自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

子爵府

麟媽媽 發表於 23-11-9 00:16
我阿媽十幾年前係政府做打直開
我妹喺私家度做打橫開
我係私家度做微創三個窿
全切/切子宫?

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

麟媽媽 發表於 23-11-9 00:16
我阿媽十幾年前係政府做打直開
我妹喺私家度做打橫開
我係私家度做微創三個窿

三個窿點拎個子宮出黎架?

水晶宮

Pulmma 發表於 23-11-8 19:12
有冇JM做過? 做完對生活有冇影響? 快唔快覆完?

唔到最後我唔想做㗎 一直控制得好好,呢 ...

我近年 月經嚟得勁誇張搞到貧血,香港公立都係比止血丸同鐵丸比我 冇乜幫助,之後又唔知幾時先覆診

跟住前幾個月上去中山屋企時順便試下去中山中醫院睇醫生,醫生建議我打激素針先 唔得先切子宮,激素針¥1000一針 佢話打3針應該會改善 一個月打一針,我8月中打完第一針,9月嗰次嚟M都嚟得好多,跟住9月中覆診醫生話係正常,佢話之後就會嚟得少,又真係喎 唔係嚟得少直情10月成個月冇嚟,11月暫時都係冇嚟M,8,9,10月打咗三針,今個月中覆診我估唔駛再打掛,嗰到最好係個醫生想知我血色數幾多,唔駛抽成筒血 篤手指攞少少血就得,等一陣就出報告之後攞回診飛仔就再入去見醫生 咁樣好有效率,醫生有比保血丸同中醫我調理身體,呢間係中醫院係西合壁,咁樣幾好

伯爵府

回覆 Pulmma 的帖子

朋友做咗,要休息好耐,當坐月咁希望你唔洗做啦。有無試吓中醫?

侯爵府

SOHOT 發表於 23-11-9 00:05
請問你開大刀是打直還是打橫開?
我識朋友係政府是打直開

打橫, 而且我同一個位開兩次
之前肌瘤太大(13cm), 開刀只割瘤保留子宮
點知3年內又生3個8cm, 嬲起上嚟割子宮, 同一個位開刀
條疤過咗幾年先淺色啲, 仲係好明顯

侯爵府

廷廷媽 發表於 23-11-9 08:19
三個窿點拎個子宮出黎架?

削成一條條

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

naicha 發表於 23-11-9 09:32
削成一條條
怪唔之微創貴咁多

男爵府

好媽媽勳章

我自己同屋企人/朋友/同事都响呢幾年做左,有開刀有微創,基本上當坐月咁休息。我冇後悔做,反而覺得方便左好多,去游水出街都唔洗驚

有得揀就留番對卵巢。我有個朋友全切,佢話做完頭幾個月真係好辛苦(情緒上)反而冇全切既除左一開始傷口痛外都冇特別

伯爵府

ddkaka 發表於 23-11-9 09:21
我近年 月經嚟得勁誇張搞到貧血,香港公立都係比止血丸同鐵丸比我 冇乜幫助,之後又唔知幾時先覆診
...

你而家好返晒?

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

刮宮清咗息肉?

公爵府

我今年3月做完,身體冇乜特別問題出現,唔覺老左殘左,冇經期後身體好過以前好多,係做完手術頭個星期比較痛,有止痛藥都ok, 不過我就有啲唔好彩,可能個肚開刀比較多,好多黏連,手術後入面傷口埋得唔理想形成切口疝,遲啲要做手術補返個隆,總括黎講做手術對我黎講益處大過害處

水晶宮

heily123 發表於 23-11-9 09:38
你而家好返晒?

10月成個月到宜家都冇嚟,星期一去覆診,睇下血色素有冇高番,唔嚟個唇色都靚番好多啦,我嚟得勁多時直情唔出得街好誇張架,因為醫生驗咗話我就收經,宜家唔知係咪支針另到我收咗經呢,希望唔好再嚟

提外話,醫院都收WeChat pay HK
attach0/tmp/phpS5UaDp

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

KOKOMAN 發表於 23-11-9 08:08
全切/切子宫?

