嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

睇到你的小朋友這樣好心痛﹗看西醫治標不治本﹗皮膚越來越差。我系過來人。我個女以前都系又鼻敏感引致鼻水倒流咳﹐又濕疹但依家已經好耐無再發。今年轉季都無再好似舊年咁包雲吞。以前試過中西醫都幫唔到。最後系做左生物共振療法好的。之前都有上來同媽媽們分享。阿女完全無食到西藥亦無擦類固醇都好得﹗

洋房

咩叫做生物共振療法?
對濕疹有用咩???

原帖由 dodomommy 於 10-11-11 17:23 發表
睇到你的小朋友這樣好心痛﹗看西醫治標不治本﹗皮膚越來越差。我系過來人。我個女以前都系又鼻敏感引致鼻水倒流咳﹐又濕疹但依家已經好耐無再發。今年轉季都無再好似舊年咁包雲吞。以前試過中西醫都幫唔到。最後系做左生物 ...

洋房

你係指買左一套寢具??
但係係咪真係有好明顯既進步??

原帖由 LailaiChan 於 10-11-11 14:41 發表
我也替兒子買了一套,效果似乎是有,但又未至於完全沒有濕疹

洋房

lee 度有D 濕疹的news和資料, 各位媽咪值得花幾分鐘睇睇, 了解多D 濕疹成因和各種治療方法的利與弊, 對症下藥, 希望所有濕疹BB快D好番!
http://www.theeden.net/News.html

大宅

是全套,情況己改善,但不肯定是醫生醫好還是套寢具有效

原帖由 purple_foo 於 10-11-11 18:04 發表
你係指買左一套寢具??
但係係咪真係有好明顯既進步??

複式洋房

原帖由 purple_foo 於 10-11-11 18:02 發表
咩叫做生物共振療法?
對濕疹有用咩???
英問叫做Bioresonance Therapy. 呢種治療方法對過敏引致的問題好好。唔知點解釋。你不如睇下個佢地的網頁 : www.ghbioresonce.com

水晶宮

2024年龍年勳章

明白小朋友尚小, 父母在用類固醇方面, 有一定的顧慮. 我小朋友都有濕疹, 佢有鼻敏感底. 自7歲起, 濕疹一發不可收拾. 而我對類固醇的使用,亦存在很大介心. 早幾個月前, 在圖書館偶爾看到一本書 "媽媽, 我很癢"之後, 我對類固醇, 有了更深入的認識. http://www.hkedcity.net/library/book/index.phtml?isbn=9789628983599

你可以找這書看看. 另外, 它還有下集 " 一粒糖奪命", 也很值得一看.

我小朋友有一段時間出現嚴重的眼敏感, 整對眼紅腫得像雞蛋一樣, 去急症室. 幸好醫生將孩子轉介去瑪麗的兒科. 經兒科教授診斷及教導我怎樣正確護理(保濕工夫)及使用類固醇之後, 孩子身上的濕疹已經受控. 只剩下額頭及眼瞼部份.

我又留意孩子對某些食物有過敏反應的, 就避免給他進食. 天氣也是一個很重要的因素.

我見你說, 將小朋友的手縛起, 防止他抓損皮膚. 我最近用孩子已經不合穿的內衣(全棉), 做了對手套給他睡時穿著. 目的是就算他要抓, 也不要讓手/手甲抓到皮膚, 算是有一層保護. 手套的長度去到上臂, 用兩個別針扣好在衫袖上.
你也不妨一試.

原帖由 Blue^^oon 於 09-7-1 10:52 發表
我兒現二歲八個月大, 現有嚴重濕疹, 每晚經常痕醒(約兩三小時痕醒一次), 抓到皮破血流:-( , 兩邊面, 腳最嚴重, 流血出水, 太太睡前必要幫他抓癢直至他熟睡時, 便要用布帶將他雙手綁起以免抓破面而流血, 所以想請教 ...
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

洋房

你先同佢睇左西醫先,好返先用其他方法去 keep 住.....如果你相信針灸的話, 可以一試

因為我囝都受濕疹困擾, 我囝由2個月開始已經有濕疹, 當時我只帶佢睇西醫給他類固醇, 時好時差, 直至歲半佢開始好少少, 無發得咁密, 我以為佢大個仔啲, 抵抗力好啲就好, 直到今年頭, 佢4歲發了2次高燒之後, 啲濕疹不受控制, 揸完類固醇好返三日再起, 轉咗好多皮膚專科都係給類固醇, 我知類固醇不能長期用, 所以我轉睇中醫, 又食中藥4個月, 都係唔得, 而且上月開始轉天氣,佢仲差, 每晚瞓得3個鐘, 有時天光至瞓到, 日日都對住佢喊, 又幫唔到佢, 感覺好無助。

好彩....有個朋友叫我帶佢試吓針灸, 起初老公是反對因為覺得佢太細, 但我們用盡方法都無用唯有一試, 好神奇針完第一次第二朝阿囝濕疹啲紅退了很多, 現在起碼佢可以瞓得到, 如果各位媽咪咩都嘗試但都係唔得的話而又相信針灸的, 可以一試, 但要諮詢你中醫你們的bb 是否適合針灸因為我囝已經4歲半了, 如果bb 太細可能未必適合。

複式洋房

原帖由 dodomommy 於 10-11-12 14:39 發表
英問叫做Bioresonance Therapy. 呢種治療方法對過敏引致的問題好好。唔知點解釋。你不如睇下個佢地的網頁 : www.ghbioresonce.com

唔好意思。串錯字添!
www.ghbioresonance.com

首頁

尾頁

跳至