跳至

首頁
34567...14

尾頁

大宅

我都唔記得我仔仔讀特幼班時有唱過點蟲蟲我係youtube見到一個小女孩有唱過點蟲蟲仲有埋動作,值得分享!

http://www.youtube.com/watch?v=toxktBXPVvQ

原帖由 phsara 於 09-9-11 00:22 發表
我放工返黎問佢, 有時候都會同我講
仔仔今個星期教英文C, 喵喵, 仲用雙手抓貓SO, 笑死我

上星期日, 係屋企日日唱 - 點蟲蟲, 蟲蟲飛, 心呼吸, "頭"大氣, 摸摸頭, 摸摸鼻, 摸到落腳趾尾

同埋會講, 各位同學早晨, 吳 ...

大宅

Hi, 請問你地會唔會比你嘅小朋友出年繼續係比諾讀k1 ?

男爵府

好媽媽勳章

我仔仔叫湕湕, 你女女呢? 你女女係上午定全日?

原帖由 yukiyck 於 09-10-3 14:05 發表

我女女同你仔仔係同學仔喎,,,你仔仔叫咩名呀??:D

大宅

詹老師話囡囡好喜歡返學, 星期三開始食下午飯, 希望可以學識. 星期五開始返全日.

大宅

點解我仔仔日日到講"唔返學", 有無小朋友係咁, 佢座校車的, 見到校車到時, 望到其他小朋友, 表情都OK返, 無哭

我可以點樣做????

另外, 我問佢, 有無係學校識到同學仔, 叫咩名, 佢講得唔正, 叫吳嘉欣, 請問有無此媽咪係度呀.

男爵府

好媽媽勳章

嘩....你個大眼睛囡囡好叻呀, 咁快可返全日添呀, 買左床墊/被未呀? 我日日都見到你工人同囡囡架, 我仔仲有喊, 老師話呢個星期都係放11點先.

原帖由 容太 於 09-10-6 00:41 發表
詹老師話囡囡好喜歡返學, 星期三開始食下午飯, 希望可以學識. 星期五開始返全日.

大宅

原帖由 tototo 於 09-10-6 15:43 發表
嘩....你個大眼睛囡囡好叻呀, 咁快可返全日添呀, 買左床墊/被未呀? 我日日都見到你工人同囡囡架, 我仔仲有喊, 老師話呢個星期都係放11點先.

今天工人話明天都是放11時, 我叫她明天再問老師, 始終在學校學習進度快. 可惜工人雞同鴨講. 我未買床上的用品, 有沒有家長知道去邊處買, 有沒有尺寸. 我想將家裹的嬰兒被帶去先. 可能她之前在學校上Playgroup, 所以對老師和環境比較沒有陌生. :loveliness:

大宅

醒目開學勳章

原帖由 tototo 於 09-10-5 13:58 發表
我仔仔叫湕湕, 你女女呢? 你女女係上午定全日?

我女女番全日呀;班主任係詹老師~
所以應該係同你仔仔一班!!
等我問下個女係咪多左個新同學仔叫湕湕先...hehe

複式洋房

我仔都講有同學,叫"吳嘉欣" bor. 我想吳嘉欣小朋友係"pretty girl" :lol

我仔有講, "Egg on the ground, big and round". My son likes egg :)

男爵府

好媽媽勳章

你問下你囡囡, 有無個小朋友日日喊住入課室, 嗰個就係我囝囝喇.....哈哈

囝囝遲d要係學校瞓晏覺, 係咪要帶床墊or床單呢? 被又帶咩被好呢? 其實學校既床仔係咪帆布床黎架? 用床墊會唔會舒服d?

原帖由 yukiyck 於 09-10-8 15:54 發表

我女女番全日呀;班主任係詹老師~
所以應該係同你仔仔一班!!
等我問下個女係咪多左個新同學仔叫湕湕先...hehe

男爵府

好媽媽勳章

嘩....你仔講野咁叻既, 我仔都仲未係好識講野咋.

原帖由 ckawing2 於 09-10-9 18:16 發表
我仔都講有同學,叫"吳嘉欣" bor. 我想吳嘉欣小朋友係"pretty girl" :lol

我仔有講, "Egg on the ground, big and round". My son likes egg :)

複式洋房

help~

哎呀~
我個囡自從國慶假期去咗3日旅行返來後就唔願返學.... 成個星期啦... 原以為今日會好d.... 又一樣... 喊晒口唔願入學校..... 喺屋企出門口時無乜點... 都幾開心.. 但一到學校門口就開始話要走啦... 最後要強行 "的"佢入去....

點算好呀?有無人有咁的經歷呀?

