
佢試過一份功課欠六次
你無睇錯,係老師追完又追、追完又追
因為個份功課十分重要,老師係逼於無奈的情況之下搵我

但老師唔係要我鬧佢,係要我幫一幫佢
老師解釋其實升上中一(特別係band1英中),好多學生(特別係男仔),未習慣中學交功課的模式
好多係今日講份功課,可能係十日後先交
唔同小學即日鮮
佢話有三份之一班都係咁,叫我千祈唔好鬧佢
學校和老師會慢慢跟進

學校果然有方法,之後阿仔適應到,再無同樣的事發生
去到中二所有溫習、功課自動波
中三成績大躍進

十分感謝學校的耐心教導和栽培

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我仔中學係,欠交功課要放學後留堂完成才可以走。

男爵府

Froggy_joe 發表於 23-10-25 03:27
我仔中一時有半年時間都有你講呢種情況
佢試過一份功課欠六次
你無睇錯,係老師追完又追、追完又追

邊間英中咁好

子爵府

小mama 發表於 23-10-24 18:17
唔係,因為功課留左係學校locker

我要阿仔全部書簿不留學校,係重啲,不過冇藉口唔做功課。當然有同學比錢抄人答案,亦有人唔介意欠交,我就唔容許。

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我仔同女中一時都成日欠交功課,中二開始就少咗

別墅

小mama 發表於 23-10-24 13:32
唔得啦,佢連家課冊都未必寫得齊
之前小學都係靠家長group問其他人

好多學校仲有上載中一家課係App到

大宅

回覆樓主:

其實手機真係好大問題,我一路都冇俾手機佢,直至佢上中學,真係唔可以唔俾,佢之前係書虫,可以睇書睇到唔食飯,宜家就變咗玩手機玩到唔食飯,唔俾手機佢又無朋友,真係好難。

男爵府

應該小學時學習態度已如此家長搞唔掂,唔好怕醜搵學校社工幫忙

男爵府

happiemm 發表於 23-10-25 07:59
其實手機真係好大問題,我一路都冇俾手機佢,直至佢上中學,真係唔可以唔俾,佢之前係書虫,可以睇書睇到唔 ...

我俾,但每天有限時2小時,每晚9pm已用唔到,阿女只好乖乖去瞓覺,所以睡眠質素唔錯,佢唔會心卦卦想睇手機

水晶宮

畀面勳章

小mama 發表於 23-10-24 13:21
心都灰埋,老師打黎話佢欠交左6次功課,每晚我都有問佢做完功課未,佢答我做晒

唉,好難教,學校已經出左警 ...

欠交功課,遲到之類,並不會被踢出校的,放心

公爵府

2024年龍年勳章

我哋學校欠功課要留堂,儲夠幾次會記缺點,再欠就考試計0分,未至於要退學,但唔合格就有機會留班。
我小朋友中一時欠過幾次,係默書唔記得簽名、又有啲科長收功課玩唔鍾意嘅同學,專登唔收去累人欠交,我小朋友就係咁被累幾次

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔學校,初中手冊每天會喺eClass有得check…所以我每日都會望下,大概知下幾時有dict,quiz or test…因為升左中,佢已完全無寫手冊,有時揾部iPad影左個黑板就算,不過佢無欠交功課問題,我由佢唔寫

珍珠宮

李豆豆 發表於 23-10-24 18:29
如果老師再打俾你,你叫老師直接留佢堂等佢喺學校做完先

我同爸爸講,如果老師再打黎直接叫老師罰佢,等佢驚
罰下企都好,唔聲唔聲咁由佢唔交,我地做家長點會知

我不能回覆每個post,我亦好多謝大家既鼓勵同方法,昨晚我又哦左仔十次,問溫完書未做完功課未,佢話功課做完,書未溫晒,我只叫佢唔好再欠交
考試盡力就算,路佢自己行

睇下第一次測驗佢考成點,太差就補習
ok既就由佢,學其他媽媽講,可能真係要時間,我就比時間佢

bk真係好,有咩事大把家長聆聽我既苦,真係好warm

珊瑚宮

2024年龍年勳章

小mama 發表於 23-10-25 13:42
我同爸爸講,如果老師再打黎直接叫老師罰佢,等佢驚
罰下企都好,唔聲唔聲咁由佢唔交,我地做家長點會知

罰留堂最直接,我仔間學校欠功課都係留堂做架,如果唔想罰留堂就要醒定啲

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