自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

象牙宮

monkeymoney12 發表於 24-1-12 10:30
感覺上夾左係大國之爭中間, 以前靠外資, 而家想背靠祖國但當我係國內生意佬我又諗唔明點解唔係國 ...

內地通縮。
好多人被失業, 創業, .....
香港和美元挂勾。 就通張?
國內生意佬黎香港發展, cap 水。cap 世界各地的錢。香港冇外匯管制。
生意佬同時方便將錢匯出外國。走佬。不法分子。
黑錢洗白白成干淨錢。必存在。將犯罪得益放進金融體系內。
做生意, 保証沒有貪污?
美容, 网店, 醫美, 黑店多多。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章

monkeymoney12 發表於 24-1-12 10:30
感覺上夾左係大國之爭中間, 以前靠外資, 而家想背靠祖國但當我係國內生意佬我又諗唔明點解唔係國 ...

本人就好信風水, 黎緊9運旺科技業, 我前兩年成日都會話, 香港淨係識「食老本」(focus on 金融) , 不求創新...

覺得香港如果再「食老本」應該9運之後就無運行架啦 (當時估計會慢慢decline, 輝煌不再) ... 都莫講話美國矽谷, 連台灣呢D地方都整到個台積電出黎, 香港D科技公司仲好似初生bb level 咁點算呢?

但點知, 計劃趕唔上變化... 香港依家唔單止唔主動去創新 (人地世界科技都去到ChatGPT了, 你香港先得個 "科技園"... ), 仲要連「老本」都唔再食了...

人在香港, 又點會唔想香港好丫, 恨鐵不成鋼就實有既...
無既, 人生總係意想不到, 話唔定香港可以自己最終可以殺出條獨特既血路... 未來既野, 話唔埋既...

伯爵府

回覆樓主:

死路一條

伯爵府

有危自然有機,睇吓邊個諗得掂

伯爵府

gm147 發表於 24-1-12 11:19
二十年前董生落台就已經冇出路,一堆轉型都被推翻打殘,但到依家香港都仲生存緊

中美雖然打大交,不過越玩 ...
香港需要一個李光耀,其實香港識玩左右逢源,一早咪雙贏囉,我估內地都想香港做呢啲角色,不過宜家最慘有兩班人,一邊玩漢奸,呢啲擺明冇好收塲,另一邊話玩全跟內地制度,,呢種就真係擦鞋,吾保留香港特色,咁即係同內地打對台,內地設計得一國兩制,當中係諗咗好多對各方有利完素係入面嘅。

子爵府

其實冇乜特別,只係變咗做中國二三線城市姐,都依然喺祖國嘅懷抱裏面呀。愛國嘅繼續愛國。生活指數降低仲適合退休,唔會再好似以前咁大生活壓力。有料嘅後生仔就去中國其他大城市例如上海、北京、深圳發展(橫掂阿爺都已經喺上海北京深圳起晒證券交易所黎取代香港啦,又喺海南開咗個全球最大免稅店)。

只要有一顆平常心唔好懷緬昔日嘅風光就可以了。

子爵府

RoseRosa 發表於 24-1-12 21:23
中國成為霸主取代美國,香港才有希望啊

真係發夢冇咁早

伯爵府

亞爺在香港實行咗咁多由治及興的政策, 實在有責任在香港唔掂的時候幫幫手, 唔使多, 每年幫補一兩千億就已經夠, 香港就唔使亂加稅, 亂加收費.

大宅

orezo 發表於 24-1-12 10:50
賣魚蛋燒賣,市民好鐘意食

開多d 早繽紛,午繽紛,深宵都繽紛,各區都繽紛,信政府 唔怕

伯爵府

回覆樓主:

唔使怕~香港仲有魚蛋同燒賣

大宅

pomanlife 發表於 24-1-12 21:07
擺地攤,做返幾十年前走鬼檔

變返漁港,以捕魚為業,返璞歸真

伯爵府

la_source 發表於 24-1-12 10:52
唔好意思, 我罪都要講句,
自己係香港人都係咁話, 真係冇路可走

同意,自己香港人都咁話

香港走得好慢跟唔上時代
從前大陸人嚟香港,先試到新嘅體驗,例如餐飲體驗,現在國內發展得更好,香港人北上體驗返轉頭

從前擔心國內嘢食落肚,楂上面,醫療,現在大家北上行超市,怎至香港超市都係賣緊大陸品牌嘅零食,藥就更加唔洗講,蓮花之後,都接受了大陸藥,香港醫院都轉開大陸藥少部份例如止痛,至於醫療,牙mri身體檢查仲有坐月

