自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

回覆樓主:

諗起香港醫改,香港有溝通有資詢,都係死

任何事一到爆煲,想一步到位解決問題係難過登天

別墅

小肥兔 發表於 24-2-20 09:30
韓國是一個扭曲社會,已由財閥控制民生,已推演到醫療界,醫生財閥反對增加醫生搶飯碗而已,難得有人又講一 ...

那種戀外的人腦迴路真真特別清奇

侯爵府

은우수호 發表於 24-2-20 08:20
所以我講哂三方立場,喺市民角度,醫生係錯;
喺醫西角度,政府係錯;
喺政府角度,只想盡快加大醫生數額 ...

對我地食瓜一族,當然唔癢唔痛,但關乎人性大是大非亦不能閉一隻眼放大單一行業利益訴求,呢班醫生亦係市民,佢地自已及家人亦同樣受影響。

侯爵府

yywong200 發表於 24-2-20 09:09
我想問⋯加六成唔出聲(什麼致生死不顧)
咁加六倍呢?可以出聲未?
唔係一味哦⋯係⋯知道⋯明白⋯了解

點六乘呀?一年三千幾而家加多一千,我睇01, 有錯指正!
attach0/tmp/phpUQCDoC

侯爵府

pauline_c 發表於 24-2-20 09:54
一個新冠,邊個地方守得住?唔好攞新冠咁惡劣情況做比較。

唔係比較係露底,反映醫療體系千瘡百孔,好多地方都人口老化,問題只會越嚟越嚴重。

別墅

은우수호 發表於 24-2-19 21:38
因為南韓政府冇同醫護界商議,就一意孤行每年增加逾六成醫科生學額,咁做會直接加重醫護培訓機制,加重現 ...

邊有咁好心,爭飯碗就真

珍珠宮

tutik 發表於 24-2-20 10:14

唔使講到指正咁嚴重,我睇韓媒,唔話係加一千,係加二千零幾,即係數額去到五千零幾。

不過,事情一直變緊,啲實習醫生話辭職,但佢哋啲父母話唔俾佢哋咁做,我覺得,最後會變鬧劇。

外人睇,只係食花生,睇下佢哋點收科,目前最影响係好多手術要改期,希望有合適軍醫接力解決咗先!

其實當地政府只要做到俾醫生知:『我冇咗你哋班醫生都得』,咁就好快有彎轉

別墅

은우수호 發表於 24-2-20 07:45
其實呢度留言嘅,普遍同韓國啲論壇留言嘅差唔多,以市民角度,都係話醫生怕多咗人爭飯食;

以韓醫角度, ...

以西醫醫護角度,係醫護,唔單單係醫生,則普遍支持,因為培訓除醫生外,醫護人員都要加工作量。

呢段有問題喎,加咗學位培訓完日後咪多啲醫護幫手咯!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

tutik 發表於 24-2-20 10:16
唔係比較係露底,反映醫療體系千瘡百孔,好多地方都人口老化,問題只會越嚟越嚴重。
...

係嫁 ~ 睇唔到邊個地方特別優越

珍珠宮

Doriki 發表於 24-2-20 10:02
那種戀外的人腦迴路真真特別清奇

你咪仲怪,食香港、住香港,但又辱罵供你食住嘅香港與香港人!不知所謂
attach0/tmp/phpJnogrQ

侯爵府

banbanmm 發表於 24-2-19 21:44
究竟罷工係驚醫療質素唔好,定係驚以後供應多咗,自己薪酬受影響?

我都覺得係呢個原因,天之驕子唔再係天之驕子點算?

侯爵府

은우수호 發表於 24-2-20 10:20
唔使講到指正咁嚴重,我睇韓媒,唔話係加一千,係加二千零幾,即係數額去到五千零幾。

不過,事情一直變 ...

父母唔俾咁做,咁似香港嘅,兩代人嘅諗法完全唔同

珍珠宮

Amyamyamychan 發表於 24-2-20 10:22
以西醫醫護角度,係醫護,唔單單係醫生,則普遍支持,因為培訓除醫生外,醫護人員都要加工作量。

唔係加醫護,係加醫生學額。

而係去到實習,資深醫護人員係要協助呢班實習醫生,你話跟一個資深醫生舒服啲,還是跟個新仔幫佢執頭執尾好。

同埋政府係話醫生不足而加人手,但最不足係首爾圈外,政府加人手,但冇定下規定,要佢哋先服務醫生不足嘅地區,即係就算多咗醫生,但如果堆哂喺首爾圈發展,咁仍然解決唔到圈外決醫生問題。

珍珠宮

은우수호 發表於 24-2-20 00:17
咁呢啲我又真係唔知喎!

但韓國通姦罪好似一早癈除咗。
劇情太唔合理, 又長唔想追囉

回返你個主題, 我個人認為, 專業團體,唔想跌下神壇
可以把持人命, 比人神咁拜

講到全無私利咁,又係當人白痴

珍珠宮

sjnl43 發表於 24-2-20 10:46
劇情太唔合理, 又長唔想追囉

回返你個主題, 我個人認為, 專業團體,唔想跌下神壇

醫生都係一份工,當中梗有唔少自身利益行先嘅人,只係當中比重係幾多啫!

呢個『無私』係籍口又好,係真心又好,真係只有佢哋自己知!我只係食花生……

一件新聞,唔會單單只有黑同白,中間仲有灰。 我會企喺側邊睇哂黑白灰,唔會企硬一方,因為我一向只做花生友!

珍珠宮

好媽媽勳章

tutik 發表於 24-2-20 10:14

但我看tvb news, 有講及由現有的3058人, 再增2000人, 增幅達六成半. 你可以去google search一下, 其他傳媒都有提及今次是增加2000個學位, 不是1000個.

https://news.tvb.com/tc/world/65c9ef4840ea85980b39f9c8/%E5%9C%8B%E9%9A%9B-%E5%8D%97%E9%9F%93%E9%86%AB%E7%94%9F%E7%95%8C%E6%8A%97%E8%AD%B0%E6%94%BF%E5%BA%9C%E6%93%B4%E6%8B%9B%E9%86%AB%E5%AD%B8%E7%94%9F-%E7%95%B6%E5%B1%80%E6%8C%87%E6%88%96%E6%8E%A1%E5%8F%96%E5%BC%B7%E7%A1%AC%E6%87%89%E5%B0%8D%E6%8E%AA%E6%96%BD

侯爵府

jaycee_mami 發表於 24-2-20 11:31
但我看tvb news, 有講及由現有的3058人, 再增2000人, 增幅達六成半. 你可以去google search一下, 其他傳 ...

你啱

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

은우수호 發表於 24-2-20 09:06
其實嗰個人嘅網名都係日文拼音啦

咁係咪叫『祟日』?

BK愛國人士嘅愛國情懷佢學唔到,但極端愛國人士屈人損人嘅心計佢學到足,你真係好有智慧和耐性教育呢位洋房 通常有冰(病)嘅人唔覺得自己有冰(病)

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

banbanmm 發表於 24-2-19 21:44
究竟罷工係驚醫療質素唔好,定係驚以後供應多咗,自己薪酬受影響?

咪同香港個班一樣囉
一樣又係話好多野做
但加學額又話唔得
請外地醫護又話唔得
講黎講去就係叫加人工
天朗氣清

水晶宮

講到底,病人就係佢哋嘅籌碼

首頁
34567...8

尾頁

跳至