我連子宮卵巢全切,都係入到手術室先決定,因為我媽媽都係卵巢生咗好大個瘤,醫生話唔想6-70歲再入多一次手術室,不如今次切埋囉。

大宅

早好過遲,會越來越嚴重,血崩到放血似的。如瘤細和早做,尚可選微創。
若肌瘤太大,如開大刀,可c section上再開。
如已驗到有病變,分分鐘直開,除埋淋巴,直開較痛,因那邊神經線較多。

至於要否取卵巢,醫生會驗血了解,如都過50,一併切埋,免留後患。
綜觀認識的人都說應早處理。
見過一個六十多歲女士,說肌瘤爆裂,要緊急割曬。
唔好以為更年期後會一定縮細,都是體內一個炸彈。

侯爵府

Pulmma 發表於 23-11-8 19:26
其中一粒9cm, 因為唔係近內膜,係後生時量多。最近上個月要輸血 今次已經來咗一個月有多,仲未停 ...

我戴了藥性子宮環4年,接近冇M,諗住戴多幾年到更年期

當時我都係因為腺肌瘤差唔多貧血,醫生都係提議割子宮但我唔想,所以最後係戴環

So far OK

珍珠宮

Pulmma 發表於 23-11-8 19:26
其中一粒9cm, 因為唔係近內膜,係後生時量多。最近上個月要輸血 今次已經來咗一個月有多,仲未停 ...

19年前,我只係開刀割朱古力瘤,有10cm 大。 之後生B, 同一位置開刀,依家無乜疤痕。今年婦科檢查,只有一粒唔夠1cm 大.

第一位婦科醫生,當初就算告知話我想生B,佢都叫我切子宮,好在醫生朋友介紹一個好出名婦科專科,佢建議開刀切朱古力瘤就可以,如果我唔係要生B,微創已可以。

當然每個case唔同,最好搵更專業意見

水晶宮

naicha 發表於 23-11-9 09:32
削成一條條

肌瘤先削成一條條
成個子宮的話唔會咁做,喺陰道拎出嚟就得(子宮太大就拎唔到)

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

lamheng 發表於 23-11-9 10:33
早好過遲,會越來越嚴重,血崩到放血似的。如瘤細和早做,尚可選微創。
若肌瘤太大,如開大刀,可c section ...

我細妹做手術嘅時候,已經收經兩年,但佢個肌瘤一啲都冇變細,佢個肚大到好似有咗4-5個月BB咁,當時第一個醫生話如果唔介意外觀可以唔理佢,每年觀察住,但再睇另一個醫生,個醫生話肌瘤嘅位置有啲奇怪,應該唔係子宮裏面,建議佢都係切除。切除時候先發現,原來個肌瘤係生係子宮頸外面,肌瘤太大,已經壓到個子宮扁晒,亦都令到我阿妹成日尿頻,其實都有危險架,如果肌瘤爆裂就可能引致腹腔炎。

大宅

Pulmma 發表於 23-11-8 20:56
個次急輸血時已經講要戴,但因為入院時仲大量流緊,所以醫生唔戴住,叫我調三個月賀爾蒙藥先。

問題係 :p ...

我之前都好似你咁,最後暈底咗比人送咗入院,除咗輸血就係帶咗有藥性子宮環,住咗幾日醫院,有一日黎得唔多即帶,之後每個月開始黎得小d小d咁,宜家一年勒,每月只係黎一次好小好小咁,你試下問下醫生

侯爵府

麟媽媽 發表於 23-11-9 11:09
我細妹做手術嘅時候,已經收經兩年,但佢個肌瘤一啲都冇變細,佢個肚大到好似有咗4-5個月BB咁,當時第一個 ...

係呀, 我後期都有尿頻, 又係D瘤壓到膀胱, 仲壓住一條血管令隻腳腫, 做完手術簡直一天光晒的感覺。

首頁
34567...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