傷風感冒睇私家,其實係咪中流感腺之類,完全唔知,因為開初醫生都係比果幾樣藥,往往睇2次吽好,國內發展到驗血比藥,對準政狀

香港以前啲創意創新,好似冇曬
希望香港急起直追
建立一些新嘅產業

la_source    發表於 24-1-15 09:08

子爵府

日繽紛,夜繽紛,篤魚蛋可以將恒指慢慢篤返上3萬點…所以定啲黎,俾啲信心,篤多兩串。

子爵府

HappyHappy888 發表於 24-1-13 00:00
快d一国一制二次回归算把啦,搞咁多野 认真答:香港宜家唔应该再以國際化做賣点,应该融合内地, ...

咁就再死得快d,人工跌到同深圳差不多,樓價又大跌,好多人都會負資產。

子爵府

ilovehuman 發表於 24-1-13 02:14
香港需要一個李光耀,其實香港識玩左右逢源,一早咪雙贏囉,我估內地都想香港做呢啲角色,不過宜家最慘有兩 ...

同意,香港一直都玩開左右逢源,賺外資既錢,又有阿爺睇住,但依家外資唔肯留低,大陸人又覺得港燦無咩特色,仲要走去乞內地卑著數。無眼睇,我自己好愛香港,去10幾日旅行就好掛住好想返來,不過好擔心下一代既將來。

珍珠宮

macdullbaby 發表於 24-1-13 07:28
日繽紛,夜繽紛,篤魚蛋可以將恒指慢慢篤返上3萬點…所以定啲黎,俾啲信心,篤多兩串。
...

日夜繽紛唔係只有篤魚蛋,仲有許願樹

男爵府

回覆 monkeymoney12 的帖子

要做中國特別地區,要多元文化,吸納唔同國籍嘅人,包括東南亞,中東人等等
普通話英文最好做到相同重要。

唔會無出路嘅,只係時間問題,感覺香港就係有錢人嘅聚居地….

香港要做好保育,有啲古蹟俾遊客睇下

子爵府

ernbe 發表於 24-1-13 09:01
日夜繽紛唔係只有篤魚蛋,仲有許願樹

好。咁掟多兩個寶碟,許多幾個願!

大宅

2024勳章

jcctiu 發表於 24-1-13 05:36
亞爺在香港實行咗咁多由治及興的政策, 實在有責任在香港唔掂的時候幫幫手, 唔使多, 每年幫補一兩千億就已經 ...

站在經濟立場, 應該倒轉才對, 現在國內經濟比香港更嚴峻, 例如根據投行估計, 國內有2千萬戶的爛尾樓. 光這2千萬戶的爛尾樓已經做成多少孩子沒錢上學, 親情失散 ?

站在人民立場, 人民會問, 大家都是中國人,憑什麼你們香港人不用上繳中央, 公務員不用減薪 而要求阿爺幫補 ?

例如, 國內法拍房挂拍套數 2023年比去年增加約33%,
所以, 如果有國內好友 窮途末路 住的房子被拿去法拍 是不是 是時候去幫幫手 , 以盡友愛之道 ?

我們這些小市民, 不懂什麼廿三條立法, 不懂什麼大國博奕 但我們懂什麼是親情友愛. 所以, 香港的出路, 首先是思想, 經濟和國內人民一致.

伯爵府

singdream 發表於 24-1-13 08:44
同意,香港一直都玩開左右逢源,賺外資既錢,又有阿爺睇住,但依家外資唔肯留低,大陸人又覺得港燦無咩特 ...
根本香港一直想開咩條件內地都會支援,好多年前已話香港吾夠地,其實有人提議同內地講去深圳買地咪得囉,當時係可以雙贏,宜家人地樓價升到七彩,踩你都傻,就算肯賣都貴到飛起,香港就係有班人成日講到好似一掂內地條界會死咁,錯過好多嘢,我講呢單嘢出嚟,呢到一定又有一班打手又話內地點攞佢地錢,點搞到佢地冇自由,但如果追擊佢地問,佢地冇一個答到個過程,新聞出處,消息來源,係咪第一身見證,問完即潛水閃人

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