大宅

me too , 我都時常打電話比班主任, 了解情況, 老師話, 好正常, 放完假一定會有, 我叫老師多留意仔仔, 同佢講吓, 而我自已會同仔仔講, 返學係好開心, 所以要返學.

原帖由 sbear 於 09-10-12 15:33 發表
哎呀~
我個囡自從國慶假期去咗3日旅行返來後就唔願返學.... 成個星期啦... 原以為今日會好d.... 又一樣... 喊晒口唔願入學校..... 喺屋企出門口時無乜點... 都幾開心.. 但一到學校門口就開始話要走啦... 最後要強行 ...

複式洋房

各位媽咪,請問比諾有冇開放日架?

大宅

hi! 我係 0808 既媽咪, 打算幫囡囡報 10/11 N班. 搬入 TKO 1年, 對區內幼稚園唔太認識. 據了解區內幼稚園暫時唔係太多間有 2歲 N 班. 所以, 我暫時報左 康盛比華利 (但好似唔太人提及呢間, 質素唔好?).

尋日, 我特登帶埋 BB 去 比諾, 諗住實地觀察. 睇下幼稚園環境 / 衛生 / 師生.....

我相信接待那位一定係 傳聞中既 園長. 佢俾我感覺真係好 cool & 幾惡, 我想發問時, 佢好似 sales 咁, 一次過講哂所有收費, 返學時間...etc. 當我想問得詳細少少, 佢已經 stop 我. 2次同我講 '有誠意既, 交留位費 $550, 就ok). 好商業味.........

最後, 我問左2次可唔可以參觀校舍, 佢就帶我周圍行下. 校舍很大, 地墊+設施有d舊 (有污積). 見到約20位學生上堂, 有 2-3位 miss 在場.

其實, 我有興趣想報呢間, 但有d疑問 (原本想問園長, 但佢態度令我傾落去......), 希望大家可以幫忙解答. TKS!

1) 比諾老師 會唔會好似園長咁惡, 態度差? 老師有愛心嗎?
2) 教材深唔深?
3) 係唔係真係有外籍老師教授英文? 一星期有幾多堂?
4) 完成K3學生, 小1派位如何?
5) N班 - 收費 $2XXX, 有無其他雜費?

我打算叫老公再去比諾睇睇.....

別墅

唉~~好耐冇入嚟talk 啦. 呀囡兩次的生日會都冇出席. 因兩次都咁岩病咗. 我個女由開學到依家都係返一星期學就病一星期. 今次最長由上星期四開始病發燒到今日足足燒咗七日. 都好心痛同擔心. 都驚佢返學又嚟過. 我每次都係等佢完全冇流鼻水同咳先比佢返學. 呀囡就冇你地小朋友學倒咁多野, 因返學小過你地 d小朋友. 同我想問你地小朋友係咪冇發燒就比佢地返番學呢? 因我99同我講,有家長去接放學時老師會同d家長講個小朋友仲有鼻水同咳. 咁唔怪得之 d 小朋友咁易病啦.

別墅

有日我問呀囡有冇識倒同學仔. 佢答我"林卓瑩"好乖. 有時佢又話"林卓希"好蟻(唔識打). 我問佢男仔定女仔,佢答我係女仔. 有日佢話"黃嘉謙"好好蟻(唔識打). 我問佢點蟻, 佢答我話上堂瞓覺. 其實係咪有呢d 同學及事情發生,都係要老師先知啦.

別墅

各位~有冇考慮K1出九龍塘或其他學校讀呀?

男爵府

減齡達人勳章

我囝囝11月開始番n1,但佢仲未戒片,我想問各位媽媽,第一日番學囝囝係未要穿易穿易除個d片?同埋駛唔駛放多幾片入書包?

別墅

著學習褲. 學校會話比你放定幾多條褲在書包內. 我搵個保鮮袋入2條學習褲,一條內褲, 一件低衫及一對襪. 另每日返學記住聶一條手巾在背脊比佢地吸汗,因玩時會流汗. 記住在個袋寫上姓名. 因呀囡已經唔見咗一包. 到依家都未搵返.另學校有冇同你講要放定3套衫褲在學校? 我個囡頭果個月放學時都換咗便服! 我每日去到學校門口都會同佢著學校的外套才進入學校. 因裡面的冷氣都幾大呀. 呢排天氣都涼咗,同小朋友著對長襪呀!!

原帖由 kelvinli0311 於 09-10-24 13:55 發表
我囝囝11月開始番n1,但佢仲未戒片,我想問各位媽媽,第一日番學囝囝係未要穿易穿易除個d片?同埋駛唔駛放多幾片入書包?

首頁
34567...14

尾頁

跳至